Arundhati Roy: η φασιστικοποίηση της Ινδίας θα επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο
[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 15.09.23 ]Η Σουζάνα Αρουντάτι Ρόι, η συγγραφέας του βιβλίου «Ο θεός των μικρών πραγμάτων» τιμήθηκε με το 45ο Ευρωπαϊκό Βραβείο Δοκιμίου (Azadi – Liberté, Fascisme, Fiction). Κατά την ομιλία παραλαβής του βραβείου στις 12 Σεπτεμβρίου κατήγγειλε την φασιστικοποίηση της Ινδίας από το κόμμα του Ναρέντρα Μόντι, του Ινδού πρωθυπουργού που είδαμε πρόσφατα σε θερμές χειραψίες με τον Τζο Μπάιντεν αλλά και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με την Ρόι ο Μόντι είναι φασίστας και η Ινδία έχει εκπέσει από τον «πλειοψηφισμό» στον φασισμό.
Στην Ινδία επιβάλλεται ο «φασισμός της πλειοψηφίας», των εθνικιστών Ινδουιστών σε βάρος των άλλων μειονοτήτων, ο φασισμός των εθνικιστών Ινδού του Μόντι, του πάμπλουτου Αντάνι και των ελεγχόμενων εκατοντάδων μεγάλων μέσων ενημέρωσης εναντίον των μουσουλμάνων και των χριστιανών καθώς και όλων όσοι είναι πολιτικά απέναντι στον Μόντι.
Τα τελευταία 20 χρόνια, η ελεύθερη αγορά και ο φασισμός καθώς και ο λεγόμενος ελεύθερος Τύπος, συζεύχθηκαν για να φέρουν την Ινδία σε μία κατάσταση που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ονομαστεί δημοκρατία, λέει η Ρόι.
«Δεν φοβόμαστε πια μόνο τους ηγέτες μας, αλλά ένα ολόκληρο τμήμα του πληθυσμού. Η κοινοτοπία του κακού, η κανονικοποίηση του είναι πλέον έκδηλη στους δρόμους, στις αίθουσες διδασκαλίας, σε πάρα πολλούς δημόσιους χώρους. Ο συστημικός τύπος, τα εκατοντάδες 24ωρα ειδησεογραφικά κανάλια τροφοδοτούν τον «φασιστικό πλειοψηφισμό»».
Τι είναι ο φασιστικός πλειοψηφισμός; Είναι ο φασισμός της πλειοψηφίας η οποία στην Ινδία είναι Ινδουιστές. Είναι όταν τα δικαιώματα της μειοψηφίας ή των μειονοτήτων είτε δεν προστατεύονται είτε καταστρατηγούνται από την πλειοψηφία… Γι’ αυτό ενδέχεται να οδηγηθούμε στην βαλκανοποίηση της Ινδίας, εκτιμά η συγγραφέας…
Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους συνέβησαν δύο πράγματα που καταδεικνύουν τα παραπάνω, λέει η Ρόι. Το BBC μετέδωσε ένα ντοκιμαντέρ σε δύο μέρη με τίτλο India: The Modi Question, και λίγες μέρες αργότερα, είχαμε την έκθεση Hindenberg. Μια λεπτομερή έκθεση των συγκλονιστικών εγκλημάτων της μεγαλύτερης εταιρείας της Ινδίας - τον όμιλο Adani.
Η έρευνα BBC-Hindenburg παρουσιάστηκε από τα ινδικά μέσα ενημέρωσης ως μια επίθεση αντίστοιχη μεταφορικά με εκείνη στους «δίδυμους πύργους», οι οποίοι στην Ινδία θεωρείται ότι είναι ο πρωθυπουργός Narendra Modi και ο μεγαλύτερος βιομήχανος της Ινδίας, ο Gautam Adani.
Το φιλμ του BBC κατηγορεί τον Μόντι για συνέργεια σε μαζικές δολοφονίες.
Η έκθεση Hindenburg κατηγορεί τον Adani ότι έκανε «τη μεγαλύτερη απάτη στην εταιρική ιστορία».
Στις 30 Αυγούστου, ο Guardian και οι Financial Times δημοσίευσαν άρθρα βασισμένα σε ενοχοποιητικά έγγραφα που ελήφθησαν από το Σχέδιο Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς που τεκμηριώνουν περαιτέρω την Έκθεση Hindenburg.
Οι ινδικές υπηρεσίες έρευνας και τα περισσότερα ινδικά μέσα ενημέρωσης δεν είναι σε θέση να ερευνήσουν ή να δημοσιεύσουν αυτές τις ιστορίες. Όταν το κάνουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης, τότε είναι εύκολο, στην τρέχουσα ατμόσφαιρα ψευδο-υπερεθνικισμού, να την παρουσιάσουν ως επίθεση στην ινδική κυριαρχία.
