Γκρεμίζοντας τα σύμβολα του ρατσισμού

[ ARTI news / Κόσμος / 31.05.20 ]

Βλέπω το βίντεο. Δεκάδες άνθρωποι προσπαθούν να ρίξουν ένα άγαλμα. Μία γυναίκα φωνάζει προς την κάμερα, καταγγέλοντας τον ρατσιστή. Είχα διαβάσει το πρωί στις μεγάλες αμερικάνικες εφημερίδες για τα καμένα περιπολικά που πριν είχαν περάσει πάνω από διαδηλωτές, για τον νεκρό πράκτορα στο Όκλαντ, από αυτούς που κάνουν δήθεν τους διαδηλωτές έχοντας ακουστικά στ' αυτιά, διάβασα και για την προσπάθεια των διαδηλωτών να ρίξουν ένα άγαλμα στη Φιλαδέλφεια. Έτσι, "προσπάθησαν να ρίξουν ένα άγαλμα" γράφουν -νομίζω- οι The New York Times. Πριν από λίγο έπεσα πάνω και στο σχετικό βίντεο, όπου δεκάδες διαδηλωτές προσπαθούν να ρίξουν το άγαλμα. Αναζήτησα πληροφορίες. Πρόκειται για τον Φρανκ Ριζζό (Francis Lazarro Rizzo, 1920-1991), ένας φοβερός για τις ρατσιστικές του θέσεις και ενέργειες Αμερικανός αστυνομικός και πολιτικός. Ο Ριζό διετέλεσε επικεφαλής της αστυνομίας στη Φιλαδέλφεια από το 1968 έως το 1971 και δήμαρχός της από το 1972 έως το 1980.

Ως δήμαρχος, ο Ριζζό προέτρεπε τους υποστηρικτές να «Ψηφίζουν λευκούς». Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως αρχηγού της αστυνομίας και δημάρχου, το αστυνομικό τμήμα της Φιλαδέλφειας βασάνιζε τους Αφροαμερικανούς, τους εκφόβιζε και τους τρομοκρατούσε, παραβιάζοντας τα συνταγματικά τους δικαιώματα. Η σχέση του Rizzo με τη μαύρη κοινότητα της Φιλαδέλφειας ήταν φρικτή. Τα κίνητρα του ήταν ρατσιστικά. Υποστήριζε την υπεροχή των λευκών όπως η Κου Κλουξ Κλαν και οι ναζί.

Μία από τις πιο γνωστές ενέργειες της αστυνομίας υπό τον Ριζζό ήταν η επιδρομή στα γραφεία των Μαύρων Πανθήρων της Φιλαδέλφειας, στις 31 Αυγούστου 1970. Οι Πάνθηρες σχεδίαζαν να συγκαλέσουν ένα «Λαϊκό Επαναστατικό Συνέδριο» στο Temple University. Οι αστυνομικοί του Ριζζό κατηγόρησαν τους συλληφθέντες Μαύρους Πάνθηρες για το φόνο του αστυνομικού Fairmount Park. Λίγες μέρες αργότερα, οι κατηγορίες εναντίον των πανθήρων αποσύρθηκαν λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Στη συνέχεια, η έρευνα κρίθηκε παράνομη. Τέσσερα άτομα που δεν είχαν καμία απολύτως σχέση με τους πάνθηρες βρέθηκαν τελικά ως εκείνα που διέπραξαν τη δολοφονία. 

Αλλά δεν είναι μόνο ο Ριζζό, ο ρατσιστής. Είναι το ίδιο το σύστημα που είναι ακόμη ρατσιστικό όπως γράφουν οι διαδηλωτές...