Οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ, νέο κύμα προσφύγων
[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 15.08.21 ]Η εσπευσμένη αναχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν λόγω της κατάληψης της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, παραπέμπει σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Monde στην πτώση της Σαϊγκόν, το 1975, και την εκκένωσή της από τους Αμερικανούς στρατιώτες. Αυτή είναι η πρώτη διεθνής κρίση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Ο Λευκός Οίκος αιφνιδιάστηκε από την ταχύτατη προέλαση των Ταλιμπάν, που ήδη έχουν εισέλθει στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν. Πριν από μερικές εβδομάδες, οι Αμερικανοί ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν να διαπραγματευτούν μια λύση με τους Ταλιμπάν. Στην πραγματικότητα, το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η αποχώρηση των 10.000 Αμερικανών και των Αφγανών συνεργατών τους. Οι Αμερικανοί ζητούν από τους Ταλιμπάν σύμφωνα με τους New York Times να καθυστερήσουν την προέλασή τους ώστε να μπορέσουν να μεταφέρουν το προσωπικό τους(Αμερικανούς και Αφγανούς συνεργάτες).
Για τους υπόλοιπους Αφγανούς η κατάσταση είναι απελπιστική. Μια 22χρονη Αφγανή δημοσιογράφος περιγράφει στην βρετανική εφημερίδα The Guardian τον πανικό στην προσπάθειά της να κρυφτεί καθώς οι πόλεις σε όλο το Αφγανιστάν πέφτουν η μία μετά την άλλη στα χέρια των Ταλιμπάν. «Πριν από δύο ημέρες έπρεπε να εγκαταλείψω το σπίτι και τη ζωή μου στο βόρειο Αφγανιστάν αφού οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πόλη μου, -γράφει-… Την περασμένη εβδομάδα ήμουν δημοσιογράφος. Σήμερα δεν μπορώ να γράψω με το όνομά μου ή να πω από πού είμαι ή πού βρίσκομαι. Όλη μου η ζωή έχει εξαφανιστεί μέσα σε λίγες μέρες. […] Δεν είμαι ασφαλής επειδή είμαι 22χρονη γυναίκα και ξέρω ότι οι Ταλιμπάν αναγκάζουν τις οικογένειες να δώσουν τις κόρες στους μαχητές τους. Επίσης δεν είμαι ασφαλής επειδή είμαι δημοσιογράφος και ξέρω ότι οι Ταλιμπάν θα έρθουν να με αναζητήσουν… Το Σαββατοκύριακο ο διευθυντής μου με κάλεσε και μου ζήτησε να μην απαντήσω σε κανένα άγνωστο αριθμό. Είπε ότι εμείς οι γυναίκες πρέπει να κρυφτούμε και να φύγουμε από την πόλη αν μπορούμε. […] Ένας θείος μου προσφέρθηκε να με βοηθήσει να πάω σε ένα ασφαλές μέρος, οπότε πήρα το τηλέφωνό μου και μία μπούρκα και έφυγα…».
Ένα νέο κύμα Αφγανών προσφύγων δημιουργείται. Ο πρόεδρος της χώρας έχει ήδη καταφύγει στο Τατζικιστάν(άλλες πληροφορίες αναφέρουν το Ουζμπεκιστάν).
Ποιος, αλήθεια, θυμάται ότι οι φανατικοί Ταλιμπάν ήταν δημιούργημα των ΗΠΑ προκειμένου να χτυπήσουν τους Σοβιετικούς, που είχαν εισβάλει στο Αφγανιστάν;
Ποιος θυμάται την αμερικανική στρατιωτική επέμβαση και τον Τζορτζ Μπους Τζούνιορ που ισχυριζόταν ότι θα «έκανε εισαγωγή δημοκρατίας» στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια στο Ιράκ;
Η Δύση τώρα θα αναγνωρίσει τους φανατικούς Ταλιμπάν, ενώ χιλιάδες γυναίκες και άνδρες θα αναγκαστούν να γίνουν πρόσφυγες για να γλυτώσουν, καταλήγοντας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Ερντογάν, του Όρμπαν, του Μηταράκη κ.ά. που ζητούν από την ΕΕ να αποτρέψει τη φυγή των Αφγανών από τη χώρα τους!
