Pedro Picuna: Η δικτατορία του νεοφιλελευθερισμού δεν έπεσε ποτέ στην Χιλή

[ ARTI news / Κόσμος / 11.11.19 ]

Julie Tsiga (fb)

«Αυτό το αυθόρμητο κίνημα στη Χιλή – με πρωταγωνιστές τους νέους - θα καταφέρει να κλείσει το σύστημα της δικτατορίας. Επί 47 χρόνια ζούμε τον πιο άγριο νεοφιλελευθερισμό που εφαρμόστηκε βάρβαρα στην Χιλή. Οι αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων στα ΜΜΜ ήταν το φυτίλι που άναψε την εξέγερση». Από το Σαντιάγο, όπου ζει και συμμετέχει στις διαδηλώσεις, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και ποιητής Pedro Vicuna μίλησε στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο, με την Τζούλυ Τσίγκα.
Για πολλά χρόνια, οι οικονομικοί δείκτες κάλυπταν την πραγματική μας κατάσταση στην Χιλή. Η εξαγγελία για αύξηση των εισιτηρίων κατά 4% ήταν το φυτίλι που άναψε την εξέγερση. Επί 47 χρόνια ζούμε μια συνέχεια ως οικονομικό πλαίσιο με τον νεοφιλελευθερισμό που εφαρμόστηκε με τον πιο βάρβαρο τρόπο στην Χιλή. Ιδιωτικοποιήθηκαν όλα, το νερό ακόμα και η θάλασσα. Για αξιοπρεπή Υγεία πρέπει να πληρώσουμε πολλά. Το ίδιο και για την Παιδεία. Υπάρχουν πανάκριβα ιδιωτικά σχολεία ενώ τα δημόσια έχουν αφεθεί να παρακμάσουν τελείως.
Είναι σαφής ο διαχωρισμός ανάμεσα στην άρχουσα τάξη και τον λαό. Έτσι, τα 30 πέσος αύξηση στο εισιτήριο των ΜΜΜ, ξεχείλισαν το ποτήρι για 47 χρόνια καταπίεσης και κατάχρησης.
Οι κινητοποιήσεις είναι αυθόρμητες, τα καλέσματα γίνονται μέσα από το διαδίκτυο και ο κόσμος κατεβαίνει στο δρόμο παρότι έχουμε ήδη πολλούς διαδηλωτές νεκρούς και τουλάχιστον 200 ακόμη που έχουν τυφλωθεί από τις πλαστικές σφαίρες των αστυνομικών. Και αυτή η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Χθες βράδυ βλέπαμε στην τηλεόραση να μιλάει ένα παιδί που έχει χάσει το μάτι του από πλαστική σφαίρα, να λέει ότι «δε θα σταματήσω να κατεβαίνω στις διαδηλώσεις». Όσο αυξάνεται η καταστολή αγανακτούν περισσότερο. Το πιο επικίνδυνο είναι ότι άρχισαν και τα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε πολίτες. Τελευταίο επεισόδιο έγινε με έναν Αμερικανό ο οποίος ζει σε μια πλούσια περιοχή της Χιλής εδώ και χρόνια και τώρα σε μια διαδήλωση έβγαλε όπλο και πυροβόλησε διαδηλωτή. Η ένταση είναι πολύ μεγάλη. Είδαμε ουρά έξω από οπλοπωλείο στις ακριβές γειτονιές του Σαντιάγο, όπου αρκετοί πολίτες, αντίθετοι με τις διαδηλώσεις, πήγαν για να αγοράσουν όπλα.
Στη Χιλή υπάρχει ολιγαρχία, όπως την ορίζει ο Αριστοτέλης. Αυτό που ζητάμε είναι να γίνει συνταγματική συνέλευση η οποία να προκύψει από τη βάση, από τον λαό. Ακόμη και η Αριστερά όμως είναι διστακτική κι αυτό εξηγείται γιατί μετά την δικτατορία η πολιτική ηγεσία δεν γκρέμισε το σύστημα Πινοσέτ. Αντιθέτως, το εφάρμοσε πιστά. Γι’ αυτό και όλες οι κυβερνήσεις που μεσολάβησαν και της Δεξιάς και της Αριστεράς έχουν χάσει κάθε κύρος στα μάτια του λαού.
Προς το παρόν από τις κινητοποιήσεις δεν έχουν αναδειχθεί ηγετικές μορφές. Ως σύμβολο του αγώνα παραμένει ένας σκύλος, ο negro matapacos (ο μαύρος που σκοτώνει μπάτσους), ο οποίος έγινε διάσημος για τις επιθέσεις του κατά αστυνομικών στις διαδηλώσεις.
Επίσης, εδώ και τρεις εβδομάδες σε καμία συγκέντρωση δεν έχουμε δει κομματική σημαία. Είναι αυθόρμητες συγκεντρώσεις, με το κάλεσμα να γίνεται μέσα από το διαδίκτυο, χωρίς να ξέρουμε ποιος κάνει το κάλεσμα. Αυτό το αυθόρμητο κίνημα θα καταφέρει να κλείσει όλο αυτό το σύστημα της δικτατορίας, του άγριου νεοφιλελευθερισμού στη Χιλή. Σε όλες τις διαδηλώσεις πρωταγωνιστούν οι νέοι, τα παιδιά της δικτατορίας. Εκείνοι που δεν φοβούνται γιατί δεν έχουν υποστεί βασανιστήρια, εξαφανίσεις δικών τους ανθρώπων και δολοφονίες. Οι παλιότεροι, τουλάχιστον στην αρχή ήμασταν πιο φοβισμένοι. Ενας ηλικιωμένος σε μια διαδήλωση κρατούσε πλακάτ όπου έγραφε «Ευχαριστούμε παιδιά που μας δίνετε λίγη αξιοπρέπεια».
Τα αιτήματα είναι πρόσβαση σε αξιοπρεπή Υγεία και Εκπαίδευση, επαναφορά του δημόσιου συστήματος συνταξιοδότησης, κρατικοποίηση του νερού, των ορυχείων και όλων των βασικών υπηρεσιών, κατάργηση του νόμου που μοίρασε την θάλασσα σε 7 οικογένειες αλιευτικών επιχειρήσεων.
Τα ΜΜΕ αρχικά ήταν όλα κατά των διαδηλώσεων, μιλούσαν για εγκληματίες που βγαίνουν στους δρόμους κλπ. Μέχρι, που οι διαδηλωτές πήγαν έξω από ένα πολύ μεγάλο κανάλι, το Mega, και απείλησαν να κάψουν το κτίριο. Η αλυσίδα ΜΜΕ του Τέρνερ, που έχει 2 κανάλια στη Χιλή, άρχισε να αλλάζει στάση και να γίνεται πιο ανοιχτή στις διαδηλώσεις. Ωστόσο, οι περισσότεροι ενημερωνόμαστε από το διαδίκτυο.