Το πρώτο επεισόδιο της ταινίας του BBC The Modi Question αναφέρεται στο πογκρόμ κατά των Μουσουλμάνων του 2002 στην πολιτεία Γκουτζαράτ, όπου οι Μουσουλμάνοι θεωρήθηκαν ως υπεύθυνοι για το κάψιμο ενός λεωφορείου στο οποίο κάηκαν ζωντανοί 59 Ινδουιστές προσκυνητές. Ο Μόντι είχε διοριστεί –όχι εκλεγεί– μόλις λίγους μήνες πριν από τη σφαγή.
Ακολούθησε η «σφαγή της Gulbarg» στην οποία δολοφονήθηκαν 60 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του πρώην βουλευτή Ehsan Jaffri που τεμαχίστηκε και κάηκε ζωντανός. Ο Jaffri ήταν πολιτικός αντίπαλος του Μόντι και είχε αγωνιστεί εναντίον του στις πρόσφατες εκλογές. Ήταν μια από τις πολλές παρόμοιες φρικιαστικές σφαγές που έγιναν εκείνες τις μέρες στο Γκουτζαράτ.
Ένα άλλο έγκλημα ήταν ο ομαδικός βιασμός της 19χρονης Μπιλκίς Μπάνο και η δολοφονία 14 μελών της οικογένειάς της, συμπεριλαμβανομένης της 3χρονης κόρης της. Τον περασμένο Αύγουστο, την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, ενώ ο Μόντι μίλησε στο έθνος για τη σημασία των δικαιωμάτων των γυναικών, η κυβέρνησή του, την ίδια μέρα, έδωσε χάρη στους βιαστές-δολοφόνους της Μπιλκίς και της οικογένειάς της που είχαν καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη… τώρα είναι ελεύθεροι. Τους υποδέχτηκαν με γιρλάντες έξω από τη φυλακή και είναι πλέον αξιοσέβαστα μέλη της κοινωνίας που μοιράζονται τη σκηνή με πολιτικούς του κυβερνητικού κόμματος BJP σε δημόσιες εκδηλώσεις.
Η ταινία του BBC αποκάλυψε μια εσωτερική έκθεση που είχε αναθέσει το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών τον Απρίλιο του 2002, που μέχρι στιγμής δεν είχε δημοσιοποιηθεί. Η διερευνητική έκθεση υπολόγιζε ότι «τουλάχιστον 2.000» άνθρωποι είχαν δολοφονηθεί. Ονόμασε τη σφαγή ένα προσχεδιασμένο πογκρόμ που έφερε «όλα τα χαρακτηριστικά της εθνοκάθαρσης». Η αστυνομία είχε λάβει εντολή να αποσυρθεί. Η έκθεση έριξε την ευθύνη καθαρά στον Μόντι. Μετά το πογκρόμ του Γκουτζαράτ, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν στον Μόντι τη χορήγηση βίζας. Ο Μόντι κέρδισε τρεις συνεχόμενες εκλογές και παρέμεινε πρωθυπουργός του Γκουτζαράτ μέχρι το 2014. Η απαγόρευση χορήγησης βίζας ανακλήθηκε αφότου έγινε πρωθυπουργός. (Προχθές ο Μπάιντεν επισκέφθηκε στον Μόντι στο σπίτι του).
Η κυβέρνηση Μόντι έχει απαγορεύσει την ταινία. Όλες οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης συμμορφώθηκαν με την απαγόρευση και αφαίρεσαν όλους τους συνδέσμους και τις αναφορές σε αυτήν. Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την κυκλοφορία της ταινίας, τα γραφεία του BBC περικυκλώθηκαν από την αστυνομία και εισέβαλαν εκεί υπάλληλοι της εφορίας.
Ο όμιλος Adani
Η έκθεση Hindenburg κατηγορεί τον όμιλο Adani ότι εμπλέκεται σε ένα «σύστημα χειραγώγησης μετοχών και λογιστικής απάτης», το οποίο – μέσω offshore – υπερεκτίμησε τεχνητά τις βασικές εισηγμένες εταιρείες του και διόγκωσε την καθαρή θέση του προέδρου του. Σύμφωνα με την έκθεση, επτά από τις εισηγμένες εταιρείες του Adani είναι υπερτιμημένες κατά περισσότερο από 85%.
Ο Μόντι και ο Adani γνωρίζονται εδώ και δεκαετίες. Η φιλία τους εδραιώθηκε μετά το πογκρόμ του Γκουτζαράτ το 2002.
