Βιοχάκερ...

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 17.07.21 ]

Στάθηκε στο παράθυρο. Ο ίδιος σάπιος καιρός. Παιδιά έπαιζαν στον μικρό αδιέξοδο δρόμο. Άνοιξε το ραδιόφωνο για να έχει έναν ήχο να τη συντροφεύει. Έκλεισε τα μάτια κι άρχισε να μηρυκάζει εικόνες, λέξεις και ληγμένους έρωτες. Ανακάλεσε μυρωδιές. Ανάσκελα ξαπλωμένη πάνω στις βοστίνες, παίζοντας με τα σύννεφα. Μετρώντας το χρόνο με τα σφυρίγματα των τρένων. Ακαδημία Πλάτωνος, Αγίου Μελετίου, Φίνος φιλμ, Ιουλιανού, πλατεία Βάθη, Σαιν-Μισέλ. Η ζωή που περνά και χάνεται. 

Πλατεία Βικτωρίας. Της χάρισε ένα βιβλίο. Το έκλεψε από τη βιτρίνα του βιβλιοπωλείου. Χαρίζονται τα κλεμμένα; τον ρώτησε. Της είπε πως ο Έρωτας είναι να είσαι ο άλλος με τέτοια δύναμη που όταν σου λείπει να μη μπορείς να βρείς τον εαυτό σου. Της έκλεψε τον εαυτό. Αυτός δεν έχασε τίποτα. Δεν είχε για να χάσει. Με τα κλεμμένα ζούσε. 

Τώρα καρφωμένη στο κινητό. Ο έρωτας δεν έχει άλλον. Αυτοπαθής, αμοίραστος, μια αρρώστια είναι. Όλα για ένα like. Το πρόσωπό της μια ψεύτικη καρδιά. Η αξία της το βάρος της σε like.

Οι πελάτες του Σαββάτου με τα υποκατάστατα της εικόνας τους μέσα σε πλαστικές τσάντες κι ένα φρέντο καπουτσίνο. 

 Άνοιξε την τηλεόραση ...η Γκρέκα κοίταξε τα παπούτσια του άντρα της και συνειδητοποίησε, με συνταρακτική βεβαιότητα, ότι ήταν έτοιμη να τον εγκαταλείψει.... ανέβασε μία σέλφι στο "ινστα". Η εικόνα της με το φίλτρο evergreen δεν της άρεσε. Ούτε ο εαυτός της της άρεσε. Κάποιος μίλησε για το "βιοχακάρισμα" και το πρόγραμμα homo deus... 

*Το διαδίκτυο λένε ότι προκαλεί την ίδια εξάρτηση όπως και τα ναρκωτικά. Ένας χρήστης απολαμβάνει ένα like όπως ένας τοξικομανής τη δόση του. Ενεργοποιείται η ίδια περιοχή του εγκεφάλου. Στο βιβλίο του The Hacking of the American Mind, ο νευροεπιστήμονας Robert Lustig δείχνει ότι τα likes και γενικά οι «επιβραβεύσεις» των κοινωνικών δικτύων ενεργοποιούν την έκκριση ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή συνδεδεμένου με την άμεση ευχαρίστηση και την ανταμοιβή. Όμως, αυτό που οδηγεί στην αύξηση της ντοπαμίνης προκαλεί άμεσα ή έμμεσα μία πτώση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που εμπλέκεται στο αίσθημα της πληρότητας και της ευτυχίας. Γι' αυτό δεν ικανοποιείται ποτέ. Θέλω όλο και πιο πολύ, όλο και περισσότερα likes, όλο και μεγαλύτερη ικανοποίηση. Οι ψυχο-φυσικοί μηχανισμοί έχουν εργαλειοποιηθεί από τους γίγαντες του Web (το GAFAM: Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft) για να προκαλούν την προσοχή και την εξάρτηση των χρηστών. Γι’ αυτό οι ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΙ συγκεντρώνουν και προτάσσουν τις ιστοσελίδες και τα πρόσωπα με την μεγαλύτερη «ορατότητα», στους οποίους κάνουν σταθερές προσφορές. Στη συνέχεια, αυτοί καθώς μπορούν να γνωρίζουν τις συνήθειές μας χάρη στα cookies που εγκαθιστούν, μας προτείνουν χωρίς διακοπή σελίδες που ανταποκρίνονται στα ενδιαφέροντά μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τις «ειδήσεις της επικαιρότητας». Έτσι, όλοι και όλα μοιάζουν να χτίζονται πάνω μας, όλοι συμφωνούν μαζί μας, όλος ο πλανήτης μας δοξάζει. Μόνο που πρόκειται για μια "φούσκα", στην οποία είμαστε περίκλειστοι, νομίζοντας ότι είναι όλος ο κόσμος...