Ο επόμενος (εκτός απροόπτου) υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Κρίστιαν Λίντνερ είναι γνωστό ότι έχει ταυτιστεί πλήρως με τις συνταγές λιτότητας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, στηρίζοντας την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Μάλιστα, το 2017 επέκρινε τον Σόιμπλε ότι δεν ήταν αρκετά σκληρός με την Ελλάδα.
Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν πως ο Λίντνερ θα τηρήσει πιο σκληρή γραμμή στη δημοσιονομική πολιτική από τον Σόιμπλε!
«Ο προσωπικός στόχος του φιλελεύθερου Κρίστιαν Λίντνερ έχει επιτευχθεί», γράφει το Der Spiegel. Απέκτησε το κόμμα του, το FDP, το πολυπόθητο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θέλει να χρησιμοποιήσει ως «προπύργιο κατά των υπερδαπανών».
«Οι διαπραγματεύσεις δεν ήταν εύκολες», δήλωσε ο Κρίστιαν Λίντνερ, κατά τη δημοσίευση της συμφωνίας του συνασπισμού του κόμματός του, των Πρασίνων και των Σοσιαλδημοκρατών. «Τα τελευταία χρόνια, [τα τρία κόμματά μας] δεν έχουν κρύψει τις διαφορές τους ως προς τις απόψεις», κατέληξε.
Πάντως, ο Κρίστιαν Λίντνερ έχει δεσμευτεί να υπερασπιστεί το «φρένο» χρέους, μια συνταγματική διάταξη που περιορίζει τον γερμανικό δημόσιο δανεισμό. «Το FDP κατάφερε έτσι να επιβάλει στους πράσινους και τους σοσιαλδημοκράτες εταίρους του μια από τις κόκκινες γραμμές του». Κι αυτό όταν η Ελλάδα θέλει να υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για τη μείωση των ελλειμμάτων και του επιπέδου του χρέους –την κατάσταση των οποίων επιδείνωσε η πανδημία– ώστε να αποφευχθεί η επιβολή αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς και να υπάρξει μια φιλική πολιτική από την ΕΚΤ μέχρι την επιστροφή της Ελλάδας στις επενδύσεις.
Το κόμμα του Λίντνερ επέβαλε τις απόψεις του και στον φορολογικό τομέα, όπου η φορολόγηση των πλουσιότερων και οι αυξήσεις φόρων που επιθυμούσαν οι Πράσινοι και το SPD εξαιρέθηκαν από τη συμφωνία του συνασπισμού. «Οι Jusos [νέοι σοσιαλδημοκράτες] κατηγορούν τον επόμενο καγκελάριο Όλαφ Σολτς ότι του έδωσε πάρα πολλά», διαβεβαιώνει η T-Online.