Απτόητος παρά τη νέα ήττα του ο Μπόρις Τζόνσον

[ ARTI news / Κόσμος / 10.09.19 ]

Ο Μπόρις Τζόνσον γνώρισε την έκτη του ήττα (το νέο αίτημά του για εκλογές να απορρίφθηκε ξανά), αλλά εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην κάνει ούτε βήμα πίσω και φρόντισε να στείλει μήνυμα πως παράταση για το Brexit δεν θα ζητήσει από την Ε.Ε.

Χθες, ήταν η τελευταία συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων επί της πρότασης του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές πριν μπει το «λουκέτο» μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.

Η διαδικασία τελείωσε μετά τα μεσάνυχτα με την ψηφοφορία επί της πρότασης, η οποία οδήγησε σε δεύτερη ήττα της κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα (293 ψήφοι υπέρ/46 κατά) καθορίστηκε από την μαζική αποχή των βουλευτών στη διαδικασία. Ο πρόεδρος του σώματος Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε ότι δεν εξασφαλίστηκε η απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία (τα δύο τρίτα των μελών της Βουλής των Κοινοτήτων) για την αποδοχή της πρότασης και άρα η πρόταση για εκλογές απορρίφθηκε.

 Πρωτοφανείς εικόνες εκτυλίχθηκαν όταν ο πρόεδρος της Βουλής Τζον Μπέρκοου επιχείρησε να κατέβει από τη θέση του για να κατευθυνθεί στη Βουλή των Λόρδων ώστε να ολοκληρωθεί, τυπικά, η διαδικασία του «λουκέτου» στη Βουλή που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση Τζόνσον.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να τον «εμποδίσουν», σε μια συμβολική κίνηση, φράζοντάς του το δρόμο και κρατώντας στα χέρια τους χαρτιά με συνθήματα.

Όταν οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος αποχωρούσαν από την αίθουσα, οι συνάδελφοί τους των Εργατικών τους φώναζαν «ντροπή σας».