Efsyn Δημήτρης Αγγελίδης
Δεκάδες κλοτσιές δέχτηκε το θύμα από τον κοσμηματοπώλη, τον μεσίτη και τους αστυνομικούς, σύμφωνα με το βιντεοληπτικό υλικό που κατατέθηκε στη δίκη. ● «Ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου είναι η επιτομή του ρατσιστικού εγκλήματος», κατέθεσε ο κοσμήτορας του Παντείου Δημήτρης Χριστόπουλος.
Σχεδόν ένα λεπτό κράτησε το λιντσάρισμα του εγκλωβισμένου στο κοσμηματοπωλείο της Γλάδστωνος Ζακ Κωστόπουλου, από τη στιγμή που ο κοσμηματοπώλης εκτοξεύει από τον δρόμο ένα αντικείμενο που περνά το πάνω μέρος της βιτρίνας, βρίσκει το θύμα στο κεφάλι και τον ρίχνει κάτω, μέχρι την τελευταία κλοτσιά που του ρίχνει ο μεσίτης 57 δευτερόλεπτα αργότερα, όταν ήδη το θύμα έχει πέσει στο πεζοδρόμιο.
Σύμφωνα με την ανάλυση του συγχρονισμένου βιντεοληπτικού υλικού που κατέθεσε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ερευνήτρια της ομάδας Forensic Architecture, είχαν προηγηθεί 14 κλοτσιές, εννιά από τον μεσίτη, πέντε από τον κοσμηματοπώλη, κάποιες κατευθείαν στο κεφάλι, όπως και κάποιες που ξαστόχησαν. Στη συνέχεια καταγράφονται κλοτσιές από τους αστυνομικούς. Η μία χτυπά το θύμα στη μέση, 13 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που σηκώνεται σε μια εμφανώς απεγνωσμένη προσπάθεια να ξεφύγει, κλοτσά τη βιτρίνα, παίρνει ένα κομμάτι γυαλί και τρέχει προς την Πατησίων, αλλά σκοντάφτει στα άδεια από κόσμο τραπέζια του «Βενέτη». Η άλλη κλοτσιά αστυνομικού τον χτυπά στους γλουτούς 18 δευτερόλεπτα αφού του έχει πέσει από το χέρι το γυαλί και ενώ είναι πεσμένος στο έδαφος. Την ίδια στιγμή κάποιος αστυνομικός ακούγεται να λέει «τράβα του τα πόδια» και οι αστυνομικοί «του σηκώνουν τα πόδια και το κεφάλι του σέρνεται στο έδαφος, πάνω σε σπασμένα γυαλιά», όπως κατέθεσε η μάρτυρας.
Πτυσσόμενο κλομπ
Στο βιντεοληπτικό υλικό καταγράφεται επίσης αστυνομικός να χτυπά το θύμα με πτυσσόμενο κλομπ, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με όσα ισχυρίζονταν στις καταθέσεις τους στο δικαστήριο οι μάρτυρες αστυνομικοί, ότι δηλαδή η αστυνομία εφάρμοσε την ηπιότερη μέθοδο σύλληψης, τη χειροπέδηση, και δεν προχώρησε σε σκληρότερες μεθόδους, όπως είναι η χρήση κλομπ και σε επόμενο στάδιο η χρήση όπλου. Εντεκα δευτερόλεπτα πριν του περάσουν στα χέρια τις πλαστικές ταινίες οι αστυνομικοί, το χέρι του Ζακ Κωστόπουλου φαίνεται στο βίντεο να πέφτει σαν άψυχο, υπακούοντας μόνο στο βάρος του.
Το βιντεοσκοπημένο υλικό περιλαμβάνει βίντεο από έξι κάμερες κινητών τηλεφώνων ή καταστημάτων που δημοσιοποιήθηκαν στον Τύπο, αλλά δεν περιλαμβάνονται όλα στη δικογραφία. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα κατέγραψε 12 κάμερες να βιντεοσκοπούν το περιστατικό. «Μπορεί να έχουν καταγράψει κάτι σημαντικό, αλλά δεν έχουν περιληφθεί στη δικογραφία», σημείωσε η μάρτυρας, κάνοντας λόγο για «ελλιπή διαδικασία συλλογής αποδεικτικού υλικού».
