Φρίκη που φαίνεται και φρίκη κρυφή. Φρίκη fake και φρίκη πραγματική. Φρικτές εικόνες πτωμάτων στους δρόμους της Μπούχα(Ουκρανία). Φρικτά ολογράμματα νεκρών παιδιών, τηλεοπτικά δικαστήρια, ψυχω-εισαγγελείς, ψυχόδραμα και χριστιανική σαρία. Η φρίκη ανακυκλώνεται από τις μηχανές προπαγάνδας, γεμίζοντας με φονικό μίσος την κοιλιά του φιλοθεάμονος κτήνους. Έτσι, ξεγελιέται η πείνα. Και η οργή για το τιμολόγιο του ηλεκτρικού θα πνιγεί στις κατάρες του όχλου για τη… Μήδεια.
Σ' αυτόν τον θόρυβο που πολλαπλασιάζεται υπέρμετρα, θα χαθεί η είδηση για τους 6.500 νεκρούς εργάτες στα γήπεδα του Κατάρ(Guardian, 2021). Κανένα τηλεοπτικό κανάλι δεν θα πει για τους 24.000 εργάτες-σκλάβους (έκθεση του «Business & Human Rights Resource Center») και τις τραγικές συνθήκες εργασίας στα υπό κατασκευή γήπεδα για το Μουντιάλ!
Το «Business & Human Rights Resource Center» κάνει λόγο για εργαζόμενους που μένουν επί πολλούς μήνες απλήρωτοι, για 20ωρες βάρδιες με ελάχιστα διαλείμματα, για παρακράτηση των διαβατηρίων, για άκρως επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Γίνεται αναφορά για θανάτους εργαζόμενων από ανακοπή καρδιάς, λόγω των υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.
Σ’ αυτές τις αρένες που είναι ποτισμένες με αίμα και θάνατο, θα ακουστούν σε λίγο οι πανηγυρισμοί του πλήθους για ένα γκολ!
Για την Υεμένη, για τα μικρά παιδιά που πεθαίνουν από πείνα, ούτε λόγος.
Μίλησε κανείς για υποκρισία;
* Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο ZDF και στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, περίπου 15.000 ξένοι εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στα εργοτάξια που υπάρχουν στο Κατάρ από το 2010, όταν και η FIFA ανέθεσε τη διοργάνωση του Μουντιάλ.