Ο Ελληνο-ιταλικός Σύλλογος Φιλίας του Νομού Ιωαννίνων καλεί το κοινό σε γνωριμία με το Κάστρο των Ιωαννίνων, την Κυριακή 15 Νοεμβρίου στις 11:30. Με σημείο συνάντησης την κεντρική Πύλη του Κάστρου, θα ακολουθήσει περιήγηση στην Εβραϊκή Συναγωγή και στα σοκάκια του Κάστρου. Στόχος είναι η ιχνηλάτηση των δρόμων, των μνημείων, των πλατειών της πόλης και η σύνδεσή τους με τη δραστηριότητα ιστορικών προσωπικοτήτων, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Εβραϊκής Συναγωγής, θα μιλήσουν ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο ιστορικός ερευνητής Αλέκος Ράπτης, ενώ θα προλογίσει ο Πρόεδρος του Ελληνο-ιταλικού Συλλόγου ο Καθηγητής Μπιάνκο Γουλιέλμο.
Το κάστρο των Ιωαννίνων είναι κτισμένο στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης και στη μικρή βραχώδη χερσόνησο που εισχωρεί στη λίμνη Παμβώτιδα. Η σημερινή του μορφή χρονολογείται στην ύστερη οθωμανική περίοδο, ωστόσο, έχουν ενσωματωθεί τμήματα προγενέστερων οχυρώσεων, της αρχαίας και βυζαντινής περιόδου. Ενδείξεις και ευρήματα για την ύπαρξη του τειχισμένου οικισμού, στο κάστρο, υπάρχουν ήδη από την όψιμη κλασική και ελληνιστική περίοδο.
Ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισε η πόλη των Ιωαννίνων κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο (13ος-15ος αιώνας), οπότε και κατέστη σημαντικό διοικητικό και οικονομικό κέντρο. Κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας πραγματοποιήθηκαν πιθανότατα εργασίες στα τείχη του κάστρου, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να εντοπιστούν σήμερα. Κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του Αλή Πασά το κάστρο άλλαξε ριζικά, με επεμβάσεις που έγιναν στο περιμετρικό τείχος και στις δύο ακροπόλεις του και ολοκληρώθηκαν το 1815.
Η εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων μαρτυρείται από τη βυζαντινή περίοδο. Στο χρυσόβουλο του έτους 1319 του αυτοκράτορα Ανδρονίκου Β΄ οριζόταν «ελευθερία και ανενοχλησία» και για τους Ιουδαίους της πόλης. Μετά το διωγμό από το Φερδινάνδο και την Ισαβέλλα της Ισπανίας το 1492 πολλοί ισπανοεβραίοι κατέφυγαν στα Ιωάννινα. Η «Αρχαία Ιερά Συναγωγή των Ιωαννίνων» είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα αντίστοιχα κτίρια, που σώζονται στην Ελλάδα. Πέρα από τις εντοιχισμένες επιγραφές, που αφορούν ανακαινίσεις του οικοδομήματος, ο χρόνος ανοικοδόμησης της συναγωγής είναι άγνωστος. Πιθανότατα κτίστηκε στη θέση παλαιότερης. Μία δεύτερη νεώτερη συναγωγή στην πόλη των Ιωαννίνων υπήρχε εκτός του κάστρου (επί των οδών Αρσάκη και Γιοσέφ Ελιγιά). Μέχρι το ναζιστικό διωγμό η εβραϊκή κοινότητα αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα της τοπικής οικονομίας και ιστορίας. Έως τη δεκαετία του ’60 λειτουργούσε εβραϊκό σχολείο, ενώ σήμερα σώζεται στην πόλη το νεκροταφείο, οικοδομήματα από την εβραϊκή συνοικία και η εντός του Κάστρου Συναγωγή.
Πληροφορίες σχετικά με το κυριακάτικο κάλεσμα του Ελληνο-ιταλικού Συλλόγου Φιλίας: 26510 39771. Κιν.: 6986743607.