Αυτοί καλλιεργούν την ξενοφοβία και το ρατσισμό...

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 03.11.19 ]

Σκύδρα, Κως, Γιαννιτσά. Φαίνεται ότι από τους "μακεδονομάχους" οδεύουμε στους "σταυροφόρους-ξενοφοβικούς". Το κλίμα διαμορφώνεται από τα ακροδεξιά μίντια, από ακραίους εκκλησιαστικούς κύκλους, και την ενεργητική ανοχή της κυβέρνησης. Το σύνθημα για την αντιμεταναστευτική δράση δόθηκε από τις φυλλάδες που καλλιεργούν κάθε μέρα την ξενοφοβία και το ρατσισμό, που προβάλλουν και δοξάζουν τις… καραμπίνες, και ανάγουν σε παράδειγμα αντίδρασης τη Σκύδρα, καλώντας σε βία και αυτοδικία.  

Με κραυγές, όπως οι ξένοι, οι «λαθροεισβολείς» επιτίθενται στην «πατρίδα, στο σπίτι, στα σχολεία, στην πίστη, στη γυναίκα, στα παιδιά μας, στον ευρωπαϊκό μας πολιτισμό», οι συντηρητικές και κυρίως οι ακροδεξιές εφημερίδες, αλλά και θεσμοί όπως η Εκκλησία, κανοναρχούν την ξενοφοβική δράση, φυτεύοντας το μίσος στην ψυχή μέχρι να συντελεσθεί η πλήρης φοβικότητα, η απόλυτη αποκτήνωση.

Που απευθύνονται; Σε μία ασθματική, αλλεργική μάζα ανθρώπων χωρίς ταυτότητα που πλήττουν θανατηφόρα. Στους «κάτω», στους πολυάριθμους «ανθρώπους χωρίς πρόσωπο», στους οποίους δίνουν κάτι για να μην αισθάνονται μόνοι, για να έχουν ταυτότητα. Τους τροφοδοτούν με χριστιανικές θεωρίες της Αποκάλυψης και μεσσιανικές προσδοκίες που μπερδεύονται με θεωρίες πολιτικής συνωμοσίας. Τηλεοπτικοί ιεροκήρυκες, αξιωματούχοι της Αγίας Γραφής, ιεραπόστολοι της Κυριακής εκτοξεύουν απειλές και προσηλυτίζουν. Παγιδεύουν ψυχές, τις διαμορφώνουν και μετά τις στέλνουν στη «μάχη». Το ίδιο και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού: Οι προτεστάντες φονταμενταλιστές στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακαλύπτουν τον εχθρό στον κοσμικό ουμανισμό, στην ανθρώπινη ύπαρξη, εκεί όπου υπάρχει ανθρωπιά.

Αυτή η «παράλογη λογική» και η επιχείρηση «δαιμονοποίησης» των μεταναστών δεν είναι ελληνική επινόηση. Ο Ντόναλντ Τράμπ και η ακροδεξιά σε ΗΠΑ και Ευρώπη κρατούν τα πρώτα βιολιά. Ο Τραμπ πρώτος ονόμασε την μετάβαση των μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες «εισβολή». Προειδοποίησε, μάλιστα, ότι τα στρατεύματα που αποστέλλονται στα σύνορα για να σταματήσουν την «έξοδο» των μεταναστών της Κεντρικής Αμερικής θα θεωρούν τις πέτρες που πιθανώς να ρίξουν μετανάστες ως πυροβόλα όπλα! «Είναι τρομακτικό ένα μέρος του πληθυσμού της χώρας να πιστεύει ότι είμαστε στα πρόθυρα μιας εισβολής από τρομοκράτες της Μέσης Ανατολής που χρηματοδοτούνται από τον Τζορτζ Σόρος…», λέει ο Νόαμ Τσόμσκι. Ναι, οι μετανάστες παρουσιάζονται ως τρομοκράτες από τη Μέση Ανατολή τους οποίους χρηματοδοτεί ο Σόρος! Τα ίδια επιχειρήματα παντού!

Το μήνυμα περί «εισβολέων» δίνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση όταν μιλάει για την ανάγκη «προστασίας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής». Ποιος είναι η απειλή; Οι μετανάστες! Ποιος τους δημιουργεί; Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, αυτοί που έχουν ανάγκη τους πολέμους για να πωλήσουν όπλα, αυτοί που κάνουν πλιάτσικο σε ξένη περιουσία, όπως οι πετρελαιοπηγές της Συρίας. Το ίδιο μήνυμα δίνει και ο Έλληνας πρωθυπουργός όταν μιλάει για ομαλό ρυθμό εγκατάστασης ώστε να μην υπάρξει πληθυσμιακή αλλοίωση! Τον φόβο καλλιεργεί.

