Αυτά τα δύο παιδάκια…

[ Κώστας Καναβούρης / Ελλάδα / 07.03.19 ]

Αυτά τα δύο παιδάκια, δεν θα προκαλέσουν καμία αναταραχή στη Σάμο. Δεν θα χρειαστεί να εξοργιστούν οι φιλόστοργοι γονείς, εκείνοι που ανησυχώντας μήπως τα παιδιά τους μολυνθούν από το ιό των προσφύγων, μήπως μολυνθούν από τη λέπρα της αλληλεγγύης, μήπως αρρωστήσουν από το μικρόβιο της αγάπης, μήπως τσακιστούν από την οδύνη των άλλων, μήπως προσβληθούν από την ανίατη ανθρωπιά, μήπως τα χτυπήσει η πανούκλα των ωραίων χειρονομιών, δεν θα χρειαστεί αυτοί οι συγκεκριμένοι γονείς να ξανακλείσουν το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό στο Βαθύ της Σάμου. Μπορούν να αγκαλιάσουν ήσυχοι τα παιδιά τους, σίγουροι για πάντα ότι αυτά τα δύο δίδυμα παιδάκια δεν θα πατήσουν το πόδι τους στο σχολείο.

Γιατί αυτά τα δύο παιδάκια πέθαναν το βράδυ της Τετάρτης αγκαλιά με τον πατέρα τους όταν βούλιαξε η βάρκα όπου βρίσκονταν συνολικά 11 μετανάστες. 

Ας είναι ήσυχοι οι γονείς που έδωσαν – πρώτα από όλα στα ίδια τους τα παιδιά – υποδειγματικά μαθήματα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, ελπίζουμε σε άψογα ελληνικά, κλείνοντας για τέσσερις μέρες το σχολείο. Αυτά τα παιδάκια δεν πρόκειται να ταράξουν τον ύπνο τους. Ποτέ. Δεν πρόκειται να θρυμματίσουν, τη «ζεστή οικογενειακή απελπισία» (όπως θα έλεγε και ο Παζολίνι), αυτών των γονιών, γιατί αυτά τα παιδάκια πέθαναν. Πήγαν να συναντήσουν τα άλλα πνιγμένα παιδάκια της οδύνης που δεν πρόκειται να στεναχωρήσουν ποτέ κανένα γονιό, ποτέ κανένα ρατσιστή. Προ παντός εκείνους τους ρατσιστές που λένε ότι δεν είναι ρατσιστές, με την βρώμικη ψυχή και τα πεντακάθαρα χέρια. Γιατί τα χέρια τους δεν θα βρωμίσουν ποτέ θωπεύοντας τα κεφαλάκια των παιδιών που καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι τις αμμουδιές του Ομήρου.

Αυτά τα δύο παιδάκια δεν πρόκειται να στενοχωρήσουν ποτέ κανένα γονιό. Κανένας γονιός δεν πρόκειται ποτέ να τα μαλώσει γιατί άργησαν από το παιχνίδι, κανένας δάσκαλος δεν πρόκειται ποτέ να τους βάλει τις φωνές γιατί πήγαν αδιάβαστα στο σχολείο (το ανοιχτό σχολείο, έτσι;), γιατί μουτζούρωσαν το τετράδιο, γιατί έκαναν σκανταλιές την ώρα του μαθήματος, γιατί αυτά τα παιδάκια είναι νεκρά.

Ας ησυχάσουν οι γονείς στο Βαθύ της Σάμου που παρά το κάλεσμα της τοπικής ΕΛΜΕ και φορέων του νησιού, προκειμένου να υποδεχτούν 14 όλα κι όλα προσφυγόπουλα αυτοί έκλεισαν το σχολείο, αποστρέφοντας το βλέμμα από το βλέμμα της αθωότητας. Και τι σύμπτωση: η περασμένη Τετάρτη 6 Μαρτίου ήταν η παγκόσμια μέρα κατά του bulling… Όμως αυτά τα παιδάκια δεν θα το μάθουν ποτέ. Γι’ αυτά, το bulling λέγεται θάνατος. Ας ησυχάσουν οι γονείς. Αυτά τα δύο παιδάκια δεν θα πληγώσουν ποτέ τα γόνατα τους στο διάλειμμα. Δεν θα κλάψουν. Δεν θα ξεκαρδιστούν από τα γέλια.

Τα πάντα σταμάτησαν εδώ. Στη θάλασσα της Σάμου που τα κατάπιε. Αυτά τα δύο παιδάκια μαζί με τον πατέρα τους είναι νεκρά. Το σχολείο μπορεί να ξανανοίξει. Ο κίνδυνος της ανθρωπιάς πέρασε.