SLOP και AI, είναι θέμα δημοκρατίας

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 20.06.24 ]

Καλημέρα σας! Προχθές είχαμε το γενικευμένο fake news για τον θάνατο του Νόαμ Τσόμσκι. Σήμερα διαπίστωσα σε προσωπικό επίπεδο ότι ένας πρώην «πρίγκηπας» έκανε αποδεκτό το «αίτημα φιλίας» μου που όχι απλά ποτέ δεν έκανα, αλλά και ήταν αδιανόητο να κάνω! Μπλοκάρισα αμέσως το… νέο «φίλο», αλλά συνεχίζω να αναρωτιέμαι και να αναζητώ ποιος έκανε το αίτημα για λογαριασμό μου, ποιος διακινεί τις ψευδείς ειδήσεις και γενικά τι «παίζεται» στο διαδίκτυο. Στη διάρκεια της αναζήτησης έπεσα πάνω στον όρο slop, που σημαίνει «ξεπλύματα», βρωμιές, «λάσπη» (Αρχικά, το slop αναφερόταν στη λάσπη στον πυθμένα των δεξαμενόπλοιων, το γνωστό «έρμα»).

Ο όρος εμφανίστηκε σε διαδικτυακά φόρουμ για να χαρακτηρίσει «περιεχόμενο κακής ποιότητας, ψευδείς ειδήσεις ή ψεύτικα βίντεο και εικόνες που παράγονται από τεχνητή νοημοσύνη ( AI)».

«Σε αντίθεση με ένα ρομπότ συνομιλίας», γράφει ο The Guardian, το slop δεν είναι διαδραστικό και σπάνια προορίζεται να απαντήσει στις ερωτήσεις των χρηστών του Διαδικτύου ή στις ανάγκες τους. «Αντίθετα », αναφέρει η εφημερίδα, υπάρχει πρωτίστως για να προωθήσει ένα περιεχόμενο, να κατευθύνει τις μηχανές αναζήτησης σε ορισμένους ιστότοπους, δημιουργώντας έσοδα από διαφημίσεις.

(Από την μια λοιπόν έχουμε την λογοκρισία ειδήσεων όπως αυτές που αφορούν την Γενοκτονία στη Γάζα και από την άλλη προώθηση ειδήσεων, ψευδών ή μη)

Οι New York Times αναφέρουν ότι η λέξη «slop» έγινε δημοφιλής τον Μάιο, όταν η Google ενσωμάτωσε το chatbot Gemini στη μηχανή αναζήτησής της. Το NSS Magazine σημειώνει ότι το Gemini έφθασε στο σημείο «να υποστηρίξει ότι οι αστροναύτες βρήκαν γάτες στη Σελήνη»! Γι’ αυτό η Google ανακοίνωσε στις 30 Μαΐου ότι αφαίρεσε ορισμένες λειτουργίες!

Το θέμα λοιπόν είναι ότι το διαδίκτυο ως «νέος δημόσιος χώρος» πρέπει να αποκτήσει κανόνες που να διασφαλίζουν τη λειτουργία του καθώς επηρεάζει  την ίδια τη λειτουργία της ενημέρωσης και της Δημοκρατίας…

*Θυμίζουμε τα εκατοντάδες ρο-μποτ (ψεύτικοι λογαριασμοί) των κομμάτων αλλά και άλλων «παραγόντων» που στέλνουν μαζικές αναφορές στο face book και ενεργοποιούν τον αλγόριθμό του που αυτόματα «λογοκρίνει» τα ανεπιθύμητα γι’ αυτούς δημοσιεύματα...

**Εξακολουθώ πάντως να αναζητώ ποιος έκανε το 'αίτημα'!

***Η φωτογραφία των 800 λογοκριτών του FB στο Μοσχάτο (πηγή, Καθημερινή)