Εκείνη την εποχή, μεγάλο μέρος της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένης της εταιρικής Ινδίας, καταδίκασε με τρόμο την σφαγή και τους μαζικούς βιασμούς μουσουλμάνων που οργανώθηκαν στους δρόμους των πόλεων και των χωριών του Γκουτζαράτ από ινδουιστές. Ο Gautam Adani στάθηκε στο πλευρό του Modi, δημιουργώντας μια μικρή ομάδα βιομηχάνων και επιχειρηματιών. Αυτοί κατήγγειλαν τους επικριτές του Μόντι και τον υποστήριξαν. Έτσι γεννήθηκε αυτό που έγινε γνωστό ως το μοντέλο «ανάπτυξης» του Γκουτζαράτ: ο βίαιος ινδουιστικός εθνικισμός που καλύπτεται από εταιρικά σχήματα και χρήματα.
Το 2014, μετά από τρεις θητείες ως πρωθυπουργός του Γκουτζαράτ, ο Μόντι εξελέγη πρωθυπουργός της Ινδίας. Πέταξε για την τελετή της ορκωμοσίας του στο Δελχί με το ιδιωτικό τζετ του Adani. Στα εννέα χρόνια της θητείας του Μόντι, ο Adani έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Η περιουσία του αυξήθηκε από 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε 137 δισεκατομμύρια δολάρια. Μόνο το 2022, κέρδισε 72 δισεκατομμύρια δολάρια, που είναι περισσότερα από τα συνολικά κέρδη των μεγαλύτερων εννέα δισεκατομμυριούχων του κόσμου μαζί. Ο Όμιλος Adani ελέγχει τώρα δώδεκα ναυτιλιακά λιμάνια που αντιπροσωπεύουν τη διακίνηση του 30% των εμπορευμάτων της Ινδίας, επτά αεροδρόμια που διακινούν το 23% των επιβατών αεροπορικών εταιρειών της Ινδίας και αποθήκες που συγκεντρώνουν συλλογικά το 30% των σιτηρών της Ινδίας. Κατέχει και εκμεταλλεύεται σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί ιδιωτικής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.
Ναι, ο Gautam Adani είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο και το BJP, το κόμμα του Μόντι, είναι το πλουσιότερο κόμμα, όχι μόνο της Ινδίας, αλλά ίσως και όλου του κόσμου.
Το 2016 το BJP εισήγαγε το σχέδιο των εκλογικών ομολόγων για να επιτρέψει στις εταιρείες να χρηματοδοτούν πολιτικά κόμματα χωρίς να δημοσιοποιούνται οι ταυτότητές τους. Έχει γίνει το κόμμα με μακράν το μεγαλύτερο μερίδιο εταιρικής χρηματοδότησης. Φαίνεται σαν οι δίδυμοι πύργοι (Αντάνι και Μόντι) να έχουν ένα κοινό υπόγειο.
Η Φτώχεια και η ελευθεροτυπία
Σε έκθεση της Oxfam το πλούσιο 10% του ινδικού πληθυσμού κατέχει το 77% του συνολικού εθνικού πλούτου. Το εβδομήντα τρία τοις εκατό του πλούτου που δημιουργήθηκε το 2017 πήγε στο πλουσιότερο 1%, ενώ 670 εκατομμύρια Ινδοί που αποτελούν το φτωχότερο μισό του πληθυσμού σημείωσαν αύξηση μόνο κατά 1% στο εισόδημά τους.
Έτσι, ενώ η Ινδία αναγνωρίζεται ως οικονομική δύναμη με τεράστια αγορά, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της ζει σε συντριπτική φτώχεια.
Εκατομμύρια ζουν με μερίδες φαγητού που παραδίδονται σε πακέτα με το πρόσωπο του Μόντι τυπωμένο πάνω τους.
Η Ινδία είναι μια πολύ πλούσια χώρα με πολύ φτωχούς ανθρώπους. Μια από τις πιο άνισες κοινωνίες στον κόσμο.
Για τις εκθέσεις της, η Oxfam India έχει δεχθεί επιδρομές. Η Διεθνής Αμνηστία και μια σειρά από άλλες ενοχλητικές ΜΚΟ στην Ινδία έχουν παρενοχληθεί προκειμένου να κλείσουν.
