Η αυτοβιογραφία του Έντουαρντ Σνόουντεν, του πρώην διαχειριστή συστημάτων της NSA και της CIA αναμένεται να κυκλοφορήσει αυτόν το μήνα.
Το βιβλίο θα έχει τίτλο «Permanent Record» και θα κυκλοφορήσει στις 17 Σεπτεμβρίου στο εξωτερικό, ενώ στη χώρα μας θα κυκλοφορήσει λίγες ημέρες μετά - στις 26 Σεπτεμβρίου - από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και με τίτλο «Το μεγάλο Φακέλωμα», σε μετάφραση Χρήστου Καψάλη.
Τώρα μαθαίνουμε από την εφημερίδα Le Monde ότι στη Γαλλία το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 19 Σεπτεμβρίου με τον τίτλο Mémoires vives (Seuil, 384 σελίδες, 19 ευρώ).
Στη βιογραφία του, ο Σνόουντεν αφηγείται για πρώτη φορά το πώς βοήθησε να φτιαχτεί ένα σύστημα μαζικής επιτήρησης και πώς βίωσε μια κρίση συνείδησης που τον έκανε να αποκαλύψει τα πάντα, καθώς διαπίστωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι σε θέση να συγκεντρώνει ακόμη και το παραμικρό τηλεφώνημα, sms και e-mail.
Ο Σνόουντεν έγινε γνωστός τον Ιούνιο του 2013 όταν ως διαχειριστής συστημάτων της NSA και της CIA και σε ηλικία 29 ετών, διοχέτευσε στον τύπο απόρρητες πληροφορίες από την NSA σχετικά με τα πρoγράμματα μαζικής παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι Αμερικανικές και Βρετανικές κυβερνήσεις. Λίγο πριν τη δημοσίευση χιλιάδων διαβαθμισμένων εγγράφων στις εφημερίδες Guardian και The Washington Post, ο Snowden πέταξε για το Χονγκ Κονγκ ενώ από τις 23 Ιουνίου του ίδιου έτους βρέθηκε στη Μόσχα, με τις ρωσικές αρχές να του παραχωρούν προσωρινό πολιτικό άσυλο ενός έτους, το οποίο παρατάθηκε για τρία επιπλέον χρόνια. Ο Snowden εξακολουθεί να βρίσκεται στη Ρωσία, και σε άγνωστη τοποθεσία, αναζητώντας όμως άσυλο και σε άλλη χώρα.
Η εφημερίδα Le Monde προδημοσιεύει αποσπάσματα του βιβλίου.
Μπροστά στο γαλαζωπό φως του υπολογιστή του, ο Edward Snowden είναι θυμωμένος. Έχει μόλις τελειώσει διαβάζοντας ένα άρθρο της New York Times που επικαλούμενό δεκάδες κυβερνητικές πηγές, αναφερόταν σ’ ένα μυστικό σχέδιο στρατιωτικής επίθεσης ενάντια στο Ιράν. Θύμωσε πολύ. Πως μπορούσαν να έχουν τόσες πληροφορίες! Είμαστε στο 2009. Εκείνη την εποχή είναι πράκτορας της CIA με λαμπρό μέλλον, προικισμένος επιστήμονας υπολογιστών, μόνο 25 ετών, που ζει υπό διπλωματική κάλυψη στη Γενεύη, σε ένα ευρύχωρο διαμέρισμα με παράθυρα με θέα στη λίμνη της Γενεύης.
Δεδομένου του αμερικανικού χαρακτήρα της παγκόσμιας υποδομής επικοινωνιών, ήταν προβλέψιμο ότι η κυβέρνηση θα συμμετάσχει σε μαζική επιτήρηση. Θα ήταν προφανές για μένα. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβαινε, κυρίως επειδή οι αμερικανικές αρχές αρνούνταν τόσο κατηγορηματικά τέτοια πράγματα, και με τέτοιο πνεύμα, στα μέσα ενημέρωσης ή στο δικαστήριο, ότι οι λίγοι σκεπτικιστές που τους κατηγορούσαν αντιμετωπίστηκαν ως ψεύτες και συνωμοσιολόγοι…
«Εμείς, εμείς, όλοι μας, είμαστε πολύ αφελείς», γράφει ο Σνόουντεν. «Ήταν πολύ πιο οδυνηρό για μένα ότι την τελευταία φορά που είχα πέσει στην παγίδα, είχα εγκρίνει την εισβολή στο Ιράκ. Όταν άρχισα να εργάζομαι στις πληροφορίες, ήμουν σίγουρος ότι δεν θα το έκανα ποτέ ξανά…».