Έρευνα των ICIJ για το τράφικινγκ θα αποκαλύψει ονόματα...

[ ARTI news / Κόσμος / 26.07.23 ]

To International Consortium of Investigative Journalists  για περισσότερο από ένα χρόνο ερευνά ιστούς εμπορίας ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, υπόγεια δίκτυα που παγιδεύουν ευάλωτα άτομα σε καταναγκαστική εργασία. Η έρευνα έχει αποκαλύψει σωματεμπορία σε αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στον Περσικό Κόλπο, ύποπτα κυκλώματα σεξουαλικής διακίνησης στο Ντουμπάι και ληστρικές δανειακές συμβάσεις που φέρεται να παγιδεύουν γυναίκες από τις Φιλιππίνες που αναζητούν οικιακή εργασία στο εξωτερικό.

Η έρευνα αποκαλύπτει πως λειτουργούν τα συστήματα εμπορίας ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και πώς ευάλωτοι άνθρωποι διοχετεύονται για καταναγκαστική εργασία σε όλη την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

Η χειραγώγηση των συμβάσεων εργασίας, των νόμων περί μετανάστευσης και της εργασιακής νομοθεσίας είναι το βασικό μέσο για την ανάπτυξη της εμπορίας ανθρώπων.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της έρευνάς τους για τα Pandora Papers, διακρίβωσαν ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) ήταν κέντρο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και πολλές ροές χρημάτων προέρχονταν από την εμπορία ανθρώπων. 

Η εμπορία ανθρώπων ή η σύγχρονη δουλεία, δεν αφορά μόνο ανθρώπους που είναι σιδηροδέσμιοι ή κλεισμένοι σε κλουβιά, συχνά περιλαμβάνει την εκμετάλλευση ανθρώπων από στρατολόγους που χρησιμοποιούν τη φτώχεια, την απομόνωση και το καθεστώς μετανάστευσης εναντίον τους. Επομένως, μπορούν να χειραγωγούν τις συμβάσεις εργασίας, τους νόμους περί μετανάστευσης και τους εργατικούς νόμους για να ελέγξουν και να εκμεταλλευτούν ανθρώπους. Σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής, για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι μπορεί να κατηγορηθούν για το αδίκημα της φυγής εάν παραβιάσουν μια σύμβαση εργασίας. Και σε πολλές περιπτώσεις, οι τοπικές αρχές δεν νοιάζονται αν άφησαν τη δουλειά τους επειδή υπέστησαν σωματική βία.

Μία μορφή τράφικινγκ είναι η ακμάζουσα βιομηχανία σεξουαλικής διακίνησης. Οι έμποροι ανθρώπων κρατούν γυναίκες από τη Νιγηρία και άλλα αφρικανικά έθνη σε σεξουαλική σκλαβιά, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική τους απόγνωση και δημιουργώντας πλέγματα χειραγώγησης και εξαναγκασμού. 

Στην έρευνα για λογαριασμό του NBC, αποκαλύφθηκε ότι αλλοδαποί εργαζόμενοι σε ορισμένες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό είναι θύματα τράφικινγκ. Πρόκειται για μετανάστες εργάτες που προσλαμβάνονταν για να εργαστούν σε βάσεις του αμερικανικού στρατού που βρίσκονται στις χώρες του Κόλπου και όπου οι συμβαλλόμενες εταιρείες διέπρατταν τράφικινγκ και παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας. Μάλιστα, παρά τις εσωτερικές έρευνες της αμερικανικής κυβέρνησης που απέδειξαν ότι αυτό συνέβαινε, οι εταιρείες αυτές εξακολουθούν να χρηματοδοτούνται. 