Αίσθηση προκάλεσε το αίτημα της υπεράσπισης να μην προβληθεί το αδημοσίευτο συγχρονισμένο βιντεοληπτικό υλικό στην αίθουσα, αλλά να παρουσιαστεί προφορικά από τη μάρτυρα. Το δικαστήριο αποφάσισε τελικά να μην προβληθεί το βίντεο, το οποίο θα περιληφθεί στα αναγνωστέα.
Στη δική του κατάθεση, ο διασώστης του ΕΚΑΒ που παρείχε τις πρώτες βοήθειες στο θύμα σημείωσε ότι δεν είχε σημεία ζωής όταν τοποθετήθηκε στο φορείο για να μπει στο ασθενοφόρο που θα τον πήγαινε στο νοσοκομείο και ότι προσπάθησε να κόψει τις πλαστικές χειροπέδες με ψαλίδι για γάζες προκειμένου να συνεχίσει τις πρώτες βοήθειες, αλλά δεν τα κατάφερε.
Τον ρατσιστικό χαρακτήρα της υπόθεσης ανέδειξε στην κατάθεσή του ο κοσμήτορας του Παντείου, Δημήτρης Χριστόπουλος. «Είμαι εδώ διότι αξιολογώ ότι είναι μια υπόθεση εξαιρετικής σημασίας όχι μόνο για τα ποινικά χρονικά. Οταν γίνονται πράξεις τόσο βάρβαρες, όχι μόνο από ιδιώτες αλλά και από το κράτος, νομίζω ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να στείλει ένα μήνυμα που δεν μπορεί να είναι η ατιμωρησία, αλλά η απαξίωση των πράξεων αυτών», σημείωσε. Ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου είναι η επιτομή του ρατσιστικού εγκλήματος, είπε, καθώς το θύμα συμπυκνώνει στα μάτια των δραστών στερεοτυπικές ιδιότητες τις οποίες αποστρέφονται: τον θεωρούν περιθώριο, κλεφτρόνι, πρεζάκι, ομοφυλόφιλο. «Αν ήμουν εγώ στη Γλάδστωνος, προφανώς δεν θα είχε συμβεί το ίδιο», τόνισε.
Ρατσιστικό κίνητρο
Ωστόσο, το ρατσιστικό κίνητρο δεν περιλαμβάνεται στη δικογραφία, παρόλο που υπήρχε αίτημα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, να διερευνηθεί – αίτημα του οποίου αγνοείται η τύχη, όπως είπε η υπεράσπιση.
Η δημοσιογράφος και σεναριογράφος Μαρία Λούκα, που συνεργαζόταν με τον Ζακ Κωστόπουλο, κατέθεσε ότι ο ακτιβιστής ήταν υπέρμαχος της μη βίας και απέκλεισε κατηγορηματικά κάθε περιθώριο να έχει κάνει ληστεία ή να έχει προσπαθήσει να επιτεθεί σε άλλους. Κατέθεσε επίσης αναρτήσεις στο τουίτερ του μεσίτη, ο οποίος έγραφε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος αυτοκτόνησε με ένα κομμάτι γυαλί. Μετά τη διαγραφή του προφίλ του κατηγορούμενου στο τουίτερ, εμφανίστηκε άλλο προφίλ που αναφερόταν απαξιωτικά στο θύμα και στην οικογένεια, ενώ ανέφερε ότι ο Θεός τού ανέθεσε την ύψιστη αποστολή να τα βάλει με εθνομηδενιστές και αντίχριστους και θα το πάει μέχρι τέλους. Η μάρτυρας αναφέρθηκε σε ισχυρές ενδείξεις ότι το προφίλ πιθανόν το λειτουργούσε ο ίδιος ο κατηγορούμενος και σημείωσε το ομοφοβικό και ακροδεξιό περιεχόμενο της ρητορικής του. «Δεν το κρύβει ότι είναι ακροδεξιός, έχει κάνει ανάρτηση που χαρακτηρίζει “πουσταριά” όλους τους βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τη φωτογραφία του», επισήμανε η συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής Κλειώ Παπαπαντολέων.