...δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι η ικανότητα του ισραηλινού στρατού να εντείνει αυτό που αποκαλεί αεροπορικές επιδρομές «ακριβείας» έχει ενισχυθεί από ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης (AI) που δημιουργεί «στόχους».
Οι χάρτες, τα φυλλάδια, τα tweets, οι ισχυρισμοί για στρατιωτική τεχνολογία «ακριβείας», όλα τροφοδοτούν την αφήγηση ότι ο «ηθικός στρατός» του Ισραήλ φροντίζει να προστατεύει τους αμάχους στη Γάζα. Αλλά όλα αυτά δεν είναι παρά ένα προπαγανδιστικό τέχνασμα για να συγκαλύψει αυτό που πραγματικά συμβαίνει στο έδαφος – μια γενοκτονία με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Ένα παιχνίδι με χάρτες
Τους τελευταίους δύο μήνες του βάναυσου πολέμου, το Ισραήλ καταφεύγει συνεχώς στη χρήση χαρτών «εκκένωσης» και προειδοποιήσεων που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλώντας τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν ορισμένες περιοχές της Γάζας.
Ωστόσο, ο αυξανόμενος αριθμός των νεκρών -σχεδόν 17.000 άνθρωποι και χιλιάδες άλλοι αγνοούμενοι και πιθανότατα νεκροί- δεν προσφέρει καμία ένδειξη ότι το Ισραήλ ανησυχεί στην πραγματικότητα για την ασφάλεια των Παλαιστινίων αμάχων.
Αυτό που ανησυχεί είναι για τις αυξανόμενες καταδίκες στο εξωτερικό για αυτό που οι νομικοί εμπειρογνώμονες αποκαλούν γενοκτονία και την αυξανόμενη πίεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken προειδοποίησε το Ισραήλ ότι έχει εβδομάδες και όχι μήνες για να ολοκληρώσει την εκστρατεία του στη Γάζα. Το αφεντικό του, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έχει πλήρη επίγνωση της αυξανόμενης εσωτερικής δυσαρέσκειας για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τον πόλεμο, η οποία θα μπορούσε να του κοστίσει ψήφους στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους. […]
Η ψηφιακή φονική μηχανή του Ισραήλ
Εκτός από τη χρήση ψηφιακών χαρτών και κωδικών QR για να προσπαθήσει να αποδείξει στους συμμάχους του ότι ο στρατός του δεν είναι απερίσκεπτος, το Ισραήλ καυχιέται επίσης για τις στρατιωτικές του τεχνολογίες «ακριβείας».
Ανάμεσα στις τεχνολογίες αυτές είναι ένα οπλικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται «Habsora» («Το Ευαγγέλιο») το οποίο μπορεί να αναγνωρίσει γρήγορα και αυτόματα στόχους, πολύ πιο γρήγορα από παλαιότερες μεθόδους.
Εάν σε προηγούμενους βομβαρδισμούς, ο ισραηλινός στρατός επέλεγε χειροκίνητα 50 στόχους την ημέρα, σήμερα το νέο σύστημα επιλέγει 100.
Σύμφωνα με μια πηγή που επικαλείται το περιοδικό +972, αυτό το όπλο έχει μετατρέψει τον ισραηλινό στρατό σε «εργοστάσιο μαζικών δολοφονιών», εστιάζοντας περισσότερο στην «ποσότητα παρά στην ποιότητα».
Το περιοδικό αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες που χρησιμοποιούν το σύστημα στόχευσης AI γνωρίζουν τον αριθμό των αμάχων που θα σκοτώσουν, καθώς ο αριθμός αυτός εμφανίζεται στην κατηγορία «παράπλευρες ζημιές» στο αρχείο προορισμού.
Ο ισραηλινός στρατός έχει κατηγοριοποιήσει τα όρια θανάτων αμάχων, που κυμαίνονται από πέντε έως εκατοντάδες. Η οδηγία «παράπλευρες ζημιές πέντε», για παράδειγμα, σημαίνει ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες εξουσιοδοτούνται να σκοτώσουν έναν στόχο που θα συνοδεύεται από το φόνο 5 πολιτών.
Στο υψηλότερο άκρο, «η ισραηλινή στρατιωτική διοίκηση ενέκρινε εν γνώσει της τη δολοφονία εκατοντάδων Παλαιστινίων πολιτών σε μια προσπάθεια να δολοφονηθεί ένας ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς», αναφέρει το περιοδικό +972.
