Γκουτέρες: Ο κοροναϊός απειλεί την ειρήνη

[ ARTI news / Κόσμος / 10.04.20 ]

 Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε την πανδημία του κοροναϊού «μάχη μιας γενιάς» και απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.  

Ο επικεφαλής του Οργανισμού προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας πως η πανδημία έχει την προοπτική να αυξήσει τις κοινωνικές αναταραχές και τη βία κάτι που θα υποβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα του κόσμου να διαχειριστεί την πανδημία. Όπως είπε, πρόκειται για τη σοβαρότερη δοκιμασία του ΟΗΕ από τη στιγμή της ίδρυσής του, 75 χρόνια πριν και αποτελεί εμπόδιο για την επίλυση διεθνών, περιφερειακών και εθνικών συγκρούσεων. «Είναι η μάχη μιας γενιάς και ο λόγος ύπαρξης των ίδιων των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε χαρακτηριστικά.  

Ο Γκουτέρες σημείωσε πως η ανθρωπότητα ήδη βιώνει «ολέθριες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Ωστόσο, η πανδημία συνιστά σημαντική απειλή στη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας». Προειδοποίησε ακόμα πως η παγκόσμια αυτή κρίση ίσως οδηγήσει σε καιροσκοπικές τρομοκρατικές επιθέσεις, απώλεια αξιοπιστίας θεσμών και μείωση εμπιστοσύνης πολιτών, οικονομική αστάθεια, πολιτικές εντάσεις λόγω ακύρωσης εκλογικών διαδικασιών ή δημοψηφισμάτων.