Αυτοί κερδίζουν από τον πόλεμο...
[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 21.11.24 ]Ποιοι κερδίζουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, την Γενοκτονία των Παλαιστινίων στη Γάζα και τις άλλες γεωπολιτικές εντάσεις; Οι βιομηχανίες όπλων που έχουν κέρδη δισεκατομμυρίων. Είναι πολλά τα λεφτά, γι' αυτό η πρόταση του Αμερικανού γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς να σταματήσει η αποστολή όπλων στο Ισραήλ γιατί συνιστά συμμετοχή στη Γενοκτονία των Παλαιστινίων, ψηφίστηκε μόνο από 18 Δημοκρατικούς.
Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS)*, 2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν πέρσι παγκοσμίως για εξοπλισμούς ενώ στην Ευρώπη οι δαπάνες αυτές έφτασαν τα 388 δισεκατομμύρια δολάρια. Η μερίδα του λέοντος των εξαγωγών όπλων ανήκει στις ΗΠΑ των οποίων οι πωλήσεις αυξήθηκαν την περίοδο 2018-2022 φτάνοντας στο 40% παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον Sipri, οι αμερικανικές εταιρείες έχουν κυριαρχήσει στις πωλήσεις όπλων. Στην κορυφή βρίσκεται ο στρατιωτικός γίγαντας της αεροδιαστημικής Lockheed Martin η οποία τα τελευταία χρόνια κατασκευάζει τα F-35 Lightning II stealth.
Ο όμιλος Raytheon Technologies κατασκευάζει πολλούς τύπους πυραύλων. Πρόσφατα ξεκίνησε και την ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων.
Η Boeing παράγει τα F-15 Strike Eagle και τα F-18 Super Hornet. Στην ίδια βιομηχανία ανήκουν τα βομβαρδιστικά B-52 και τα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι.
Η Northrop Grumman κατασκευάζει το νέο stealth βομβαρδιστικό έκτης γενιάς: το B-21 Raider.
Η General Dynamics κατασκευάζει τα δύο άρματα μάχης M1 Abrams και τα πυρηνικά υποβρύχια κλάσης Columbia.
Η L3Harris Technologies ειδικεύεται στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου και στους στρατιωτικούς δορυφόρους επικοινωνιών.
Στην Ευρώπη, οι νέες παραγγελίες για όπλα έχουν αποφέρει συνολικά κέρδη τουλάχιστον 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μόνο στις επτά κορυφαίες βιομηχανίες όπλων της γηραιάς ηπείρου. Πρόκειται για πρωτοφανή ποσά για τη μεταψυχροπολεμική περίοδο.
Η εξάντληση των εθνικών αποθεμάτων πυρομαχικών λόγω αποστολής τους στην Ουκρανία και των παραγγελιών αναπλήρωσής τους έχει ως αποτέλεσμα να θησαυρίσουν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες όπλων όπως η γερμανική Rheinmetall, η βρετανική BAE Systems, η γαλλική Nexter και η φινλανδο-νορβηγική Nammo.
Τα όπλα της σουηδικής Saab έχουν επίσης αποκτήσει μεγάλη ζήτηση λόγω της Ουκρανίας. Παραγγελίες-μαμούθ έχει εξασφαλίσει τα τελευταία χρόνια και η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής πυραύλων, η MBDA, η οποία ανήκει στην BAE Systems, την Airbus και την ιταλική Leonardo. Ενδεικτικά, το 2022 η εταιρεία είχε παραγγελίες 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ πέρσι εξασφάλισε συμφωνίες 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για εξοπλισμό αεράμυνας στην Πολωνία. Τελευταία η Saab «βλέπει» μεγάλη άνοδο στη ζήτηση των ραντάρ αεράμυνας που παράγει. Την ενισχυμένη ζήτηση σε εξοπλισμό αεράμυνας έχει επιβεβαιώσει η MBDA αλλά και η γερμανική οπλοβιομηχανία Hensoldt.
Η Ουκρανία εν τω μεταξύ έχει μετατραπεί σε πεδίο δοκιμών για τις νέες στρατιωτικές τεχνολογίες όπως αισθητήρες, ρομποτική και μη επανδρωμένα συστήματα. Τα πυρομαχικά με καθοδήγηση GPS που δόθηκαν στην Ουκρανία αποδείχθηκαν ευάλωτα σε ηλεκτρονικές παρεμβολές. Ετσι, ο ουκρανικός στρατός σύντομα στράφηκε στο παλαιότερο μη κατευθυνόμενο πυροβολικό και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Η νεοφυής Tekever, η οποία εδρεύει στην Πορτογαλία αλλά έχει επίσης δραστηριότητες στη Βρετανία, εξασφάλισε μέσα στο 2023 χρηματοδότηση μέσω του Διεθνούς Ταμείου για την Ουκρανία με σκοπό την ανάπτυξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών επιτήρησης AR3 στο Κίεβο. Αντίστοιχου τύπου συμφωνίες έχει εξασφαλίσει και η εσθονική Milrem Robotics, της οποίας τα αυτόνομα οχήματα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά τραυματιών και την εκκαθάριση διαδρομών για τους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης.
Στο πεδίο δοκιμάζονται πλέον και οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης. Η γερμανική Helsing χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την επεξεργασία τεράστιου όγκου δεδομένων και την ανάλυση πληροφοριών με σκοπό τη δημιουργία εικόνας του πεδίου της μάχης σε πραγματικό χρόνο.
Όλα αυτά θα εφαρμοστούν στη συνέχεια και στις κοινωνίες. Σε δημοσίευμα την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, στην «Wall Street Journal», ο Ίλον Μασκ υπουργός «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» του Τραμπ αναφέρει τους στόχους της νέας διακυβέρνησης που είναι το «ελάχιστο κράτος» και η κατάργηση της υπηρεσίας προστασίας του περιβάλλοντος(EPA) καθώς και της βοήθειας στις ευάλωτες οικογένειες.
Λεφτά για τους βιομηχάνους όπλων και εξαθλίωση για τους πολίτες. Αυτό είναι το νέο δόγμα. Όποιος γλυτώσει από τις βόμβες θα πεθαίνει από πείνα.
* Δ. Μακκός, Καθημερινή, 28.2.2024