Ο HK, του οποίου το τραγούδι «Δεν αφήνουμε τίποτα» έγινε σύνθημα στη Γαλλία, αντιμετωπίζει τη σιωπή των μέσων ενημέρωσης, αλλά τα τραγούδια του τραγουδιούνται σε όλες τις διαδηλώσεις.
«Ω μην τα παρατάς»! Εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, οι διαδηλωτές στη Γαλλία λένε εν χορώ αυτό το σύνθημα, που είναι ο τίτλος ενός τραγουδιού το οποίο έγραψε και συνέθεσε ο Kaddour Hadadi, γνωστός ως HK, επικεφαλής των HK & Les Saltimbanks. Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 2009 και οι στίχοι των τραγουδιών του το τοποθετούν πολύ συχνά στην αριστερά. Η μουσική του συνδυάζει το rock'n'roll, τα μπλουζ, τη ραπ, τη ρέγκε, τους υποσαχάριους ήχους, και το αλγερινό chaâbi. Το τραγούδι We don't loose nothing από το πρώτο άλμπουμ του γκρουπ (Πολίτης του Κόσμου, 2011), ήταν ο ύμνος της προεκλογικής εκστρατείας του Jean-Luc Mélenchon, υποψήφιου του Μετώπου της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές του 2012... αλλά και του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων».
«Με αυτό το τραγούδι ήθελα να δώσω ένα μήνυμα που θα μπορούσε να ενώσει όλα τα ρεύματα της αριστεράς αλλά και όλες τις συνιστώσες των εργατικών τάξεων, όλους όσοι υποφέρουν από ένα άδικο και άνισο οικονομικό σύστημα και που μερικές φορές συνθλίβονται και παραιτούνται», λέει ο HK, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως «τεχνίτης της μουσικής και μέλος της λαϊκής αριστεράς».
Οι στίχοι του μιλούν για την προσπάθεια των καπιταλιστών να διχάσουν τα θύματά τους: «Από τις εργατικές κατοικίες μέχρι τη βαθιά επαρχία / Η πραγματικότητα μας είναι η ίδια / (…) Άστεγοι, άνεργοι, εργάτες / αγρότες, μετανάστες, χωρίς χαρτιά /Θέλουν να μας διχάσουν (…) Αγαπητέ σύντροφε, αγαπητέ ψηφοφόρε/Αγαπητέ πολίτη, καταναλωτή / Το ξυπνητήρι χτύπησε, ήρθε η ώρα / Να μηδενιστούν οι μετρητές / Όσο υπάρχει αγώνας, υπάρχει ελπίδα».
Το γαλλικό ραδιόφωνο και η τηλεόραση αγνοούν το HK & The Saltimbanks. Όταν τον ρωτούν για αυτή τη λογοκρισία, ο HK αρνείται οποιαδήποτε θυματοποίηση. Λέει πως η προτεραιότητά του είναι οι συναυλίες και πως είναι δύσκολο για έναν ραδιοφωνικό παραγωγό να βάλει τραγούδια που λένε «Χωρίς μίσος, χωρίς όπλα και χωρίς βία … »
Στα τραγούδια του υπάρχει μια διεθνιστική δέσμευση, η άρνηση των συνόρων, η αλληλεγγύη με τους μετανάστες χωρίς έγγραφα και τους πρόσφυγες, η καταγγελία των δικτατοριών, ιδιαίτερα στον αραβικό κόσμο, και της επιείκειας προς αυτές των δυτικών κυβερνήσεων. «Το να τραγουδάμε ότι ‘είμαστε υπέρ ενός κόσμου χωρίς σύνορα’ ή να λέμε ότι ‘Πέρα από τα σύνορα, η γη πρέπει να ανήκει σε όλους ή σε κανέναν’ δεν αρέσει σε όλους τους συντρόφους», λέει χαμογελώντας ο Kaddour Hadad. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τη συνοχή της γαλλικής κοινωνίας που δοκιμάστηκε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις αλλά και κακοποιήθηκε από τις διαμάχες περί ταυτότητας.
Η οικολογία είναι άλλο ένα μέλημα της ομάδας. Το Let's fuck the planet στο clip So we change, είναι αφιερωμένο στην κινητοποίηση για το κλίμα.
Στις αρχές Απριλίου, κλεισμένος στο σπίτι του, ο HK δημοσίευσε στο διαδίκτυο ένα μοντάζ των μουσικών του γκρουπ που έπαιζαν ο καθένας την παρτιτούρα του για αυτό που θα είναι το εμβληματικό τραγούδι: The End of me, the origin of us .
*Απόσπασμα από την Le Monde diplomatique ελεύθερη απόδοση ΓΧΠ