Γάζα: Τι κρύβεται πίσω από τη συμφωνία;

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 16.01.25 ]

Μου έστειλε η φίλη το δημοσίευμα για τη συμφωνία. «Ας περιμένουμε» απάντησα. Η χαρά είναι μεγάλη αλλά πώς μπορεί ο Νετανιάχου να συμφωνήσει με τη Χαμάς; Αυτό δεν σημαίνει αναγνώρισή της;

«Σχεδόν δεν μπορώ να το πιστέψω. Ο πόλεμος τελείωσε… Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα» λέει χαρούμενη μία Παλαιστίνια από τη Γάζα. Μετά από δεκαπέντε μήνες πολέμου, επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ του εβραϊκού κράτους και της Χαμάς, διαβεβαιώνει πανηγυρικά και ο διεθνής Τύπος. Η ημερομηνία έναρξης της κατάπαυσης του πυρός έχει προγραμματιστεί για αυτήν την Κυριακή, 19 Ιανουαρίου.

Είναι η ελπίδα των πονεμένων ανθρώπων. Των Παλαιστινίων της Γάζας που έχασαν 44.000 συγγενείς τους. Αλλά και των οικογενειών των Ισραηλινών που περιμένουν την απελευθέρωση των ομήρων, των δικών τους ανθρώπων.

Αλλά μπορεί να μιλά κανείς για ειρήνη όταν προηγήθηκε μια Γενοκτονία; Μπορεί να υπάρξει ειρήνη πάνω στα ερείπια; Θα δεχθεί η ακροδεξιά κυβέρνηση Νετανιάχου την ειρήνη και την ύπαρξη της Χαμάς; Η απάντηση είναι απαισιόδοξη.

Τι σημαίνει άραγε η δήλωση στο CNEWS του στρατηγού Μπρούνο Κλερμόν: «Το ερώτημα που θα προκύψει τώρα είναι αυτό της αποστρατικοποίησης της Λωρίδας της Γάζας»; Τι σημαίνει άραγε «αποστρατικοποίηση»; Δεν θα υπάρχει ούτε Ισραηλινός στρατός ούτε Χαμάς; 

Πολλοί ρωτούσαν κατά τη διάκρεια των ανηλεών βομβαρδισμών από το Ισραήλ, τι θα γίνει μετά την καταστροφή της Γάζας; Υπάρχει "σχέδιο" για το "Μετά"; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα θέλει να δώσει η "Συμφωνία". 

Προσωπικό «όραμα για το μέλλον της Γάζας» ονόμασε αυτό το σχέδιο ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν. Το σχέδιο «περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και την διαχείριση από την Παλαιστινιακή Αρχή των Κατεχόμενων Εδαφών» γράφει η L’Orient-Le Jour. Θα το δεχθεί όμως αυτό η κυβέρνηση Τραμπ; Μάλλον όχι. Όσο για τον Νετανιάχου, αυτός αποστρέφεται μετά βδελυγμίας την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Εξαιτίας της ανυπαρξίας ενός σχεδίου κοινής αποδοχής, η κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα θα επιδεινωθεί, εξήγησε στην L'Orient-Le Jour, ο ειδικός Ghaith El-Omari, ερευνητής στο Ινστιτούτο της Ουάσιγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολής. Δύο δυσμενή αποτελέσματα θα ήταν τότε πιθανά, λέει ο ίδιος: «είτε μια αναζωπύρωση της Χαμάς, είτε μια εκ νέου κατάληψη του θύλακα από το Ισραήλ.» Κατά τη γνώμη είναι πιθανά και τα δύο. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν είμαι αισιόδοξος…