Don't Look Up
[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 05.01.22 ]Don't Look Up ("Μην Κοιτάτε Πάνω"): «Λένε ψέματα», κραυγάζει ο επιστήμονας, «ο πλανήτης θα καταστραφεί». Τον συλλαμβάνουν, τον φιμώνουν… το fiction.
Και η πραγματικότητα: 50 ευρώ το PCRtest! «Ρίξτε μια ματιά γύρω σας. 1 στα 4 άτομα δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το κόστος της συμμετοχής στα συνταγογραφημένα φάρμακά τους. Εν τω μεταξύ, οι δισεκατομμυριούχοι αύξησαν τον πλούτο τους κατά περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη της πανδημίας…», «θρησκεία τους είναι η απληστία», γράφει ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Μπέρνι Σάντερς στο τουίτερ.
Όχι, λέει ο Αζίμ Αζάρ, ο σύγχρονος Κοέλιο του νεοφιλελευθερισμού, φταίει το "εκθετικό χάσμα", φταίει που δεν μπορούμε να τρέξουμε γρήγορα όσο οι νέες τεχνολογίες με τη φοβερή επιτάχυνση, φταίει που δεν μπορούμε να προσαρμοστούμε ως κοινωνία και ως άνθρωποι στις αλλαγές, στο νέο! Ο υπερπροβεβλημένος μιντιακός απατεώνας λέει ψέματα. Η απληστία τους για το κέρδος ευθύνεται. «Τα φράγκα! Τα χοντρά φράγκα! Χρήμα ίσον δύναμη. Δύναμη ίσον να τη σκαπουλάρεις με το φόνο. Φόνος ίσον ζωή. Όθεν, μη γαμάς τα μυαλά σου»! (Χένρι Μίλερ).
Όσο για την επιτάχυνση, αυτή υπάρχει, αλλά οφείλεται στην επιδίωξη όλο και μεγαλύτερης συσσώρευσης πλούτου. Αλλά από ένα σημείο και μετά η επιτάχυνση δημιουργεί καταστροφικές συνέπειες:
Πριν δεκαετίες ο Ζαν Μποντριγιάρ έγραφε ότι η επιτάχυνση από ένα κρίσιμο σημείο και μετά, γίνεται χαοτική, δημιουργεί περιελίξεις, στρεβλώσεις, σπασμούς και η πρόοδος τελειώνει. Από ένα σημείο και μετά δεν υπάρχει κανένα γεγονός στο εσωτερικό της επιτάχυνσης, μόνο η επιτάχυνση λαμβάνεται υπ’ όψη, όπως συμβαίνει με τις τεχνικές της εικονικής πραγματικότητας όπου λαμβάνεται υπ’ όψη μόνο ο ίλιγγος, ο ολοκληρωτικός παροξυσμός της επιτάχυνσης που κατά κανόνα πάει κατ’ ευθείαν στην άβυσσο. Μόνο η δύναμη της αδράνειας μπορεί να αντιπαρατεθεί σ’ αυτή τη δύναμη της επιτάχυνσης. Μέχρι νεωτέρας όμως, δεν υπάρχουν μηχανές που επιβραδύνουν αλλά που επιταχύνουν ακόμα περισσότερο. Υπάρχει άραγε εναλλακτική λύση;
Ο Ζ. Μποντριγιάρ ήταν απαισιόδοξος. Αν και διέβλεπε ότι η κατάσταση είναι ασύλληπτα καταστροφική εξ αιτίας της απόλυτης αυτονομίας του χρήματος και του κερδοσκοπικού παραλογισμού, ωστόσο μια συλλογική, ιστορική πολιτική διέξοδος του φαινόταν δύσκολη. Πριν, όταν υπήρχε η αντιπαράθεση του κεφαλαίου και των αντίπαλων δυνάμεων, υπήρχε μία εναλλακτική λύση, σήμερα με τους όρους εκείνης της εποχής δεν υπάρχει. Ο Ζ. Μποντριγιάρ διέβλεπε μόνο την επικράτηση της "λογικής της ερήμου" και της «…άτρωτης χάρης του κλίματος, προνόμιο της φύσης που αποτελειώνει τον παράλογο πλούτο που είναι ο πλούτος των ανθρώπων». 'Ο,τι συμβαίνει σήμερα με την πανδημία.
Η φύση επιτίθεται σήμερα στον ανθρώπινο παραλογισμό, στην απίστευτη απληστία, αυτή που αφήνει χωρίς εμβόλια τις φτωχές χώρες, που μ' ένα τρόπο βλέπει στην πανδημία (όπως και στον πλανητοκτόνο κομήτη) μόνο το κέρδος. Ήδη η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας προειδοποιεί για νέες μεταλλάξεις…
Την ίδια στιγμή οι μιντιακοί παπαγάλοι του συστήματος μας καλούν να μη δούμε το Don't Look Up! ...
Don't Look Up! "Κοιμηθείτε" φωνάζουν!