Οι δημοσιογράφοι της έρευνας πήραν συνεντεύξεις από δεκάδες εργάτες από την Αφρική και την Ασία που εργάστηκαν σε αυτές τις βάσεις των ΗΠΑ. Αρκετοί είπαν ότι χρεώθηκαν για τα τέλη πρόσληψης και πληρώθηκαν πολύ λιγότερο από ό,τι τους είχαν υποσχεθεί. Πολλοί ανέφεραν ότι τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους παρακρατούνταν και δεν μπορούσαν να φύγουν ακόμα κι αν το ήθελαν – όλα δηλαδή τα χαρακτηριστικά της εμπορίας εργασίας. Έλεγαν ακόμα ότι ήθελαν απεγνωσμένα να φύγουν, να βρουν καλύτερες δουλειές, αλλά δεν μπορούσαν και ήταν — πολλοί από αυτούς πολύ φοβισμένοι.

Η ομάδα των ερευνητών δημοσιογράφων έχει πάρει συνεντεύξεις από περισσότερα από 300 θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι είναι τεράστιο το πλήθος των ανθρώπων που πέφτουν θύματα εμπορίας ανθρώπων χωρίς δική τους ευθύνη. Πολλές φορές τα θύματα εμπορίας λένε «Μας φέρονται σαν ζώα. Δεν είμαστε, δεν είμαστε άνθρωποι». Αυτό είναι πολύ συνηθισμένο και είναι αλήθεια, καθώς η όλη διαδικασία αποανθρωποποιεί απόλυτα αυτούς τους ανθρώπους και, όσον αφορά την εμπορία εργασίας, θεωρούνται απλώς ως εργαλεία για να γίνει μια δουλειά. 

Όσο για τους εμπόρους ανθρώπων, τους διακινητές, οι ερευνητές λένε ότι είναι άνθρωποι που πολλοί από αυτούς έχουν πέσει θύματα εμπορίας από τους θείους τους, τους οικογενειακούς φίλους που ομοίως έχουν παγιδευτεί σε προγράμματα στρατολόγησης. Συχνά, αυτοί που θεωρούμε διακινητές ανθρώπων αντιμετωπίζονται ως ήρωες στις τοπικές τους κοινότητες, επειδή στέλνουν ανθρώπους σε ξένες χώρες για να κερδίσουν χρήματα. Αν δε τα πράγματα πάνε καλά, θεωρούνται πυλώνες των κοινοτήτων τους. Οι έμποροι ανθρώπων δεν είναι «σκιές», περπατούν ανάμεσά μας, κι αυτοί έχουν οικογένειες και είναι επίσης άνθρωποι, γρανάζια αυτού του μηχανισμού.

Είναι εκπληκτική η εφευρετικότητα των ομάδων και των ατόμων που διακινούν άτομα, που εκμεταλλεύονται ανθρώπους, καθώς επινοούν συνεχώς διαφορετικούς και περίπλοκους τρόποθς, με τους οποίους είναι σε θέση να χειραγωγούν τους νόμους, αλλά και τις ελπίδες και τα όνειρα των ανθρώπων που απλώς προσπαθούν να φτάσουν σε ένα άλλο μέρος για να μπορέσουν να βρουν μια καλύτερη δουλειά, να έχουν μια καλύτερη ζωή και να βοηθήσουν την οικογένειά τους.  

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές «Είδαμε στα ρεπορτάζ μας ότι υπάρχουν ορισμένοι ισχυροί παίκτες που εμπλέκονται πολιτικά (και οικονομικά), στα συστήματα και τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων... σε ορισμένες χώρες και ίσως σε πολλές χώρες, (οι συνεντευξιαζόμενοι) αναγνωρίζουν τα ονόματα των ανθρώπων και των οντοτήτων..." για τις οποίες πρόκειται να γίνουν αναφορές προσεχώς…

*Την έρευνα έκαναν οι Michael Hudson, Hoda Osman και Katie McQue. 

https://www.icij.org/investigations/trafficking-inc/how-to-report-on-human-trafficking-inside-trafficking-inc/?utm_source=ICIJ&utm_campaign=d9a1a4391e-20230726_WeeklyEmail&utm_medium=email&utm_term=0_992ecfdbb2-d9a1a4391e-83656294