Ο ομότιμος καθηγητής στο Sciences Po Paris (και στο Paris 10), Bertrand Badie, σε συνέντευξή του στη Le Monde δηλώνει ότι τα κινήματα διαμαρτυρίας που συγκλονίζουν σήμερα χώρες όπως η Αλγερία, η Χιλή ή ο Λίβανος έχουν αποκτήσει μια εντελώς νέα σημασία.
Κάθε ένα από αυτά τα κινήματα είναι διαφορετικό και προέρχεται από συγκεκριμένες περιστάσεις, αλλά από το Αλγέρι στη Βαγδάτη μέσω του Χονγκ Κονγκ, το Λα Παζ ή το Σαντιάγο ή ακόμα ως τα "κίτρινα γιλέκα" πέρυσι στη Γαλλία, οι προκλήσεις που συγκλονίζουν τον πλανήτη σήμερα έχουν προφανείς ομοιότητες.
Ο Bertrand Badie μόλις δημοσίευσε το βιβλίο του «Αμφισβητούμενη ηγεμονία. Οι νέες μορφές διεθνούς κυριαρχίας (Odile Jacob, 240 σελίδες), όπου αναλύει αυτές τις διαμαρτυρίες που φαίνονται ως η επιστροφή των λαών.
Στο ερώτημα: "Περίπου δώδεκα χώρες επηρεάζονται ταυτόχρονα από τα κινήματα διαμαρτυρίας. Υπάρχει μια κοινή δυναμική;", ο Bertrand Badie απαντά: "Αδιαμφισβήτητα, ακόμα κι αν το καθένα έχει συγκεκριμένες ρίζες και χαρακτήρα. Με αυτά τα κινήματα, αρχίζει η δεύτερη πράξη της παγκοσμιοποίησης… Η παγκοσμιοποίηση κυριαρχείται από τρία σημαντικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό αυτά τα κινήματα. Το πρώτο είναι η συμπερίληψη: λίγοι είναι οι λαοί ή οι ιστορίες σήμερα που παραμένουν εκτός της παγκόσμιας σκηνής. Η δεύτερη είναι η αλληλεξάρτηση, η οποία είναι λίγο σαν το αντώνυμο της κυριαρχίας και η οποία προωθεί τη διάχυση και την αμοιβαία ενίσχυση των συλλογικών εκφράσεων. Το τρίτο είναι η κινητικότητα, η οποία εξασφαλίζει τη ρευστότητα των σχέσεων μεταξύ των κοινωνιών.
Αυτό δίνει νέα σημασία στα κοινωνικά κινήματα, καθιστώντας τη διακοινωνικότητα μια μεγάλη δυναμική που τώρα υπερισχύει του κλασσικού διεθνούς παιχνιδιού, αυτό των σχέσεων μεταξύ κρατών…"
Πληροφορίες Le Monde, artinews.gr