Guacamaya Leaks: Παρακολουθήσεις από στρατιωτικές υπηρεσίες

[ ARTI news / Κόσμος / 19.12.22 ]

Όχι μόνο οι κρατικές μυστικές υπηρεσίες αλλά και οι στρατοί κάνουν παρακολουθήσεις χρησιμοποιώντας παράνομα λογισμικά. Η αποκάλυψη έγινε από μία οργάνωση χακτιβιστών με το όνομα Guacamaya που «έσπασε» τους κώδικες και διέρρευσε μυστικά κυβερνήσεων και στρατών της Λατινικής Αμερικής. 

Συγκεκριμένα, την 19η Σεπτεμβρίου, η ομάδα hacktivist Guacamaya διέρρευσε 400.000 email του στρατού της Χιλής που είναι από τις καλύτερα χρηματοδοτούμενες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή. Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που αποκαλύφθηκαν προέρχονται από μέλη του Μικτού Επιτελείου και περιέχουν αναλύσεις για γειτονικές χώρες, για τη μεταναστευτική κρίση, τη σύγκρουση με τους Μαπούτσε, για το κοινωνικό ξέσπασμα του 2019 καθώς και για τη δραστηριότητα ακτιβιστών (φεμινιστριών, ΛΟΑΤΚΙ κ.ά.).

Πώς κατάφεραν οι χάκερ να λάβουν αυτά τα email; Το έκαναν μέσω μιας παραβίασης που εντοπίστηκε στην πλατφόρμα αλληλογραφίας της Microsoft, μια επίθεση γνωστή ως ProxyShell.

Η Guacamaya κατάφερε επίσης να οικειοποιηθεί χιλιάδες email από τους στρατούς του Μεξικού, του Περού, του Ελ Σαλβαδόρ και της Κολομβίας. 

Στην περίπτωση του Μεξικού, η Guacamaya κατάφερε να κατεβάσει έξι terabyte πληροφοριών που αποκαλύπτουν ότι ο στρατός αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του για τη συλλογή πληροφοριών και τη σύνταξη αναφορών για ακτιβιστές. Υπάρχουν αναφορές για φεμινιστικές συναντήσεις, για τη Χιλιανο-Μεξικάνα τραγουδίστρια Mon Laferte ή για την ιθαγενή ηγέτη María de Jesús Patricio Martínez, γνωστή ως «Marichuy». Στα έγγραφα φαίνονταν ότι ο στρατός έθεσε τα φεμινιστικά κινήματα στο ίδιο επίπεδο με τις τρομοκρατικές ομάδες! Παρακολουθούντα επίσης ιθαγενείς των Ζαπατίστας από την Τσιάπας καθώς και οι συγγενείς των μαθητών που εξαφανίστηκαν στην Αγιοτζινάπα.

Παρακολουθούσαν και δημοσιογράφους

Σύμφωνα με  έρευνα των Red de Derechos Digitales (R3D), Animal Político, Proceso και Aristegui Noticias, που πραγματοποιήθηκε μετά τα έγγραφα που διέρρευσε η Guacamaya, ο στρατός κατασκόπευε τουλάχιστον τρεις δημοσιογράφους χρησιμοποιώντας το διάσημο ισραηλινό λογισμικό Pegasus. Μάλιστα, το #GuacamayaLeaks επαλήθευσε ότι ο στρατός απέκτησε το Pegasus, παρά το γεγονός ότι το είχε επίσημα αρνηθεί.

Ο Luis Fernando García, εκτελεστικός διευθυντής του R3D, υποστηρίζει ότι η διαρροή Guacamaya επιβεβαιώνει κάτι που εικαζόταν: ο στρατός έχει την πραγματική δύναμη στο Μεξικό. Τόσο που μπορεί ακόμη και να κατασκοπεύει πολίτες χωρίς εντάλματα, ή να παρακολουθεί και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς επιπτώσεις. 

