Hackney Diamonds, το νέο άλμπουμ των Rolling Stones

[ ARTI news / Κόσμος / 21.10.23 ]

Το νέο άλμπουμ των θρυλικών ογδοντάρηδων της ροκ, των Rolling Stones, κυκλοφόρησε αυτή την Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου.

«Σταματήστε όλα τα ρολόγια!» γράφει ο Neil McCormick στην Daily Telegraph, παραθέτοντας το ποίημα Funeral Blues του WH Auden (1907-1973). Και συνεχίζει: «Με χαρά σας επιβεβαιώνω ότι το νέο άλμπουμ των Rolling Stones είναι το καλύτερο που έχουν κάνει από τη χρυσή εποχή τους, τη δεκαετία του 1970. Κάτι που το καθιστά, de facto, το καλύτερο άλμπουμ ροκ των τελευταίων σαράντα ετών…»

Το Hackney Diamonds είναι σε κάθε περίπτωση ο πρώτος δίσκος των Rolling Stones μετά τον θάνατο, το 2021, του Charlie Watts, του ιστορικού τους ντράμερ. Το Hackney είναι το όνομα ενός προαστίου του Λονδίνου που περιλαμβάνει τη συνοικία Clapton και το οποίο, για τη γενιά των Stones, παραπέμπει στα χρόνια της αθωότητας. Η έκφραση Hackney diamond δηλώνει στην αργκό «τα θραύσματα του γυαλιού από ένα τζάμι αυτοκινήτου που έσπασε ένας κλέφτης, που θέλει περισσότερα από αυτά που του δίνει η ζωή», σημειώνει ο Ludovic Hunter-Tilney στους Financial Times.

«Μας ζητάνε να πιστέψουμε, ενάντια σε όλα τα σημεία, στην ανάσταση του διδύμου Τζάγκερ-Ρίτσαρντ», που έχει φθαρεί από μια επίμονη αντιπαλότητα. Ο Κιθ Ρίτσαρντς, 79 ετών, έπρεπε επίσης να αποδείξει ότι μπορούσε να παίζει κιθάρα παρά την αρθρίτιδα, όπως είπε στον ιστότοπο του BBC.

Το «Hackney Diamonds  είναι μια απόλαυση από την αρχή μέχρι το τέλος: ενώ μας θυμίζει όλα όσα αγαπάμε για τους Stones, είναι επίσης αποφασιστικά ενσωματωμένο στη νεοτερικότητα», διαβεβαιώνει ο Will Hodgkinson στους The Times.

Οι τίτλοι του βρετανικού Τύπου είναι ομόφωνοι: όσο απίθανο κι αν φαίνεται εν όψει των τελευταίων παραγωγών τους, οι Stones κατάφεραν να φτιάξουν κάτι νέο από κάτι παλιό…

Οι Βρετανοί κριτικοί μουσικής δεν περιμένουν πλέον από τους Rolling Stones να φέρουν επανάσταση στη ροκ. «Σίγουρα δεν ξαναβρίσκουν τον τροχό, αλλά το άλμπουμ δίνει την αίσθηση ότι οι Stones… θυμήθηκαν τι μπορούν να κάνουν πολύ καλά», σημειώνει η Daily Telegraph. 

Οι Rolling Stones μας παραδίδουν «ένα εξαιρετικά πολύτιμο δώρο», καταλήγει ο Guardian.

*Πληροφορίες από courrierinternational.com