Τα www.ellinikahoaxes.gr είναι ως γνωστόν ο «ελληνικός ελεγκτής» του Face book με στόχο τον έλεγχο των fake news στο διαδίκτυο στην Ελλάδα. Έχουν γραφτεί πολλά για την αρμοδιότητα και την επάρκεια των «ελεγκτών», και δεν θα ασχοληθούμε με αυτό. Όμως σήμερα τα ellinikahoaxes έχουν ξεπεράσει τα όρια, ελέγχοντας το άρθρο για την κατάργηση της διδασκαλίας των Καλλιτεχνικών και της Μουσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πλην της Α Γυμνασίου!
Γιατί έχει ξεπεράσει τα όρια; Γιατί ελέγχει ένα «άρθρο γνώμης»(τα ίδια το χαρακτηρίζουν άρθρο γνώμης)! Από που και ως που ελέγχεται η «γνώμη», δηλαδή η «άποψη» κάποιου/ας; Μήπως σε λίγο θα ελέγχονται και τα «άρθρα γνώμης», δηλαδή η ελευθερία της άποψης;
Παραδόξως, το ισχυρά αμφισβητούμενο για την αμεροληψία του σάιτ, μοιάζει να λειτουργεί ως "γραφείο Τύπου" της κυβέρνησης και δη του υπουργείου Παιδείας!
Γιατί άραγε η κυρία Κεραμέως ή το γραφείο Τύπου της δεν απάντησε ευθέως στην πληροφορία που χθες δημοσιεύτηκε απ’ όλα σχεδόν τα ηλεκτρονικά και μη μίντια, αντιπολιτευόμενα και συμπολιτευόμενα και απάντησαν τα ellinikahoaxes;
Πώς είναι βέβαια τα ellinikahoaxes ότι η υπουργός Παιδείας δεν προτίθεται να καταργήσει τα καλλιτεχνικά μαθήματα;
Και γιατί η κα. Κεραμέως δεν προβαίνει σε διάψευση;
Ιδού τι έγραψαν τα ellinikahoaxes
“Αναπαρήχθησαν στα μέσα Ιουνίου 2020 πληροφορίες περί επικείμενης ή συντελεσθείσας πλήρους κατάργησης των μαθημάτων Καλλιτεχνικά και Μουσική από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου και Λυκείου. Ωστόσο, πρόκειται για ανακύκλωση πληροφοριών και δημοσιευμάτων από την περίοδο ανεπίσημης εξαγγελίας αλλαγών στο ωρολόγιο πρόγραμμα και διαβούλευσης νομοσχεδίου από το 2013, ενώ στον σχετικό νόμο που τελικά ψηφίστηκε τότε δεν συμπεριλήφθησαν διατάξεις που καταργούν τα μαθήματα σχετικά με την Τέχνη.”
“Συμπέρασμα: Πρόκειται για ανακύκλωση πληροφοριών από τον Αύγουστο του 2013, όταν εξαγγέλθηκαν αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Τα ανακοινωθέντα προγράμματα διδασκαλίας το 2013 και ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε, τελικώς συμπεριέλαβαν τα μαθήματα αυτά στο ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των τάξεων του Γυμνασίου, αλλά και στην Α΄ Λυκείου. Ο ισχύων νόμος προβλέπει επίσης τη διδασκαλία των μαθημάτων αυτών σε όλες τις γυμνασιακές τάξεις.”
Εμείς περιμένουμε την διάψευση της υπουργού Παιδείας. Η σιωπή της οποίας σημαίνει ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν χθες για την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων έχουν βάση αλήθειας.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο δημοκρατικός πολιτικός διάλογος με την κυβερνητική εξουσία δεν μπορεί να υποκαθίσταται από "ελεγκτές-τοποτηρητές" που έχουν εγκαταστήσει οι ιδιοκτήτες του face book. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για τον έλεγχο δημοκρατικά εκφρασμένης "γνώμης"...
Τελικά, τι αναφέρει το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων της Δευτεροβάθμιας για το 20-21;
Σύμφωνα με την Νάντια Ρούμπου (pressproject) στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων* για το σχολικό έτος 2020-2021, όντως τα μαθήματα που αφορούν τις Τέχνες, δηλαδή τα μαθήματα της μουσικής και των καλλιτεχνικών, συνεχίζουν να υπάρχουν όπως συνέβαινε έως σήμερα στο Γυμνάσιο. Μια ώρα τη βδομάδα για το κάθε ένα από αυτά σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου.
Στο Λύκειο, ωστόσο, όντως δε θα διδάσκονται πλέον μαθήματα Τέχνης οι μαθητές. Όπως και η Κοινωνιολογία- τα μαθήματα Τέχνης, εξορίζονται εξίσου από το Λύκειο για το επικείμενο σχολικό έτος με απόφαση της κυβέρνησης.
Στην πρώτη τάξη του ημερήσιου Γενικού Λυκείου, σύμφωνα με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του υπουργείου, καταργείται το δίωρο υποχρεωτικό μάθημα «Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες» του οποίου αμιγώς το περιεχόμενο άγγιζε ζητήματα τέχνης καθώς σε αυτό οι μαθητές καλούνταν να δημιουργήσουν και να δουλέψουν πάνω σε projects που τους εκφράζουν. Παράλληλα, καταργείται το μαθήματα «επιλογής» Ευρωπαϊκός Πολιτισμός / Καλλιτεχνική Παιδεία (Εικαστικά ή Μουσική ή Στοιχεία Θεατρολογίας).
Ως προς τα μαθήματα Τέχνης και τη Γ’ Λυκείου, στο νέο ωρολόγιο πρόγραμμα εξοβελίζεται το μάθημα «επιλογής» Ελεύθερο-Γραμμικό Σχέδιο, παρά το γεγονός ότι παραμένει ως προαπαιτούμενο εξεταζόμενο μάθημα στις πανελλήνιες για τους μαθητές που στοχεύουν σε σχετικές σχολές, ωθώντας τους μαθητές στην ιδιωτική εκπαίδευση- αναγκαστικά.
Συνοψίζοντας:
Η απόφαση του υπουργείου για την κατάργηση των Καλλιτεχνικών μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια είναι μια πραγματική και τωρινή απόφαση, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι αρκετά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν τα λεγόμενα άρθρου του 2013. Τα μαθήματα στο Γυμνάσιο συνεχίζονται ως είχαν, ωστόσο οι ήδη ελάχιστες ώρες που υπήρχαν στο πρόγραμμα του Λυκείου εξαφανίζονται.
Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε το ίδιο και για τις επιπόλαιες «αναρτήσεις» των ελεγκτών του Facebook.