Τίποτα από αυτά δεν έχει ενοχλήσει τους ηγέτες των δυτικών δημοκρατιών. Μέσα σε λίγες μέρες μετά την δημοσιοποίηση των ερευνών Χίντενμπουργκ-BBC, ο πρωθυπουργός Μόντι είχε «θερμές και παραγωγικές» συναντήσεις με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, και ανακοίνωσαν ότι η Ινδία θα αγόραζε 470 αεροσκάφη Boeing και Airbus. Ο Μπάιντεν είπε ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Κι επειδή τα Airbus κινούνται με κινητήρες Rolls Royce, ευχαριστημένος είναι και ο πρωθυπουργός του ΗΒ, Rishi Sunak…
Οι Μπάιντεν, Μακρόν και άλλοι γνώριζαν για τον ρόλο του Μόντι στο πογκρόμ του Γκουτζαράτ, την ραγδαία διαδικασία διαχωρισμού και γκετοποίησης των μουσουλμάνων, το κάψιμο εκατοντάδων εκκλησιών από Ινδουιστές, ήξεραν για το κυνηγητό πολιτικών της αντιπολίτευσης, φοιτητών, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρους και δημοσιογράφους, μερικοί από τους οποίους έχουν καταδικαστεί σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης, γνώριζαν για τις επιθέσεις σε πανεπιστήμια από την αστυνομία και ινδουιστές εθνικιστές, την επανεγγραφή των εγχειριδίων ιστορίας, την απαγόρευση ταινιών, το κλείσιμο της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ινδία, η επιδρομή στα γραφεία του BBC στην Ινδία, οι ακτιβιστές, οι δημοσιογράφοι και οι κυβερνητικοί κριτικοί που τοποθετήθηκαν σε μυστηριώδεις λίστες απαγόρευσης πτήσεων και η πίεση στους ακαδημαϊκούς...
Θα γνώριζαν ότι η Ινδία κατατάσσεται τώρα στην 161η από τις 180 χώρες στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, ότι πολλοί από τους καλύτερους Ινδούς δημοσιογράφους έχουν εκδιωχθεί από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης και ότι οι δημοσιογράφοι θα μπορούσαν σύντομα να υποβληθούν σε ένα λογοκριτικό ρυθμιστικό καθεστώς στο οποίο ένα όργανο που διορίζεται από την κυβέρνηση θα έχει την εξουσία να αποφασίζει εάν οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης και τα σχόλια σχετικά με την κυβέρνηση είναι ψευδείς ή παραπλανητικές. Και ο νέος νόμος πληροφορικής που έχει σχεδιαστεί για να φιμώσει τη διαφωνία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης…
Όσοι φαντάζονται ότι η διάλυση της δημοκρατίας στην Ινδία δεν πρόκειται να επηρεάσει ολόκληρο τον κόσμο, πρέπει όντως να έχουν αυταπάτες.
Για όλους εκείνους που πιστεύουν ότι η Ινδία εξακολουθεί να είναι δημοκρατία – αυτά είναι μερικά από τα γεγονότα που συνέβησαν τους τελευταίους μήνες. Αυτό εννοούσα όταν είπα ότι έχουμε περάσει σε μια διαφορετική φάση. Ο καιρός των προειδοποιήσεων έχει τελειώσει και πρέπει να φοβόμαστε τα τμήματα του λαού όσο φοβόμαστε τους ηγέτες μας: Στη Μανιπούρ όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος, η αστυνομία, η οποία είναι εντελώς κομματική, παρέδωσε δύο γυναίκες σε έναν όχλο για να παρελάσουν γυμνές σε ένα χωριό και στη συνέχεια να βιαστούν ομαδικά. Μία από αυτές παρακολούθησε τον νεαρό αδερφό της να δολοφονείται μπροστά στα μάτια της. Γυναίκες που ανήκουν στην ίδια κοινότητα με τους βιαστές έχουν σταθεί στο πλευρό των βιαστών και έχουν υποκινήσει ακόμη και τους άνδρες τους σε βιασμούς", λέει η Ρόι.
«China +1».
Η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας για την ηγεμονία στον κόσμο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ο «αμερικανικός αιώνας» είναι πλέον σε παρακμή. Το δολάριο ως νόμισμα- παγκόσμιος μπαλαντέρ τίθεται σοβαρά υπό αμφισβήτηση. Οι ΗΠΑ επέβαλε στους G7 τη στρατηγική για να διαμορφωθούν οι «μικρές Κίνες» (φθηνό εργατικό δυναμικό, ελαχιστοποιημένα εργασιακά δικαιώματα), ώστε να μεταφερθούν εκεί οι δυτικές βιομηχανίες από την Κίνα. Παράλληλα, τίθεται σε εφαρμογή το στρατηγικό πρόγραμμα «China +1». Τον πρωταγωνιστικό ρόλο εδώ θα αναλάβει η Ινδία με την τεράστια αγορά του 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων και το τεράστιο και φθηνό εργατικό δυναμικό.
«Οι παγκόσμιες δυνάμεις επιλέγουν να δώσουν στον Μόντι όλο το οξυγόνο που χρειάζεται για να καταστρέψει τον κοινωνικό ιστό και να κάψει την Ινδία. Για μένα, αυτό είναι μια μορφή ρατσισμού. Ισχυρίζονται ότι είναι δημοκράτες, αλλά είναι ρατσιστές. Δεν πιστεύουν ότι οι «αξίες» τους πρέπει να ισχύουν για τις μη λευκές χώρες» καταλήγει η Ρόι.