Ποιους θα «σκοτώσει» η δασμολογική πυρηνική βόμβα που έριξε ο Τραμπ;

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 04.04.25 ]

Η κίνηση Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς προκάλεσε «χάος» σε όλο τον κόσμο. Ο Αμερικανός πρόεδρος προσπαθεί να περισώσει την αυτοκρατορική οικονομική ισχύ των ΗΠΑ επιχειρώντας κυριολεκτικά μια πρωτοφανή «λεηλασία» όπως χαρακτηρίζει την κίνησή του η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

O πόλεμος στην Ουκρανία, η γενοκτονία στη Γάζα, η ανατροπή του Άσαντ από τους Τούρκους στη Συρία και η ανάδυση των νέων μεσαίων δυνάμεων όπως η Ινδία, η Νότια Αφρική, η Τουρκία, τα Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία κ.ά. δημιούργησαν μια νέα κατάσταση και νέες ισορροπίες στη διεθνή σκηνή. Ο παγκόσμιος Νότος αμφισβητεί την αυτοκρατορική υπεροχή των ΗΠΑ. Οι υπερδυνάμεις επέστρεψαν και «ο νόμος του ισχυρότερου διέπει πλέον τις διεθνείς σχέσεις» γράφουν οι συντάκτες του BBC. 

Ο Τραμπ επιχειρεί με την "δασμολογική πυρηνική βόμβα" που έριξε να ματαιώσει την αλλαγή που διεκδικεί ο παγκόσμιος Νότος και να επαναφέρει τις διεθνείς σχέσεις στην κατάσταση που κληρονομήθηκε μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. «Οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα έχουν υπονομεύσει οριστικά την ηγεμονία των δυτικών χωρών απέναντι σε έναν παγκόσμιο Νότο που είναι αποφασισμένος να ακουστεί. Δίπλα στους τρεις γίγαντες (Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Κίνα), αναδύονται μεσαίες δυνάμεις (...), που κάνουν τον κόσμο ακόμα πιο περίπλοκο και απρόβλεπτο. Κυβερνοεπιθέσεις, υβριδικός πόλεμος… νέες συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα μακριά από τα πεδία των μαχών…» σημειώνουν οι δημοσιογράφοι του BBC. 

Εντέλει, και το νέο αυτό «δασμολογικό πυρηνικό πόλεμο» όπως τον χαρακτήρισε ένας Κινέζος αρθρογράφος, θα τον πληρώσουν για μία ακόμα φορά οι «αποκάτω».

Ο Παναγιώτης Β. έχει μια επιχείρηση με έδρα το Σικάγο που εμπορεύεται λάδι, κρασί, ελιές, τυριά από την Ελλάδα, τώρα θα την κλείσει. Θα κάνουν άραγε το ίδιο και όσοι εμπορεύονται τυριά και κρασιά από τη Γαλλία; Πιθανόν όχι. Όπως δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η Επιτροπή θα προστατεύσει τις επιχειρήσεις της ΕΕ, ορισμένες από τις οποίες θα πληγούν περισσότερο από άλλες - όπως η αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας, τα είδη πολυτελείας της Ιταλίας και οι παραγωγοί κρασιού της Γαλλίας. Εμείς; Οι Έλληνες, οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί; Εμείς απλά θα επωμισθούμε τα βάρη των ισχυρών της ΕΕ. Όπως συμβαίνει πάντα θα έχουμε μια μετακύληση της αμερικανικής κρίσης από τις ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο και φυσικά στην Ευρώπη, και από τον ευρωπαϊκό βορρά στον ευρωπαϊκό νότο. Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν υπάρχει λόγος αντίδρασης, το θέμα δεν την αφορά! 

Μια τεράστια ληστεία λαμβάνει χώρα παγκοσμίως, όπου ληστεύει ο ένας τον άλλο και από την οποία τελικά βγαίνουν χαμένοι οι «τελευταίοι». Και οι τελευταίοι των τελευταίων είναι οι πολίτες. 

 Στο Windsor του Οντάριο, στον Καναδά, η  αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis ανακοίνωσε ότι θα κλείσει προσωρινά το εργοστάσιο συναρμολόγησης λόγω των δασμών για τα αυτοκίνητα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Όσοι εργάζονται στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας του Ουίνδσορ λένε ότι ανησυχούν για τις επόμενες μέρες τώρα που οι ΗΠΑ έχουν εφαρμόσει δασμούς 25% σε όλα τα οχήματα «ξένης κατασκευής». Ο Καναδάς πουλά το 93% των αυτοκινήτων (1,6 εκατομμύρια οχήματα) που κατασκευάζει, στην αγορά των ΗΠΑ.

«Είναι απολύτως τρομακτικό», λέει η Χριστίνα, η οποία εργάζεται στο εργοστάσιο της Ford στο Windsor 25 χρόνια, και εκφράζει το φόβο της πως το εργοστάσιο  θα κλείσει όπως η Stellantis. Η Χριστίνα έχει τέσσερα παιδιά – ένα είναι στο πανεπιστήμιο, ο μικρότερος είναι 12 ετών. «Θα ήθελα να έχουν και αυτοί μια καλή ζωή», λέει με δάκρυα στα μάτια η Χριστίνα.