Ρούχα, φαγητό, διαμονή και μεταφορά με αυτοκίνητο προσφέρουν στους μετανάστες οι κάτοικοι χωριών των Άλπεων, γράφει η Daily Telegraph, αναφερόμενη στο δίκτυο αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί κατά μήκος των συνόρων.
Η μεταναστευτική διαδρομή που διασχίζει τις Άλπεις δεν έχει την κάλυψη των μίντια, όπως αυτή της Μεσογείου, όπου οι τραγωδίες είναι συνεχείς. Και αν αυτά τα βουνά δεν είναι τόσο θανατηφόρα όσο τα νερά που χωρίζουν την Ευρώπη από τη Βόρεια Αφρική, παραμένουν όμως μια πραγματική δοκιμασία για τους μετανάστες, καθώς κινδυνεύουν από το ψύχος.
Η Daily Telegraph αφιερώνει ένα άρθρο στο κίνημα αλληλεγγύης που έχει δημιουργηθεί από τους κατοίκους της περιοχής: «Εκατοντάδες εθελοντές στις Άλπεις βοηθούν τους μετανάστες να περάσουν τα σύνορα μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας, ένα επικίνδυνο έδαφος όπου οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές.», γράφει η εφημερίδα.
«Έχουμε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, χιόνι, ομίχλη… Είναι ήδη δύσκολο για τους νέους άνδρες, μπορείτε να φανταστείτε τι είναι για τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους», λέει η Beatrice Pasquale, μέλος της ιταλικής ΜΚΟ Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Οι εθελοντές των χωριών των Άλπεων καθαρίζουν τα μονοπάτια από το χιόνι και περιμένουν την άφιξη των μεταναστών τη νύχτα για να τους βοηθήσουν, ενώ προσέχουν τις περιπολίες της συνοριακής αστυνομίας. Όταν τους συναντούν, τους παρέχουν κατάλληλα ρούχα, κάτι να φάνε και τους μεταφέρουν σε ασφαλές μέρος.
«Φτάνουν εδώ με ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και ένα μπλουζάκι», λέει η Beatrice Pasquale, που υπολογίζει τον αριθμό των προσπαθειών διέλευσης σε περισσότερες από πεντακόσιες για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Νοεμβρίου. «Χωρίς αυτούς, θα είχαμε παγώσει μέχρι θανάτου», εξομολογείται ένας 23χρονος Μαροκινός μετανάστης που μίλησε στη βρετανική εφημερίδα.
Τόσο στην Ιταλία (η δύναμη του Σαλβίνι είναι στο βορρά) όσο και στη Γαλλία, οι ακροδεξιοί πολιτικοί έχουν χτίσει τη δημοτικότητά υποστηρίζοντας ότι οι μετανάστες, ειδικά αυτοί που έρχονται από μουσουλμανικές ή αφρικανικές χώρες, αποτελούν απειλή για τις οικονομίες και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό!
Όμως, στα παραμεθόρια ορεινά χωριά, οι κάτοικοι έχουν αντίθετη άποψη και αντιμετωπίζουν τους μετανάστες ως ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Κι από αυτή την ανθρωπιά τους υψώνονται και οι ίδιοι...