Γερμανία: Το ακροδεξιό AFD υπό επιτήρηση

[ ARTI news / Κόσμος / 09.03.22 ]

Η διοικητική δικαιοσύνη απέρριψε την Τρίτη την προσφυγή του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο αμφισβήτησε απόφαση του Γραφείου Προστασίας του Συντάγματος που είχε επιτρέψει την επιτήρηση αυτού του σχηματισμού, ως ύποπτου για υπονόμευση της δημοκρατικής τάξης. Η επιτήρηση σημαίνει την παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και όλων των άλλων μορφών επικοινωνίας των στελεχών του κόμματος.

Σύμφωνα με την Die Zeit, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι υπήρχαν «επαρκή τεκμηριωμένα στοιχεία για αντισυνταγματικές τάσεις εντός του κόμματος». Αυτό το μέτρο προκάλεσε σάλο πριν από ένα χρόνο, και είναι το πρώτο στην ιστορία για ένα κόμμα που εκπροσωπείται στην Bundestag. 

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη κίνηση μεγάλου δυτικού κράτους κατά σημαντικού σε επιρροή κόμματος που απειλεί τους δημοκρατικούς θεσμούς, απειλώντας το με εξοστρακισμό από την πολιτική αλλά και νομικές συνέπειες, μετά και την καταδίκη της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής από την ελληνική δικαιοσύνη.