Covid-19: Η σύγκριση Κούβας και Ελλάδας

[ ARTI news / Ελλάδα / 26.12.21 ]

Την Παρασκευή στην Κούβα επιβεβαιώθηκαν 76 κρούσματα του SARS-CoV-2, χωρίς κανέναν θάνατο. Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο νησί της Καραϊβικής βρίσκεται στους 8.317 νεκρούς.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η Ελλάδα με τον ίδιο περίπου πληθυσμό με την Κούβα έχει την ίδια στιγμή 20.350 θανάτους και είναι αρκετά πίσω στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της. Που είναι αλήθεια αυτοί που «πανηγύριζαν» για τα κρούσματα και τους θανάτους από τον Covid-19 στην Κούβα; Αυτοί που έλεγαν ότι η αλληλεγγύη των Κουβανών Γιατρών είναι ψέμα; Τώρα καταπίνουν τις συκοφαντίες τους.  

Μέχρι χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Κούβας, είχαν εμβολιαστεί πλήρως οι 9,5 εκατομμύρια Κουβανοί από το σύνολο των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων με τα εμβόλια Abdala, Soberana-02 και Soberana Plus, που παράγει η ίδια η Κούβα.

Σε συνδυασμό με μια σειρά άλλα μέτρα, όπως τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και τα εκτεταμένα test η Κούβα, η οποία έχει ένα από τα καλύτερα δημόσια συστήματα υγείας παγκοσμίως, κατάφερε σε αυτό το διάστημα να μειώσει αποφασιστικά την καμπύλη θνητότητας από τον κορονοϊό.