Τα κυριότερα πολιτικά κόμματα της Χιλής συμφώνησαν μετά από ένα μήνα κρίσης την ψήφιση ενός νέου Συντάγματος, το οποίο θα αντικαταστήσει αυτό που κληρονόμησε η χώρα από τη δικτατορία του Augusto Pinochet (1973-1990). Ένα δημοψήφισμα θα διεξαχθεί τον Απρίλιο του 2020 όπου θα ρωτηθούν οι Χιλιανοί εάν επιθυμούν να αλλάξουν το Σύνταγμα και, εάν ναι, ποιος θα πρέπει να το συντάξει.
Το Σύνταγμα της Χιλής αντανακλά έντονα την ένταξη της δικτατορίας στη νεοφιλελεύθερη οικονομική θεωρία της Σχολής του Σικάγου, που εκφράστηκε από τα «Chicago Boys», μια ομάδα οικονομολόγων της Χιλής που είχαν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ από τον Milton Friedman και άλλους.
Ο θεωρητικός του καθεστώτος Πινοσέτ, Jaime Guzmán (δολοφονήθηκε από μια ένοπλη ομάδα της άκρας αριστεράς το 1991), είναι ο κύριος αρχιτέκτονας του Συντάγματος, το οποίο αντικατέστησε εκείνο που είχε θεσπιστεί το 1925. «Αυτό το σύνταγμα είναι πολύ αμφιλεγόμενο, γιατί χαρακτηρίζεται ρητά από τη φιλοσοφία του κράτους Θυγατρική" εξηγεί ο Alfredo, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Diego Portales. Το Σύνταγμα θεσπίζει την ανάθεση πολλών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Επίσης, το Σύνταγμα που εγκρίθηκε το 1980 μέσω ενός ψευδοδημοψηφίσματος του δικτατορικού καθεστώτος δεν έχει δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλά ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία τα οποία λειτουργούν με ατομική κεφαλαιοποίηση (το λεγόμενο συνταξιοδοτικό Πινοσέτ), ούτε προσφέρει δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα υγείας ούτε δωρεάν πρόσβαση των Χιλιανών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Ουσιαστικά οι Χιλιανοί θέλουν να «σβήσουν» το Σύνταγμα που κατοχυρώνει την εφαρμογή της νεοφιλελεύθερης θεωρίας, δημιουργώντας κάμποσους δισεκατομμυριούχους μεταξύ των οποίων και τον πρόεδρο Πινιέρα και όλους τους υπόλοιπους που προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια «ουμπεροποιημένη» οικονομία και κοινωνία, όπου οι εργαζόμενοι μετατρέπονται σε «ελεύθερους επαγγελματίες» που δουλεύουν με το κομμάτι χωρίς κανένα εργασιακό δικαίωμα.
Ο νεοφιλελευθερισμός στη χώρα που πρωτοεφαρμόστηκε τη Χιλή, ανατρέπεται. Τι θα τον διαδεχθεί;