Απόρριψη αδειοδότησης αιολικών σταθμών στα Άγραφα

[ ARTI news / Ελλάδα / 24.11.21 ]

Δικαίωση του αγώνα των κατοίκων και φορέων για τη σωτηρία των Αγράφων συνιστά η απόρριψη της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των δύο αιολικών σταθμών στην ιστορική κορυφογραμμή της Νιάλας και του Βοϊδολίβαδου, μετά την απόφαση που υπέγραψε στις 19/11 ο γενικός διευθυντής Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, Κώστας Δημόπουλος.

Η απόφαση αφορά την απόρριψη της τροποποιημένης περιβαλλοντικής αδειοδότησης που ζητούσαν οι εταιρείες ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕΕ και ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ ΑΕΕ για την εγκατάσταση δύο αιολικών σταθμών με συνολικά 21 ανεμογεννήτριες (Α/Γ), ύψους έως και 166 μέτρα και διαμέτρου ρότορα έως και 136 μέτρα.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση, τα προστατευόμενα είδη ορνιθοπανίδας της περιοχής κατασκευής των έργων κινδυνεύουν από θανάτωση, λόγω πρόσκρουσης στις Α/Γ και λόγω ανεπάρκειας τροφής από την καταστροφή των περιοχών τροφοληψίας τους. Εξάλλου, η διάνοιξη δρόμων θα καταστρέψει ή θα κατακερματίσει τα ενδιαιτήματα της πεταλούδας «παρνάσσιος Απόλλων», του αγριόγιδου και της καφέ αρκούδας, είδη που έχει υποχρέωση να προστατεύει η χώρα.