Γάζα: Η κόλαση στο νοσοκομείο Al-Shifa-Τα ψέματα του Ισραήλ

[ ARTI news / Κόσμος / 14.11.23 ]

«Οι πυροβολισμοί δεν σταματούν Υπάρχουν τανκς γύρω από το νοσοκομείο» Al-Shifa στη Γάζα, δηλώνει στη Le Monde ο γιατρός Khaled Abu Samra που εργάζεται στο καρδιολογικό τμήμα του νοσοκομείου.

«Βρισκόμαστε στην πέμπτη ημέρα της ολοκληρωτικής πολιορκίας του Αλ-Σίφα. Στο νοσοκομείο υπάρχουν 600 τραυματίες και περίπου 1.000 άμαχοι που έχουν βρει καταφύγιο εδώ [...] καθώς και 100 μέλη του ιατρικού προσωπικού. Είμαστε κοντά στη θάλασσα και βράζουμε θαλασσινό νερό για να πλένουμε τα χέρια μας και να πιούμε. Είναι όμως πολύ αλμυρό.

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νοσοκομείο. Τα πτώματα τους είναι παντού. Δεν μπορούμε να τους θάψουμε όλους. Σήμερα το πρωί, θάψαμε 40 από αυτούς σε μια μικρή αυλή του νοσοκομείου. Τα σώματα δημιουργούν έναν νέο κίνδυνο για την υγεία… Υπάρχουν τανκς γύρω από το νοσοκομείο. Τα drones μας πυροβολούν.

Δεν υπάρχουν καύσιμα στο νοσοκομείο, λέει ο γιατρός. Και «Οι προμήθειες που ανακοίνωσαν οι Ισραηλινοί;» ρωτούν οι δημοσιογράφοι.

«Αυτά είναι «μαλακίες» απαντά ο γιατρός. [ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι είχε προσφέρει 300 λίτρα καυσίμου, που τοποθετήθηκε αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το κτίριο και κατηγόρησε τη Χαμάς ότι το αρνήθηκε. Οι φροντιστές λένε ότι δεν μπορούν να βγουν στους γύρω δρόμους]. Όσοι επιχειρούν ομαδική έξοδο από το νοσοκομείο, έστω και με λευκές σημαίες, παίζουν με τη ζωή τους. Γίνονται στόχος ελεύθερων σκοπευτών.

Υπάρχουν πτώματα και έξω στους δρόμους που δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε. Δεν έχω επαφή με Ισραηλινούς. Πρότειναν στη διοίκηση του νοσοκομείου να μεταφερθούμε στο  νοσοκομείο Αλ-Αχλί, 3 χιλιόμετρα μακριά. Πώς όμως, όταν συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί; Πώς μπορούμε να μεταφέρουμε βαριά τραυματισμένους όταν μας τελειώνει το οξυγόνο και οι πιο σοβαρές περιπτώσεις πεθαίνουν; Θα πάμε εκεί με τα πόδια κάτω από τα πυρά; Χρειαζόμαστε βοήθεια. Συνεχίζουμε να ζητάμε βοήθεια από τον ΟΗΕ, από ΜΚΟ, που οι ίδιες μάταια ζητούν βοήθεια. Χρειαζόμαστε διεθνή παρέμβαση για να μπορέσουμε να εκκενώσουμε και να σταματήσουν οι πυροβολισμοί.»

Εν τω μεταξύ και ο ΠΟΥ λέει ότι η μεταφορά ασθενών από το νοσοκομείο Al-Shifa είναι «αδύνατο έργο».

Η απομάκρυνση ασθενών από το νοσοκομείο Al-Shifa στη Λωρίδα της Γάζας είναι ένα "αδύνατο έργο", δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) την Τρίτη, υποστηρίζοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ ευάλωτοι... Χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στον χώρο του κεντρικού νοσοκομείου…