Απάτη από δήθεν πράκτορες της Ιντερπόλ

[ ARTI news / Κόσμος / 13.07.22 ]

 Απατεώνες προσποιούνται ότι είναι πράκτορες της Ιντερπόλ και καλούν πολίτες, κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι τα δεδομένα τους έχουν χρησιμοποιηθεί για εγκληματικούς σκοπούς, στη συνέχεια τους αποσπούν στοιχεία και τους αποσπούν χιλιάδες ευρώ. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης προειδοποιούν για την απάτη αυτή.

«Αυτή είναι μια κλήση από την Ιντερπόλ. Σας ενημερώνουμε ότι ο αριθμός της ταυτότητάς σας έχει χρησιμοποιηθεί σε κατάχρηση. Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε το πλήκτρο 1». Με αυτό το μήνυμα στα αγγλικά και υπαγορευμένο από μια ρομποτική φωνή, ξεκινά μια απάτη με την οποία ιδιώτες στη Γερμανία έχουν χάσει εκατομμύρια ευρώ.

Ο τρόπος λειτουργίας περιγράφεται από τον ιστότοπο WA, ο οποίος αφηγείται την περίπτωση μιας γυναίκας θύματος.

Η γυναίκα, κάτοικος του Iserlohn (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Δυτική Γερμανία), μόλις σηκώσει το τηλέφωνό της, αυτό ανακατευθύνεται σε έναν δήθεν πράκτορα της Europol, ο οποίος της εξηγεί ότι η ταυτότητα του τηλεφώνου της χρησιμοποιήθηκε για τη διάπραξη εγκλήματος και ότι απαιτείται η άμεση συνεργασία της. Σε περίπτωση άρνησης, θα εκτεθεί σε «σημαντικές συνέπειες» που θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι και την φυλάκισή της.

Στη συνέχεια, ο ψεύτικος πράκτορας ζητά να μεταφέρει χρήματα στον λογαριασμό του, αγοράζοντας κάρτες Google Play. Η 31χρονη γυναίκα συμμορφώνεται, φτάνοντας το ημερήσιο όριο με την τραπεζική της κάρτα και στη συνέχεια κοινοποιεί τους αριθμούς των καρτών Google στον συνομιλητή της, ο οποίος εξαφανίζεται με τα ποσά που συγκεντρώθηκαν. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος αναφέρει επίσης μια περίπτωση όπου οι απατεώνες ζητούν μεγάλη μεταφορά σε πλατφόρμα μεταφοράς χρημάτων για να εγκαταλείψουν τη διαδικασία.

Αντιμέτωπες με ένα κύμα καταγγελιών, οι αρχές συμβουλεύουν να μην πέσετε στην παγίδα. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί στη συνομιλία, ούτε να σας πιέσει και μην πατήσετε το πλήκτρο που ζητά το ηχογραφημένο μήνυμα, αλλά κλείστε αμέσως το τηλέφωνο. Επίσης, να μην παρέχετε ποτέ τα προσωπικά σας δεδομένα και μην κάνετε καμία πληρωμή οποιουδήποτε ποσού. Τέλος, συνιστάται στα θύματα να υποβάλουν καταγγελία εάν έχουν υποστεί οικονομική ζημιά.