Βρετανία: Αποπομπή ακροδεξιάς υπουργού

[ ARTI news / Κόσμος / 13.11.23 ]

Η ακροδεξιά υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Suella Braverman, αυτή που είπε ότι «η πολυπολιτισμικότητα απέτυχε», αποπέμφθηκε από τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ σήμερα, Δευτέρα 13 Νοεμβρίου.

Αιτία της αποπομπής η βία του Σαββατοκύριακου στο Λονδίνο στο περιθώριο των εορτασμών της 11ης Νοεμβρίου και μιας διαδήλωσης υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. 

Εκατοντάδες «ακροδεξιοί τραμπούκοι» συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας το Σάββατο, πριν συγκρουστούν απευθείας με διαδηλωτές υπέρ της Παλαιστίνης το βράδυ.

«Οι επικριτές της υπουργού την κατηγόρησαν ότι έριξε λάδι στη φωτιά γράφοντας ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη στους Times και όπου επέκρινε την αστυνομία ότι ευνοούσε τις αριστερές διαδηλώσεις, όπως το Black Lives Matter και τις συγκεντρώσεις για την Παλαιστίνη, και κινούνταν σε βάρος των δεξιών διαδηλώσεων». «Το άρθρο αυτό δεν είχε εγκριθεί από την Downing Street», γράφει η συντηρητική εφημερίδα Daily Telegraph .

Σημειώνεται ότι η υπουργός έκανε εξωφρενικές δηλώσεις, ιδιαίτερα για το θέμα της μετανάστευσης (θυμίζουμε την απέλαση μεταναστών στη Ρουάντα και την πλωτή φυλακή για τους αιτούντες άσυλο, καθώς και για την έλλειψη στέγης. Η αστεγία "είναι τρόπος ζωής για κάποιους", έγραψε στο X στις 4 Νοεμβρίου η πρώην πλέον υπουργός. 

Την Braverman θα την αντικαταστήσει στην κυβέρνηση ο Τζέιμς Κλέβερλι, νυν υπουργός Εξωτερικών, ενώ τη θέση του Κλέβερλι, θα πάρει ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.