Ο Garcia εξηγεί ότι ο μεξικανικός στρατός δεν έχει τη δυνατότητα να υποκλέψει επικοινωνίες «εκτός εάν έχει άδεια από το ομοσπονδιακό δικαστήριο και, αν έχει, θα πρέπει να κάνει αναφορά κάθε τρίμηνο, κάτι που δεν έχει κάνει, επομένως οποιαδήποτε υποκλοπή έχει πραγματοποιηθεί, είναι κατάφωρα παράνομη. "

Έμφυλη βία

Σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν στο Μεξικό, αποκαλύπτεται ότι ο στρατός έχει καλλιεργήσει μια οργανωτική κουλτούρα για να κρατήσει μυστική τη σεξουαλική κακοποίηση εναντίον ένστολων γυναικών. Σύμφωνα με την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε περισσότερα από χίλια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διεξήγαγε η El País, τα θύματα συνήθως αγνοούνται, απολύονται ή μετατίθενται. Από τους 308 στρατιωτικούς κατηγορούμενους, μόνο πέντε καταδικάστηκαν και σε 10 ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν.

Στο Περού, η διαρροή είναι μικρότερης βαρύτητας (100 gigabyte ), αλλά είναι εξίσου εντυπωσιακή όσον αφορά τις δραστηριότητες των στρατιωτικών πληροφοριών. Μεταξύ των email υπάρχει ένα με μια αναφορά σχετικά με αυτό που ο περουβιανός στρατός θεωρεί ότι «επηρεάζει το δημοκρατικό κράτος». Σε αυτό εμφανίζονται πολιτικά κόμματα όπως η Patria Roja και γνωστοί ηγέτες, όπως ο πρώην βουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς Bladimiro Begazo και ο αγωνιστής του Πλατιού Μετώπου και πρόσφατα υποψήφιου για την περιφερειακή κυβέρνηση της Arequipa, Héctor Herrera. Η παρακολούθηση του τελευταίου έγινε επειδή υπερασπίστηκε νομικά τους πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν κατά του έργου εξόρυξης Tía María. Τα αποκαλυφθέντα email επικρίνουν επίσης δασκάλους, τοπικούς δημοσιογράφους και ΜΚΟ που συμβουλεύουν τον άμαχο πληθυσμό ενάντια σε έργα εξόρυξης.

Η περουβιανή εφημερίδα La Encerrona ζήτησε από τον Στρατό την εκδοχή του για αυτές τις διαρροές. Αλλά εκτός από την άρνηση οποιασδήποτε απάντησης, ο στρατός απείλησε τους δημοσιογράφους κατηγορώντας τους για εσχάτη προδοσία.

Αυτό που συμβαίνει εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πού βρίσκεται η γραμμή μεταξύ των πληροφοριών που είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της εθνικής ασφάλειας και της κατασκοπείας πολιτών, ακόμη και για το τι κατανοούν οι στρατοί από τις ανατρεπτικές δραστηριότητες. Είναι αποδεκτό μια στρατιωτική δύναμη να παρακολουθεί οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών ή ακτιβιστές για το Περιβάλλον;

Σε μια δήλωση που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, οι hacktivists εξηγούν: «Οι στρατοί της Abya Yala (όρος που χρησιμοποιούν οι αυτόχθονες όταν αναφέρονται στην αμερικανική ήπειρο) έχουν εγγυηθεί και διευκολύνει την είσοδο εξορυκτικών εταιρειών από τον Βορρά. Είναι οι σωματοφύλακες. Ο ένοπλος στρατός είναι αυτός που επιτελεί τη βρώμικη δουλειά των κρατών, των εταιρειών, του οργανωμένου εγκλήματος όπως η διακίνηση ναρκωτικών.»…

Πληροφορίες από https://www.connectas.org/analisis/latinoamerica-hacktivismo-guacamaya-leaks/

 Cristian Ascencio

Γιώργος Χ. Παπασωτηρίου