Στο έδαφος του φόβου και της δαιμονοποίησης γεννιούνται οι ρατσιστές και οι φασίστες, αυτοί που επειδή δεν μπορούν να δουν στον καθρέφτη τον εαυτό τους, θα επανασυνθέσουν τον αποδομημένο λόγω της μοναξιάς εαυτό τους μέσα από το μίσος, σκοτώνοντας. Αυτοί σκότωσαν τον Λουκμάν. Εδώ γεννιέται το είδος των πολιτών που αποκαλούνται «νοικοκυραίοι». Αυτοί σκότωσαν το Ζακ. Και οι δύο ομαδώσεις συναντήθηκαν στο «Μακεδονικό». Επιχειρείται τώρα να στραφούν και να τραφούν με το μεταναστευτικό. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα είναι ο νέος τους εχθρός. Γιατί χρειάζονται πάντα έναν εχθρό για να υπάρχουν. Και ο εχθρός της ημέρας είναι οι πρόσφυγες.   

Οι μετανάστες είναι ο νέος «εχθρός λαός», ο εχθρός της κοινωνίας, ο εχθρός της δημοκρατίας σύμφωνα με την αντίληψη της αμυντικής δημοκρατίας. Στην τελευταία οι δημοκρατικές ελευθερίες του πολίτη περιορίζονται από την πρακτική των εχθρών της δημοκρατίας. Κάποτε τέτοιος «εχθρός λαός» ήταν η μισή Ελλάδα και πολιτικά η κομμουνιστική αριστερά. Παλαιότερα, τη θέση των σημερινών μεταναστών κατείχαν οι Έλληνες πρόσφυγες. Είναι γνωστό το πογκρόμ του 1916 εναντίον των προσφύγων, που κατέφευγαν στην Ελλάδα για να γλιτώσουν από τη γενοκτονία των Τούρκων, αλλά και εναντίον των Ελλήνων των νέο-απελευθερωμένων περιοχών, όπως η Κρήτη και πολύ περισσότερο εναντίον των «τουρκόσπορων» του 1922!. Η εγχώρια Κου Κλουξ Κλαν της εποχής εκείνης ήταν οι περίφημοι «Επίστρατοι». Αλλά απέναντι στους τότε πρόσφυγες ήταν και η συνομοσπονδία των εργατών.

Το «εσωτερικό προλεταριάτο» είχε τεθεί απέναντι στο «εξωτερικό προλεταριάτο». Η μετάθεση της σύγκρουσης στην περιφέρεια, ο «εμφύλιος των κάτω», αυτό που οι Αμερικανοί WASP’s ανήγαγαν σε επιστήμη στις ΗΠΑ, μεταφέρθηκε κι εδώ. Για όλα φταίνε οι μετανάστες. Ακόμη και το έγκλημα διαχωρίζεται σε «αλλοδαπό» και «ημεδαπό»(δείτε τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ.). Ο φόνος είναι άλλος αν είναι από οικείο πρόσωπο και άλλος από ξένο! Ο ρατσισμός σε πλήρη ανάπτυξη. Για όλα φταίνε οι ξένοι! Το σύστημα χρειάζεται πάντα ένα εξιλαστήριο θύμα, έναν αποδιοπομπαίο τράγο για να κρύψει τη χρεοκοπία του. Χθες ήταν οι εβραίοι, οι κομμουνιστές, οι ομοφυλόφιλοι, οι τσιγγάνοι, οι μη ναζί, σήμερα είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι μουσουλμάνοι, οι άλλοι, οι διαφορετικοί, οι «μη δικοί μας».

Απέναντι σε όλη αυτή την επίθεση, η απάντηση είναι το άνοιγμα στον Άλλο και η αγωνιστική Αλληλεγγύη χωρίς περιορισμούς… Ασφαλώς, ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να ερμηνεύει την χειραφέτηση και να καθορίζει την ταυτότητά του, συμπεριλαμβάνοντας σ’ αυτήν το ιδίωμα της πληθυντικής του (εθνοτικής, φυλετικής, σεξουαλικής…) ταυτότητας, όχι, όμως, για να αντιπαρατεθεί, όχι για να ετεροπροσδιοριστεί, αλλά για να κάνει ένα βήμα προς τη συμφιλίωση με τον άλλον, τον διαφορετικό, και τελικά με τη δική του ανθρωπιά. «Για να αγαπάς βαθειά σαν Έλληνας που είσαι», που έλεγε ο μεγάλος Αμερικανός συγγραφέας Χένρι Μίλερ, και όχι για να μισείς, όχι για να σκοτώνεις όπως ο Μερσώ στον Ξένο του Καμύ για να μην αισθάνεται μόνος, για να μην αισθάνεσαι «ανάδελφος». Η δικής μας ταυτότητα, το δικό μας «Εμείς» δεν έχει ούτε το στοιχείο του υπερτροφικού ναρκισσισμού των νεοφιλελεύθερων ατομικιστών ούτε τον φανατισμό του δήθεν ενιαίου, αδιαίρετου και αδιατάρακτου στους αιώνες των αιώνων, όπως διατείνονται οι ακροδεξιοί φονταμενταλιστές. Η δική μας ταυτότητα έχει ως βασικό στοιχείο την ανθρωπιά, την πανανθρώπινη Αγάπη και Αλληλεγγύη προς τους αδυνάτους. Αυτή που αρνείται η πολιτική και θρησκευτική ακροδεξιά στην Ελλάδα σήμερα, περιορίζοντάς την στα εθνικά όρια και καλλιεργώντας το μίσος για τους Άλλους...