Χρηματοδότηση από το εμπόριο ναρκωτικών
Στις 3 Φεβρουαρίου 1980, λίγες εβδομάδες μετά τη στρατιωτική επέμβαση της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν, ο κ. Zbigniew Brzezinski, σύμβουλος των υποθέσεων ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζέιμς Κάρτερ, επισκέφθηκε το Πακιστάν. Μιλώντας στους πρόσφυγες μουτζαχεντίν στην άλλη πλευρά των συνόρων, τους υπόσχεται: « Αυτή η γη, εκεί πέρα, είναι δική σας. Θα επιστρέψεις εκεί μια μέρα γιατί ο αγώνας σου θα θριαμβεύσει. Στη συνέχεια θα βρείτε τα σπίτια και τα τζαμιά σας. Η αιτία σας είναι δίκαιη. Ο Θεός είναι δίπλα σου.». Αυτό και έγινε με τη βοήθεια του Θεού(για την ακρίβεια του θείου Σαμ)! Μετά περίπου είκοσι χρόνια και την επίθεση στους δίδυμους πύργους οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο στους Ταλιμπάν θεωρώντας τους συνεργάτες του Μπιν Λάντεν και των άλλων μουσουλμανικών τρομοκρατικών δικτύων. Τώρα όμως αποδέχονται την εξουσία τους!
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αφγανιστάν τάιμς» η χώρα είναι για άλλη μια φορά «το θύμα του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων». Η απόσυρση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, που επικυρώθηκε με «τη διμερή συμφωνία» μεταξύ Ουάσινγκτον και Ταλιμπάν στις 29 Φεβρουαρίου 2020, είναι «ανεύθυνη», σημειώνει η εφημερίδα και καταλήγει: «όλος ο κόσμος γύρισε την πλάτη του στο Αφγανιστάν», ενώ θα μπορούσε να υπάρξει πολιτική διευθέτηση, αν πιέζονταν «το Πακιστάν, το οποίο κατέχει την πραγματική εξουσία επί των ανταρτικών ομάδων».
Μια άλλη εφημερίδα, οι Kabul Times αναρωτιούνται για τα οικονομικά μέσα που έχουν στη διάθεσή τους οι Ταλιμπάν για να πραγματοποιήσουν την επίθεση αστραπή που τους επέτρεψε να ανακτήσουν την εξουσία. Οι Ταλιμπάν απέκτησαν «εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια δολάρια», για την ακρίβεια εισπράττουν «300 εκατομμύρια έως 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως». Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ από τον Ιούνιο του 2021 με βάση τις πληροφορίες που παρείχαν τα κράτη μέλη, «τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες όπως η παραγωγή οπίου…». Μόνο το εμπόριο ναρκωτικών θα μπορούσε να αποφέρει στους Ταλιμπάν «460 εκατομμύρια δολάρια» το χρόνο.
Εκτός λοιπόν από τη φυγή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από το Αφγανιστάν και την όξυνση του προσφυγικού, θα υπάρξει και αύξηση του εμπορίου ναρκωτικών…
Τρομοκρατία
Η αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον κόσμο, επισημαίνει ο δημοσιογράφος Debasish Roy Chowdhury σε ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Time. «Η επιστροφή των Ταλιμπάν ενέχει νέους κινδύνους για την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή. Σηματοδοτεί τη δημιουργία μιας νέας εστίας τζιχαντιστικού τρόμου στην καρδιά της Ασίας, προσελκύοντας ισλαμιστές μαχητές από όλη τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, αυξάνοντας ακόμη και το φάντασμα μιας ανασύνταξης του Daesh(Ισλαμικό Χαλιφάτο)», καταλήγει. Η κριτική του αμερικανικού Τύπου στον Τζο Μπάιντεν είναι σφοδρή, ενώ τονίζεται η εκμετάλλευση της κατάστασης από την Κίνα.
Κι ανάμεσα στις μυλόπετρες των γεωπολιτικών ανταγωνισμών αλέθονται εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές...