Όταν ο Μπόρις Τζόνσον ανήλθε στην εξουσία, τον Ιούλιο του 2019, παρουσιάστηκε ως «ο προνοητικός σωτήρας», γράφει ο The Guardian. Τώρα ο… μεσσίας «σχεδόν τελείωσε» αλλά δεν φαίνεται να εμφανίζεται κανένας φυσικός ηγέτης στους πάγκους της πλειοψηφίας.
Οι στοιχηματιστές(!) ποντάρουν μεταξύ του φιλόδοξου πρώην υπουργού Οικονομικών Rishi Sunak, του πρώην υπουργού Υγείας Jeremy Hunt και της σημερινής υπουργού Εξωτερικών, Liz Truss (ναι, στοιχηματίζουν όπως ακριβώς στον ιππόδρομο τα άλογα).
Εν τω μεταξύ, η Βρετανία βιώνει τον μεγαλύτερο πληθωρισμό από τις επτά πλουσιότερες χώρες του κόσμου (G7).
Ο Μπόρις Τζόνσον «αναμφισβήτητα» αφήνει το Ηνωμένο Βασίλειο «σε μια εξαιρετικά επισφαλή κατάσταση» και με «σοβαρά προβλήματα» οικονομικά και κοινωνικά, γράφει ο Economist. «Η χώρα έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό στο G7 και οι απεργίες αυξάνονται: των εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, των δικηγόρων, των γιατρών κ.ά.. Επί τρία χρόνια, «η κυβέρνηση (Τζόνσον) υποσχέθηκε τα πάντα και το αντίθετό τους» στους Βρετανούς, «όπως η αύξηση των δημοσίων δαπανών με τη μείωση των φόρων», καταλήγει ο Economist
Τώρα, «οι Συντηρητικοί πρέπει να συμμετάσχουν συλλογικά σε αυτό το χάος, γράφει η Daily Telegraph.
Όποιος και αν είναι ο διάδοχος του Μπόρις Τζόνσον, το Συντηρητικό Κόμμα «βρίσκεται σε σταυροδρόμι», προειδοποιούν οι Times.
Ο νέος αρχηγός και πρωθυπουργός θα είναι αντιμέτωπος με δύσκολες επιλογές:
«Σε ποιο βαθμό πρέπει να αποστασιοποιηθεί από τον Μπόρις Τζόνσον; Ποια θέση πρέπει να λάβει στην μετά το Brexit και στην μετά τον Covid περίοδο που προμηνύει τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής από το 1945;»