Έρευνα: Μπορούμε να απαλλαγούμε από ανεπιθύμητες σκέψεις

[ ARTI news / Κόσμος / 28.04.22 ]

Ο εγκέφαλός μας μπορεί να εξοπλιστεί με ένα σύστημα ειδοποίησης για να απαλλαγούμε από ανεπιθύμητες σκέψεις

Οι ερευνητές εντόπισαν ένα σήμα στον εγκέφαλο που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταστολή δυσάρεστων αναμνήσεων και πιθανώς στην ανάπτυξη θεραπειών για ορισμένες διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος ή την κατάθλιψη.

Ο εγκέφαλός μας θα μπορούσε να έχει ένα σύστημα προειδοποίησης που θα μας βοηθούσε να απαλλαγούμε από ανεπιθύμητες σκέψεις. Αυτό προτείνουν ερευνητές που ανέλυσαν εικόνες του εγκεφάλου και ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα 24 εθελοντών. Τα ευρήματά τους δημοσιεύτηκαν στις 18 Απριλίου στο The Journal of Neuroscience.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ένα σήμα που θα μπορούσε να είναι μια ειδοποίηση που δείχνει μια ανεπιθύμητη μνήμη. Ο ραχιαίος προμετωπιαίος φλοιός, η περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται σε ένα δίκτυο που επιτρέπει την ανάπτυξη γνωστικών διεργασιών, θα προσπαθήσει στη συνέχεια να καταστείλει τις τελευταίες, εξηγεί στον New Scientist ο Michael Anderson από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

«Το νευρωνικό δίκτυο που εντοπίστηκε από αυτή την εκπληκτική μελέτη μπορεί να προσφέρει μια διαδρομή θεραπείας ενάντια στις ανεξέλεγκτες σκέψεις που συνδέονται με το PTSD [διαταραχή μετατραυματικού στρες] και την ΙΨΔ [ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή]», αναφέρει στην εβδομαδιαία εφημερίδα Benedetto De Martino, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο College London.

Εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας

Η Annemieke Apergis-Schoute, ερευνήτρια στο τμήμα νευροεπιστημών, ψυχολογίας και συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Leicester, αναφέρει ότι αυτή η μελέτη –στην οποία δεν συμμετείχε– έχει τα όριά της. 

«Για άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, οι ανεπιθύμητες σκέψεις είναι εξαιρετικά οδυνηρές». Όμως, ο Benedetto De Martino θεωρεί ότι «στο εγγύς μέλλον, οι ασθενείς μπορεί να είναι σε θέση να εκπαιδεύσουν ορισμένα μέρη του προμετωπιαίου φλοιού τους ώστε να ασκούν αυστηρότερο έλεγχο στις ανεπιθύμητες αναμνήσεις».