ΗΠΑ: Καταδικάστηκε γιατί αποκάλυψε κρατικές δολοφονίες

[ ARTI news / Κόσμος / 30.07.21 ]

Ο Τζούλιαν Άσανζ σαπίζει σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας του Λονδίνου. Ο δημοσιογράφος τόλμησε να αποκαλύψει έγγραφα που αποδείκνυαν τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Τα έγγραφα τα είχε δώσει στον διαχειριστή του WikiLeaks η πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ, η οποία καταδικάστηκε επίσης.

Τώρα, ένας ακόμη πρώην αναλυτής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, καταδικάστηκε (Τρίτη 27 Ιουλίου) σε σαράντα πέντε μήνες φυλάκισης. Ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος Ντάνιελ Χέιλ, είχε διαρρεύσει στον τύπο το μυστικό στρατιωτικό πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών από μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone),  επί κυβερνήσεως Μπαράκ Ομπάμα. Ο υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μπαράκ Ομπάμα σκότωνε κόσμο με drone!

Ο Χέιλ δούλευε για τη διαβόητη NSA, την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, που μεταξύ των άλλων παρακολουθεί όλο τον κόσμο, από Αμερικανούς δημοσιογράφους μέχρι τη Ανγκελα Μέρκελ. Το 2011 και το 2012 υπηρέτησε στο Αφγανιστάν, όπου συμμετείχε σε πολυάριθμες επιθέσεις με drone. Στο δικαστήριο είπε ότι το να δολοφονείς εξ αποστάσεως, συχνά όχι τρομοκράτες αλλά αθώες οικογένειες, άμαχους και περαστικούς, τον είχε επηρεάσει ψυχολογικά. Το ίδιο έχουν αναφέρει και άλλοι υπάλληλοι και στρατιώτες που έχουν χειριστεί στρατιωτικά, επιθετικά drone.

Μετά την αποχώρησή του από το Aφγανιστάν, ο Χέιλ προσελήφθη από την κρατική υπηρεσία γεωποντισμού, η οποία συγκεντρώνει δορυφορικές εικόνες. Έτσι απέκτησε πρόσβαση σε άκρως απόρρητα έγγραφα σχετικά με ένα πρόγραμμα στοχευμένων δολοφονιών στην Υεμένη, το Αφγανιστάν και τη Σομαλία. Κατόπιν έδωσε τα έγγραφα σε έναν δημοσιογράφο από το The Intercept, ένα  εξαιρετικό ειδησεογραφικό site, με αποτέλεσμα τα "The Drone Papers»: μια μεγάλη δημοσιογραφική  έρευνα, η οποία το 2015 προκάλεσε διεθνές σκάνδαλο.

Μεταξύ πολλών άλλων αποκαλύψεων, αυτά τα έγγραφα δείχνουν ότι, κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν μεταξύ Ιανουαρίου 2012 και Φεβρουαρίου 2013, οι επιθέσεις των ΗΠΑ με drone σκότωσαν περισσότερους από 200 ανθρώπους, εκ των οποίων μόνο 35 ήταν επιδιωκόμενοι στόχοι. Σε περίοδο πέντε μηνών αυτής της επιχείρησης, το 90% αυτών που σκοτώθηκαν δεν αποτελούσαν στόχους. Ήταν, δηλαδή, αθώοι! Αυτά επί Ομπάμα, φανταστείτε τι συμβαίνει με τους άλλους, τους μη δημοκρατικούς!