Βραζιλία: Αστυνομικός ο δολοφόνος της Μαριέλ

[ ARTI news / Κόσμος / 26.07.23 ]

Ποιος θυμάται την Μαριέλ Φράνκο, την δημοτική σύμβουλο του Ρίο ντε Τζανέιρο και ηγέτιδα των αγώνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που δολοφονήθηκε πριν πέντε χρόνια; Σήμερα, ένας πρώην αστυνομικός και ο οδηγός του κατηγορούνται για τη δολοφονία.

Χρειάστηκαν πέντε χρόνια και πάνω απ’ όλα χρειάστηκε να αλλάξει η κυβέρνηση, να «πέσει» ο Μπολσονάρου, για να «λυθούν τα χέρια» της αστυνομίας και να αποδοθούν οι κατηγορίες!

Πέντε χρόνια μετά τη δολοφονία της δημοτικής συμβούλου του Ρίο ντε Τζανέιρο Μαριέλ Φράνκο, ένας από τους υπόπτους ομολόγησε για πρώτη φορά, αφού κατέληξε σε συμφωνία με τις αρχές, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Ιουλίου το υπουργείο Δικαιοσύνης της Βραζιλίας.

Στην υπόθεση δολοφονίας της Μαριέλ Φράνκο οι αστυνομικές ενώσεις ενέπλεκαν τον τότε πρόεδρο της χώρας, Ζαΐχ Μπολσονάρου. Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας «προσπάθησε να εκφοβίσει» τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος που είχε αναλάβει την έρευνα.

Για πολιτική δολοφονία έκανε λόγο και η εισαγγελία του Ρίο ντε Ζανέιρο.

Αλλά χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να φθάσουν στους δολοφόνους, στους φυσικούς αυτουργούς. Οι ηθικοί αυτουργοί όμως δεν έχουν ακόμα «βρεθεί».

Το βράδυ της 14ης Μαρτίου 2018, η μαύρη εκλεγμένη αξιωματούχος, η οποία είχε μεγαλώσει σε μια φαβέλα της πόλης και αγωνιζόταν για τα δικαιώματα των μειονοτήτων καθώς και κατά της αστυνομικής βίας, πυροβολήθηκε στο κέντρο του Ρίο με τον οδηγό της, Άντερσον Γκόμες, καθώς έφευγε από μια συνάντηση.

Αργότερα, δύο πρώην στρατιωτικοί αστυνομικοί συνελήφθησαν: ο Ronnie Lessa, ύποπτος ότι πυροβόλησε το αυτοκίνητο της Marielle Franco, και ο Élcio de Queiroz, που θεωρούνταν ύποπτος ότι υπηρετούσε ως οδηγός για τον κολλητό του.

Μπροστά στους ανακριτές, ο τελευταίος «ομολόγησε τη συμμετοχή του και ενοχοποίησε τον Λέσα», τον οποίο γνώριζε από την εφηβεία, και ο οποίος ήταν αυτός που πυροβόλησε, αναφέρει η Folha de São Pau

Οι ανακριτές συνεχίζουν να προσπαθούν για να εντοπίσουν τους εγκέφαλους του εγκλήματος. Να αποδείξουν δηλαδή ότι την εντολή έδωσε ο Μπολσονάρου…