Βομβαρδίζουν και τα κτίρια του ΟΗΕ στη Γάζα

[ ARTI news / Κόσμος / 11.11.23 ]

Περίπου πενήντα κτίρια της UNRWA, υπηρεσίας του ΟΗΕ που είναι αρμόδια για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα βομβαρδίστηκαν από τους Ισραηλινούς, σκοτώνοντας εξήντα έξι ανθρώπους.

"Μας τρομάζουν οι αναφορές για ανελέητες επιθέσεις σε νοσοκομεία της Γάζας. Ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων μωρών, και πολίτες που αναζητούν ανακούφιση έχουν παγιδευτεί.... Είναι προσβολή να διεξάγουμε πόλεμο γύρω και στα νοσοκομεία." δήλωσε η Angelita Caredda, περιφερειακή διευθύντρια Μέσης Ανατολής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων.

«Η σφαγή πρέπει να σταματήσει», έγραψε ο Γενικός Επίτροπος της UNRWA, Philippe Lazzarini, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 8 Νοεμβρίου στην Washington Post, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις του για άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Στα σχολεία και τα κέντρα της UNRWA βρίσκονται 710.000 άνθρωποι από τον πληθυσμό των 2,3 εκατομμυρίων, οι οποίοι έχασαν τα σπίτια τους ή κατέφυγαν στα νότια της Λωρίδας της Γάζας από τον βορρά ή ακόμη όσοι ελπίζουν να είναι λίγο πιο ασφαλείς εκεί παρά στο σπίτι τους.

Στα κέντρα αυτά οι συνθήκες είναι πλέον άθλιες, καθώς πρέπει να σταθεί κανείς στην ουρά για να πάει στις τουαλέτες, για τη διανομή πόσιμου νερού, ή για να φάει ένα κομμάτι ψωμί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην πολυσύχναστη αυλή σχολείου στο Deir Al-Balah, στο κέντρο της Λωρίδας. Γάζα ένας άντρας λέει πως «Δεν υπάρχει νερό, δεν υπάρχει φαγητό, τίποτα να πιείς, δεν υπάρχει πια ζωή!»

Για περισσότερο από ένα μήνα, η Γάζα πολιορκείται και βομβαρδίζεται από τον ισραηλινό στρατό, ως αντίποινα για την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, η οποία άφησε 1.200 νεκρούς και 240 ομήρους. Από τότε, περισσότεροι από 10.800 Παλαιστίνιοι του θύλακα έχουν σκοτωθεί, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά.

*Οι πληροφορίες είναι από την The Guardian και την Le Monde