Ο Ακίφ Ραζούλι έφυγε με τη γυναίκα και το 7χρονο κορίτσι του από την κόλαση των Ταλιμπάν, πέρασε το Αιγαίο και αντί της ελευθερίας βρέθηκε στη φυλακή. Το ελληνικό δικαστήριο τον καταδίκασε πρωτόδικα χωρίς ένα στοιχείο σε 50 χρόνια (ως διακινητή)! Έμεινε στη φυλακή πάνω από δύο χρόνια και χθες εκδικάσθηκε μετά από πολλές αναβολές η έφεσή του. Ο Ακίφ αθωώθηκε από κάθε κατηγορία. Η Δικαιοσύνη που τον δίκασε σε 50 χρόνια, η ίδια Δικαιοσύνη τον αθώωσε. Ποιος θα επιστρέψει τώρα τα δύο χρόνια από τη ζωή του Ακίφ και την αποστέρηση της αγκαλιάς της 9χρονης πλέον κόρης του, της Ζαχρά, που χθες έκλαιγε στην αγκαλιά του; Πώς αλήθεια λειτουργεί η Δικαιοσύνη;
Είναι γνωστό ότι οι καταδίκες σε εξοντωτικές ποινές φυλάκισης προσφύγων ως δήθεν διακινητές, είναι μια πρακτική της ελληνικής κυβέρνησης, που επιδιώκει με αυτόν τον τρόπο να εκφοβίσει και να αποτρέψει τους πρόσφυγες να έρθουν στην χώρα. Η πρακτική βασίζεται στον νόμο 4251/2014, που υπαγορεύει ότι όποιος βρίσκεται στο πηδάλιο του σκάφους, που μεταφέρει πρόσφυγες και μετανάστες, συλλαμβάνεται και καταδικάζεται ως διακινητής, σε χρόνο φυλάκισης ίσο με 3 έτη ανά επιβάτη και επιπλέον 15 έτη ανά άτομο που ενδεχομένως χάσει τη ζωή του κατά το ταξίδι.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι διαφορετική: Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ο πραγματικός διακινητής εγκαταλείπει το πλοιάριο, αφού πρώτα δώσει -συχνά υπό την απειλή όπλου- το πηδάλιο σε έναν άτυχο πρόσφυγα που βρίσκεται κοντά του. Όταν η Ακτοφυλακή εντοπίσει τη βάρκα, ο άτυχος που βρέθηκε στο τιμόνι συλλαμβάνεται και καταδικάζεται ως ο διακινητής.