Δεδομένου ότι το Ισραήλ θεωρεί και τα 30.000 μέλη της Χαμάς στη Γάζα ως πιθανούς στόχους, αυτό σημαίνει ότι η «εξάλειψη» της θα συνεπαγόταν τεράστιο αριθμό νεκρών αμάχων. Εάν χρησιμοποιήσουμε τη χαμηλότερη «παράπλευρη ζημιά πέντε», η πιο συντηρητική εκτίμηση ανέρχεται σε 150.000 πολίτες.
Φυσικά, καθώς οι ηγέτες της Χαμάς που σκοτώνονται αναπόφευκτα αντικαθίστανται, εκατοντάδες ακόμη Παλαιστίνιοι θα δολοφονηθούν καθώς το σύστημα AI δημιουργεί περισσότερους νέους στόχους. Εφόσον η Χαμάς δεν μπορεί να ηττηθεί στρατιωτικά, το μόνο λογικό αποτέλεσμα αυτού θα είναι η αέναη δολοφονία ή η απομάκρυνση όλων από τη Γάζα.
Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο της τεχνητής νοημοσύνης είναι ότι αναπαράγει προκαταλήψεις. Ιστορικά, το Ισραήλ έχει δείξει ελάχιστο σεβασμό για τη ζωή των πολιτών στους βομβαρδισμούς του. Πρέπει να αναρωτηθεί κανείς σε ποιο βαθμό η μυστικοπαθής AI έχει μάθει να συνδέει οποιονδήποτε Παλαιστίνιο με τον «τρομοκράτη της Χαμάς» με βάση την προηγούμενη συμπεριφορά του ισραηλινού στρατού. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί είναι σε θέση να δημιουργήσει τόσους πολλούς νέους «στόχους» για βομβαρδισμούς.
Η προπαγάνδα της ακρίβειας
Το Ισραήλ αρέσκεται να καυχιέται για την ηθική του και τις υψηλής τεχνολογίας ικανότητές του για χτυπήματα ακριβείας, ειρωνικά ως μέσο άμυνας του εαυτού του έναντι ισχυρισμών για αδιάκριτες επιθέσεις εναντίον αμάχων και ισχυρισμών για εγκλήματα πολέμου.
Αυτός ο χαρακτηρισμός της τεχνολογικής πολυπλοκότητας του ισραηλινού στρατού χρησιμοποιείται επίσης από τις ΗΠΑ για να δικαιολογήσουν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ. Ο Blinken, για παράδειγμα, έχει δηλώσει ότι «το Ισραήλ έχει… έναν από τους πιο εξελιγμένους στρατούς στον κόσμο. Είναι σε θέση να εξουδετερώσει την απειλή που θέτει η Χαμάς, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τη ζημιά σε αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά».
Όμως, όσο περισσότερο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προωθούν την αφήγηση της τεχνολογικής τους ικανότητας, τόσο περισσότερο αυτό τους προσδίδει ένα στοιχείο νομικού κινδύνου. Όπως υποστηρίζει ο καθηγητής διεθνούς δικαίου Michael Schmitt , «όσο μεγαλύτερες είναι οι δυνατότητες ακρίβειας ενός επιτιθέμενου, τόσο πιο επιτακτικός είναι ο χαρακτηρισμός μιας επίθεσης που χτυπά αμάχους ή πολιτικά αντικείμενα ως απερίσκεπτη».
Με άλλα λόγια, ένας στρατός υψηλής τεχνολογίας έχει μεγαλύτερη υποχρέωση να προσπαθήσει να «αποδείξει» ότι δεν είναι απερίσκεπτος. Όσο περισσότερο το Ισραήλ και οι ΗΠΑ καυχιούνται για την τεχνική ικανότητα του Ισραήλ, τόσο περισσότεροι άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί σκοτώνονται τόσοι πολλοί άμαχοι.
Η μόνη απάντηση είναι ότι το Ισραήλ διαθέτει όπλα ακριβείας, αλλά εξακολουθεί να στοχεύει ανθρώπους αδιακρίτως. Έτσι, η εξελιγμένη τεχνολογία, αντί να εξυπηρετεί τον υποτιθέμενο σκοπό της ακρίβειας και προφύλαξης, αντ' αυτού οπλίζεται ως εργαλείο μαζικής δολοφονίας και καταστροφής. Με άλλα λόγια, αυτό που βλέπουμε στη Γάζα είναι μια γενοκτονία με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.
Απόσπασμα από άρθρο στο Al Jazeera.