NYT: Ιστότοπος δίνει οδηγίες σε αυτόχειρες

[ ARTI news / Κόσμος / 22.12.21 ]

Ιστότοπος πουλάει δηλητήριο και δίνει οδηγίες σε αυτόχειρες.

Πριν δύο μήνες, ο 19χρονος Μάθιου Μίντλερ, ο ηθοποιός που υπήρξε παιδί θαύμα του Χόλιγουντ, αυτοκτόνησε χρησιμοποιώντας νιτρικό νάτριο το οποίο παρήγγειλε διαδικτυακά έναντι 15 δολαρίων.

Ο 19χρονος αναζήτησε οδηγίες για το πώς να το χρησιμοποιήσει σε αυτοκτονία, σύμφωνα με τη μητέρα του.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των New York Times ο ιστότοπος με την ονομασία Sanctioned Suicide δίνει οδηγίες για το πως να βάλει κάποιος τέλος στη ζωή του. Η εφημερίδα εντόπισε 45 χρήστες του ιστότοπου που αυτοκτόνησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τον Καναδά και την Αυστραλία. Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών πιθανολογείται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς όπως γράφει η εφημερίδα περισσότερα από 500 μέλη «έγραψαν αποχαιρετιστήρια μηνύματα όπου ανακοίνωναν πώς και πότε σχεδίαζαν να βάλουν τέλος στη ζωή τους». Τα περισσότερα μηνύματα ανέφεραν την ίδια μέθοδο: το νιτρώδες νάτριο. 

Η Μόνικα Μίντλερ, η μητέρα του 19χρονου ηθοποιού αποκάλυψε ότι στο παρελθόν ο γιος της έπασχε από αγχώδη διαταραχή, και ανακάλυψε έναν σύνδεσμο στο ιστορικό αναζήτησης του γιου της στο διαδίκτυο, όπου ο ηθοποιός αναζητούσε πληροφορίες για το πώς να προμηθευτεί νιτρικό νάτριο (παραπλήσιο με το νιτρώδες νάτριο) για να βάλει τέλος στη ζωή του ανώδυνα. Η μητέρα του ηθοποιού δεν είχε ιδέα εκ των προτέρων ότι ο γιος της σχεδίαζε να αυτοκτονήσει.

Σύμφωνα με τους New York Times, «παρουσιάζοντας αυτό το συντηρητικό [που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα και ειδικά στο κρέας] ως δηλητήριο, ο ιστότοπος βοήθησε στη διάδοση της χρήσης του σε όσους θέλουν να αυτοκτονήσουν». Το νιτρικό νάτριο, όπως και το νιτρώδες νάτριο, οδηγεί στο θάνατο καθώς προκαλεί χαμηλή αρτηριακή πίεση και περιορίζει τη ροή του οξυγόνου στο σώμα.

Ο ιστότοπος που ανακάλυψαν οι New York Times δημιουργήθηκε το 2018 από δύο άνδρες που παρουσιάζονται ως «Σερζ και Μαρκήσιος», και καταγράφει έξι εκατομμύρια προβολές το μήνα. Σύμφωνα με έρευνα που έκανε η εφημερίδα, οι περισσότεροι επισκέπτες δήλωναν ότι είναι 30 ετών και κάτω. Σημειώνεται ότι η ηλικιακή ομάδα 15-24 ετών κατέγραψε στις ΗΠΑ, μεταξύ 2009 και 2019, τη μεγαλύτερη αύξηση του ποσοστού αυτοκτονιών.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Μάθιου βαν Αντβέρπεν, 17 ετών, γινόταν όλο και πιο απογοητευμένος λόγω του εγκλεισμού και της τηλεδιδασκαλίας, αναφέρουν οι New York Times. «Οποιαδήποτε ευχαρίστηση ή πρόοδος μου φαίνεται καταναγκαστική», έγραψε στην πρώτη του ανάρτηση στον ιστότοπο Sanctioned Suicide. Μετά από έναν χωρισμό, η Ρομπέρτα Μπάρμπος, μια 22χρονη φοιτήτρια, μίλησε για «αβάσταχτη μοναξιά». Ο Shawn Shatto, 25 ετών, είπε ότι ένιωθε βαθιά δυστυχισμένος με τη δουλειά του σε μια αποθήκη στην Πενσυλβάνια. Και οι τρεις πέθαναν λίγο μετά την εγγραφή τους στην πλατφόρμα. 

Ο ιστότοπος αυτός, σε αντίθεση με τα περισσότερα site που ασχολούνται με την αυτοκτονία, δεν λειτουργεί για την πρόληψη, αλλά «παρέχει οδηγίες για το πώς να πεθάνεις», προειδοποιεί η αμερικανική εφημερίδα.

Η μητέρα του Μίντλερ επιβεβαίωσε στο TMZ ότι ο γιος της αγόρασε την ουσία στο διαδίκτυο για να αυτοκτονήσει. Η ίδια δήλωσε ότι μιλάει ανοιχτά για το ζήτημα ελπίζοντας ότι αυτό θα αποτελέσει προειδοποίηση για άλλες οικογένειες που πιθανόν να μην γνωρίζουν τους κινδύνους της φαινομενικά αβλαβούς ουσίας. Ο ηθοποιός φέρεται να αγόρασε την ουσία μέσω της Amazon.

«Είναι φρικτό», λέει ο εκτελεστικός διευθυντής του Suicide Awareness Voices of Education, ψυχολόγος Daniel Reidenberg. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός ο ιστότοπος, με τον τρόπο που τον δημιούργησαν, τον λειτουργούν και του επιτρέπουν να συνεχίσει, είναι εξαιρετικά επικίνδυνος».

Πολλοί γονείς, όπως η μητέρα του Matthew van Antwerpen, και της Sharon Luft, ζητούν να κλείσει ο ιστότοπος Sanctioned Suicide, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.