Γιγαντιαία έρευνα για τη χρήση της κινητής τηλεφωνίας

[ Κώστας Κάππας / Κόσμος / 16.06.19 ]

Αυξήθηκε η χρήση της κινητής τηλεφωνίας αλλά όχι οι καρκίνοι του εγκεφάλου στην Σουηδία.

Πρόσφατα, δημοσιεύθηκε μία γιγαντιαία μελέτη ομάδος Ινστιτούτων στην Σουηδία, απαντώντας στο ερώτημα “Υπήρξε ή όχι αύξηση των καρκίνων του εγκεφάλου μεταξύ των ετών 1980 – 2012 (32 έτη), περίοδο κατά την οποία αναπτύχθηκε σημαντικά η κινητή τηλεφωνία;”.

Αναλύθηκαν 30.255 περιπτώσεις νεοπλασιών του εγκεφάλου καταγραμμένες στο Σουηδικό Αρχείο Νεοπλασιών (Swedish CancerRegistry): 13.441 Μηνιγγιώματα, 12.259 Υψηλού Βαθμού Γλοιώματα (HGG) και 4.555 ΧαμηλούΒαθμού Γλοιώματα (LGG).

Οι νεοπλασίες του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) είναι περισσότερες από 100. Πολλές οφείλονται στα λεγόμενα ‘νευρογλοιακά’(μη-νευρικά) κύτταρα, τα οποία συμβάλλουν στην διατήρηση της ομοιόστασης και παρέχουν στήριξη και προστασία στους νευρώνες του εγκεφάλου. Οι νεοπλασίες των κυττάρων αυτών λέγονται ‘γλοιώματα’. Γλοιώματα των οποίων τα κύτταρα έχουν σχεδόν φυσιολογική ή λίγο διαταραγμένη ιστολογική εικόνα καλούνται ‘Χαμηλού Βαθμού Γλοιώματα’ (νεοπλασίες LGG με αργή εξέλιξη και καλή σχετικά πρόγνωση), ενώ όταν η ιστολογική εικόνα είναι διαταραγμένη έως πολύ διαταραγμένη, καλούνται ‘Υψηλού Βαθμού Γλοιώματα’ (νεοπλασίες HGG με ταχεία εξέλιξη και δύσκολη πρόγνωση).

Το ΚΝΣ για να προστατεύεται, περιβάλλεται από τρία αλληλοδιάδοχα μεμβρανώδη περιβλήματα τα οποία λέγονται μήνιγγες του εγκεφάλου. Αυτές από μέσα προς τα έξω είναι η χοριοειδής, η αραχνοειδής και η σκληρή μήνιγγα. Τα μηνιγγιώματα, όγκοι συνήθως καλοήθεις της αραχνοειδούς, προσβάλλουν σε τριπλάσια συχνότητα τις γυναίκες και αποτελούν το 1/3 όλων των νεοπλασιών του εγκεφάλου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνητών: α) τα LGG μειώθηκαν με ρυθμό 1% ανά έτος, 2) τα HGG μειώθηκαν ανεπαίσθητα και 3) αυξήθηκαν ανεπαίσθητα τα μηνιγγιώματα στις γυναίκες και μειώθηκαν ανεπαίσθητα στους άνδρες [“ανεπαίσθητα” ή “ασήμαντα” στατιστικά σημαίνει στο παρόν κείμενο, κάτω από το ένα τοις χιλίοις]. Συνολικά, εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα ότι, σε γενικές γραμμές, η συχνότητα εμφάνισης των νεοπλασιών του εγκεφάλου στα 32 χρόνια της μελέτης παρέμεινε σταθερά, ενώ η αύξηση των χρηστών κινητής τηλεφωνίας την ίδια περίοδο, ήταν ιλιγγιώδης.

Σχολιάζοντας τα ως άνω, οι ερευνητές τόνισαν ότι τελικά, όλοι οι δείκτες στην ουσία είναι ακόμη περισσότερο αρνητικοί (και για τα μηνιγγιώματα) για δύο λόγους:

α) Κατά την διάρκεια των 32 ετών της μελέτης αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής και προφανώς αναμένεται φυσιολογικά, αύξηση των νεοπλασιών στις πολύ μεγάλες ηλικίες και

β) οι νεοπλασίες οι οποίες ανακαλύπτονται την σύγχρονη εποχή είναι συγκριτικά περισσότερες (και στις νεώτερες ηλικίες), από εκείνες της δεκαετίας του 80 και του 90, λόγω της προηγμένης ακτινοδιαγνωστικής τεχνολογίας. Συχνά, διαγνωστικές εξετάσεις μετά από καρδιακή προσβολή ή ατύχημα με την χρήση αξονικού ή μαγνητικού τομογράφου, αναδεικνύουν νεοπλασίες στον εγκέφαλο οι οποίες δεν είχαν κλινικές ενδείξεις ως εκείνη την στιγμή, δυνατότητα ανύπαρκτη τα παλαιότερα χρόνια.

Nilsson Jetal., “No Evidence for Increased Brain Tumour Incidence in he Swedish National Cancer Register Between Years 1980-2012”, Anticancer ResearchV.39, pp. 791-796 (2019) [συνεργασία 2 Πανεπιστημίων, 4 Ογκολογικών Κέντρων και της Σουηδικής Επιτροπής Ακτινοπροστασίας της Σουηδίας]