Σχεδόν το 62% των Χιλιανών είπε όχι, την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου, στο προσχέδιο του νέου Συντάγματος που επρόκειτο να αντικαταστήσει το σύνταγμα που ίσχυε από τη δικτατορία του Αουγκούστο Πινοσέτ.
Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Χιλιανός πρόεδρος σημείωσε την καταστροφή, δηλώνοντας σε τηλεοπτική ομιλία ότι «ο χιλιανός λαός δεν ήταν ικανοποιημένος με το προτεινόμενο Σύνταγμα και ως εκ τούτου αποφάσισε να το απορρίψει με σαφή τρόπο στις κάλπες».
Ο αρχηγός του κράτους υποσχέθηκε υπουργικό ανασχηματισμό και κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να συζητήσουν τη Δευτέρα τη συνέχιση της διαδικασίας συνταγματικής ανανέωσης, που ζήτησε η συντριπτική πλειοψηφία των Χιλιανών στο δημοψήφισμα του 2020, μετά τη βίαιη λαϊκή εξέγερση του 2019.
Το προσχέδιο του νέου Συντάγματος, υπενθυμίζει η αριστερή περουβιανή εφημερίδα La República, στόχευε πάνω απ' όλα να μειώσει τις κοινωνικές ανισότητες, σε μια χώρα όπου βασιλεύει ο νεοφιλελευθερισμός. Συγκεκριμένα, προέβλεπε την αναγνώριση των ιθαγενών πληθυσμών της Αμερικής, καθώς και έναν «νέο κατάλογο δικαιωμάτων στην υγεία, την εκπαίδευση και τη συνταξιοδότηση, με μεγάλη έμφαση στο περιβάλλον και την προστασία νέων δικαιωμάτων» , όπως η άμβλωση.
Σύμφωνα με την αμερικανική έκδοση της El País το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος τιμωρεί και τη διοίκηση της σημερινής κυβέρνησης του Γκάμπριελ Μπόριτς: ο πρόεδρος «δεν έχει άλλη επιλογή από το να σφυρηλατήσει συμφωνίες, όχι μόνο με την αντιπολίτευση αλλά και με τη μετριοπαθή πτέρυγα του δικού του συνασπισμού», σημειώνει .
Η χιλιανή εφημερίδα La Tercera αναφέρει, τέλος, ότι η παραμονή ή η επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση δεν είναι αποδεκτές επιλογές. «Η ρήξη στον κοινωνικό ιστό που αποκαλύφθηκε από το ξέσπασμα της οργής [του 2019] άνοιξε τα μάτια πολλών, που δεν είχαν ιδέα ότι η Χιλή βρισκόταν σε τέτοιο σταυροδρόμι... Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας, ούτε να ερμηνεύσουμε την απόρριψη αυτού του κειμένου ως επιστροφή στο status quo».
Πληροφορίες από courrierinternational
Η φωτογραφία από τις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις του 2019