Γυναίκες έχουν βασανισθεί, βιασθεί και δολοφονηθεί από τον κυβερνητικό στρατό στην επαρχία Tigray της Αιθιοπίας. Η καταγγελία είναι του ΟΗΕ.
Τώρα ο κυβερνητικός στρατός έχει αποκλείσει την επαρχία με συνέπεια να μην φθάνει σ’ αυτή η ανθρωπιστική βοήθεια και χιλιάδες άνθρωποι να λιμοκτονούν, μεταξύ αυτών χιλιάδες παιδιά.
Έγγραφα και περιγραφές μαρτύρων αποκαλύπτουν τους πρώτους θανάτους από πείνα στο Τιγκράι, από τη στιγμή που η κυβέρνηση της Αιθιοπίας επέβαλε τον Ιούνιο αυτό που ο ΟΗΕ αποκάλεσε «de facto αποκλεισμό ανθρωπιστικής βοήθειας».
Ο λιμός είναι το τελευταίο, δραματικό κεφάλαιο μιας σύγκρουσης όπου οι πολίτες της Τιγκράι έχουν σφαγιαστεί, βιαστεί και εκδιωχθεί βίαια από τις εστίες τους. «Δολοφονείτε ανθρώπους… Τι μπορώ να κάνω; Απλώς κλαίω» ανέφερε σε τηλεφώνημά του ο Χαγελόμ Κεμπεντέ, πρώην διοικητής νοσοκομείου στο Τιγκράι.
Ο στρατός της Αιθιοπία κατέστρεψε σκόπιμα εξοπλισμό της UNICEF και ιδιαίτερα τα συστήματα δορυφορικής επικοινωνίας, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τον συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας για τουλάχιστον 140.000 παιδιά.
Ο πόλεμος στην επαρχία Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία, ξέσπασε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ (βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης!) έστειλε τον ομοσπονδιακό στρατό για να ανατρέψει την τοπική κυβέρνηση, που ανήκε στο Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού της επαρχίας Τιγκράι (Front for the Liberation of the People of Tigray). Η επιχείρηση αποτελούσε σύμφωνα με τον Άμπι αντίδραση στις επιθέσεις εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού από το TPLF. Στην πραγματικότητα ο Άμπι Άχμεντ έστειλε τον στρατό στο Τιγκράι, γιατί το FLPT, που δημιουργήθηκε το 1975, έχει μαρξιστική-λενινιστική ιδεολογία και αγωνίζεται για την ανεξαρτησία του Tigray.
Η ανεξαρτησία της περιοχής θα ζημιώσει τους κολοσσούς της ένδυσης που έχουν επενδύσει στον κλάδο κλωστοϋφαντουργίας της Αιθιοπίας. Η Αντίς Αμπέμπα έχει καταφέρει με φοροαπαλλαγές να προσελκύσει τους γίγαντες ένδυσης. Η χώρα βρίσκεται τώρα στη δεύτερη θέση -μετά το Βιετνάμ- όσον αφορά τις ξένες επενδύσεις στη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας. Σημαντικές φίρμες ρούχων και παπουτσιών, όπως η γαλλική Decathlon ή η σουηδική μάρκα φθηνών έτοιμων ενδυμάτων H&M., καθώς και η Κίνα (Huajian), που φτιάχνει παπούτσια για τον Calvin Klein και τον Guess, επέλεξαν αυτή τη χώρα της Αφρικής, με τους 105 εκατομμύρια κατοίκους και τους ... φθηνούς εργάτες.
Και επειδή ένα μαρξιστικό κίνημα ανεξαρτησίας εισάγει «καινά δαιμόνια», πρέπει να εξολοθρευθεί με κάθε κόστος.
Οι εννέα μήνες της σύγκρουσης έχουν προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων άλλων.
Η ανθρωπιστική κατάσταση εκεί είναι απελπιστική. Περίπου 400.000 άνθρωποι ζουν σε κατάσταση λιμού στην Τιγκράι, εκτιμά ο ΟΗΕ.
Περίπου 33.000 παιδιά υποφέρουν αυτή τη στιγμή από σοβαρό υποσιτισμό. Παράλληλα, αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι άλλα 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν από τον λιμό.
Ο αποκλεισμός και η πείνα χρησιμοποιείται ως «όπλο» για να γονατίσουν τους κατοίκους της επαρχίας Τιγκράι…
Υπενθυμίζουμε την πρόσφατη αποκάλυψη της Διεθνούς Αμνηστίας σύμφωνα με την οποία μέλη των ένοπλων δυνάμεων της Αιθιοπίας βίασαν εκατοντάδες γυναίκες στην Τιγκράι, ενώ άλλες τις μετέτρεψαν σε σεξουαλικές σκλάβες και τις ακρωτηρίασαν.