Όταν η αγορά ευνουχίζει τους Sex Pistols
[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 09.07.22 ]Οι Sex Pistols, το συγκρότημα που την δεκαετία του 1970 κινητοποιούσε τις δυνάμεις καταστολής, επιστρέφουν στη σκηνή ευνουχισμένοι.
Το God Save the Queen, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά για να συμπέσει με το Silver Jubilee της Elizabeth II, το 1977, δημιουργώντας σάλο στην Βρετανία, επανακυκλοφόρησε για το Platinum Jubilee, στις 27 Μαΐου 2022, ακριβώς σαράντα πέντε χρόνια μετά, με εντελώς ανεστραμμένο το αρχικό του μήνυμα. Η αγορά ευνούχισε εντελώς τους Sex Pistols και η κριτική στην δουλική υμνολόγηση της βασίλισσας το 1977, έγινε εμπορικότατη υμνολόγηση το 2022!
Το ίδιο συμβαίνει και με τη μίνι σειρά του Danny Boyle (Trainspotting, Slumdog Millionaire), τα έξι επεισόδια της οποίας προβάλλονται στη Γαλλία από τις 6 Ιουλίου (στο Disney+).
Αλλά ας δούμε τι έγινε το καλοκαίρι 1977:
Το σινγκλ των Sex Pistols, God Save the Queen, βρίσκεται στην πρώτη θέση στα chart από το I Don't Want to Talk About It του Rod Stewart. Μαζί με το My Generation, των The Who, και το διπλό A-side με τους Penny Lane και Strawberry Fields Forever, των Beatles, αυτός ο δίσκος θα αποτελέσει ένα από τα πιο διάσημα αιώνια δευτερόλεπτα της ποπ μουσικής.
Ο εναλλακτικός εθνικός ύμνος των Pistols, ήταν μια έκρηξη απογοήτευσης διάρκειας τριών λεπτών και δεκαεννέα δευτερολέπτων, που έσκασε μπροστά στην καθεστηκυία τάξη, λογοκρίθηκε από το BBC και έκανε τον frontman των Sex Pistols, John Lydon, στόχο επιθέσεων ακόμα και με μαχαίρια.
Οι Sex Pistols με την ύπαρξή τους στον δημόσιο χώρο ανέτρεπαν τις ωραιοποιημένες εικόνες και αποκάλυπταν τις πειραγμένες στατιστικές της «ευτυχισμένης» δημοκρατικής Δύσης, εκφράζοντας τους νέους που αρνούνταν να αφομοιωθούν σ’ ένα κοινωνικό καθεστώς το οποίο εκπροσωπούσε ένας σάπιος θεσμός.
Και να τώρα που όλα αναστρέφονται. Η αγορά σήμερα πουλάει ακόμα και την εξέγερση.
Θυμάμαι την «Κοσμόπολη». Εκεί όπου ο Ντελίλο αποτυπώνει λογοτεχνικά την ολοκληρωτική κουλτούρα της αγοράς. Ακόμα και εκείνοι που αντιστέκονται, στο τέλος ενσωματώνονται. Το σύστημα χρησιμοποιεί τους άντρες και τις γυναίκες που το περιφρονούν καθώς μέσα από την αντίστασή τους αναζωογονείται και λιπαίνεται. Αυτό συμβαίνει αυτή την ώρα που το σύστημα της αγοράς επιχειρεί να εκτονώσει τη δυσαρέσκεια, χρησιμοποιώντας τους ανατροπείς του παρελθόντος, αφού πρώτα ευνουχίσει το αρχικό τους μήνυμα…
Κάποιες φορές βέβαια τα πράγματα δεν συμβαίνουν, όπως τα σχεδιάζει η αγορά. Είναι τότε που ένα αγόρι εδώ κι ένας Αφροαμερικανός εκεί δολοφονούνται από έναν μπάτσο. Τότε η αγορά για λίγο ακυρώνεται. Ο θάνατος ακυρώνει την εξουσία και ο πόνος δίνει στους ευαίσθητους την «αμετάφραστη γνώση του εαυτού τους». Είναι οι στιγμές που το σύστημα ρηγματώνεται βαθιά. Αλλά θέλει οργάνωση για να μην "ξαναχώσουν" το ρήγμα…