Δεν πήγαν όλα τα προσφυγόπουλα σχολείο

[ ARTI news / Ελλάδα / 12.09.19 ]

Τι θα γίνει με τον ΑΜΚΑ; Τα προσφυγόπουλα για να πάνε σχολείο χρειάζονται ΑΜΚΑ προκειμένου να εμβολιαστούν, αλλά η διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ έχει σταματήσει. Τι θα γίνει;

Όπως καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το ΕΣΠ, τα παιδιά που μένουν στα κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών (ΚΥΤ) δεν μπορούν ακόμα να μπουν στις σχολικές τάξεις, γιατί για να ξεκινήσουν οι απογευματινές τάξεις στις Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ - σ.σ.: πρόκειται για μεσημεριανά τμήματα, 2 με 6 μ.μ.) είναι απαραίτητη η έκδοση υπουργικής απόφασης, η οποία δεν έχει εκδοθεί. Επίσης, για να μεταφερθούν τα παιδιά από τα κέντρα φιλοξενίας και τα ΚΥΤ στις τάξεις χρειάζεται να προβλεφθεί ο τρόπος μεταφοράς τους, κάτι που επίσης δεν έχει γίνει. Τέλος, όλα τα προσφυγόπουλα που θα πάνε πρώτη φορά στο ελληνικό σχολείο θα πρέπει να έχουν ΑΜΚΑ, ώστε να εμβολιαστούν, να αποκτήσουν το ατομικό δελτίο μαθητή και να εγγραφούν, αλλά αυτή η διαδικασία, σύμφωνα με το ΕΣΠ, έχει παγώσει στην πράξη.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες εκφράζει την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις και την ελπίδα ότι η πολιτεία θα δράσει τάχιστα για να αντιμετωπιστούν.