Έρευνα New York Times: Ο Μπολσονάρου καίει το δάσος στον Αμαζόνιο

[ ARTI news / Κόσμος / 15.11.19 ]

Πώς να κατανοήσουμε τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος από το τροπικό δάσος του Αμαζονίου τον Αύγουστο; 30.901 πυρκαγιές καταγράφηκαν στη Βραζιλία τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με δορυφορικά στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας ( INPE). Αυτές είναι σχεδόν τρεις φορές περισσότερες από ό,τι τον Αύγουστο του 2018.

Δημοσιογράφος των New York Times συναντήθηκε με γαιοκτήμονες της Βραζιλίας, ορισμένοι από τους οποίους καταδικάστηκαν σε βαριά πρόστιμα για παράνομη καύση εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων του δάσους. Οι γαιοκτήμονες ενθαρρύνονται από την κυβέρνηση Bolsonaro, η οποία στοχεύει να καταστήσει τον Αμαζόνιο "τον οικονομικό πυρήνα" της χώρας, γι' αυτό προωθούν την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση του δάσους, ιδιαίτερα για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας(βοοειδή), γράφει ο δημοσιογράφος.

Όταν οι δημοσιογράφοι προσπαθούν να καταγγείλουν την παράνομη αποψίλωση των δασών, δέχονται απειλές κατά της ζωής τους. Αυτό συνέβη με τον Adecio Piran, που έκανε αυτή την έρευνα. Εμείς δεν ξεχνάμε τον νεαρό αυτόχθονα «φύλακα του δάσους, Paulo Paulino Guajajara, που πρόσφτα οι γαιοκτήμονες δολοφόνησαν εν ψυχρώ.