Τουλάχιστον πέντε φορές τις τελευταίες εβδομάδες, ομοσπονδιακοί δικαστές έχουν απορρίψει τις προσπάθειες του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απελάσει φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές, εκδίδοντας τη μία καυστική απόφαση μετά την άλλη, κηρύσσοντας τις προσπάθειες αντισυνταγματικές.
Οι πέντε ακαδημαϊκοί που γεννήθηκαν στο εξωτερικό, Mahmoud Khalil, Mohsen Mahdawi, Yunseo Chung, Rumeysa Ozturk και Badar Khan Suri, έγιναν όλοι στόχος της κυβέρνησης Τραμπ με τον υπουργό Εξωτερικών Marco Rubio να δηλώνει ότι η παρουσία τους στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι επιζήμια για τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Οι δικαστές έκριναν με τις αποφάσεις τους ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ συνιστούν μια κατάφωρη επίθεση στην ελευθερία του λόγου. Όλοι οι ακτιβιστές προστατεύτηκαν ή απελευθερώθηκαν.
Τώρα, ολόκληρη η πολιτική που διέπει αυτές τις απόπειρες απελάσεων θα εκδικαστεί, αφού ακαδημαϊκές ομάδες κατέθεσαν μια ευρεία αγωγή αμφισβητώντας την προσπάθεια Τραμπ κατά των φοιτητών. Ο τόπος διεξαγωγής της δίκης είναι ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Βοστώνη, όπου ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Γουίλιαμ Γιανγκ - διορισμένος από τον Ρίγκαν αλλά με οξύ πνεύμα - πρόκειται να προεδρεύσει σήμερα, Δευτέρα.
Η υπόθεση σηματοδοτεί την πρώτη σημαντική αμφισβήτηση της ατζέντας του προέδρου ενώπιον ενός δικαστή που δεν έχει κρύψει την ανησυχία του για τις μεταναστευτικές τακτικές της κυβέρνησης.
Οι δίκες αστικών αγωγών που αμφισβητούν τις πολιτικές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είναι σχετικά σπάνιες. Συνήθως, οι δικαστές επιλύουν τις υποθέσεις με βάση τα έγγραφα που υποβάλλονται και από τις δύο πλευρές. Ωστόσο, ο Γιανγκ είναι γνωστό ότι προτιμά τις ζωντανές μαρτυρίες και την αλληλεπίδραση μεταξύ δικηγόρων. Ενώ δεν θα υπάρχει σώμα ενόρκων, ο Γιανγκ αναμένεται να ακούσει μαρτυρίες από περισσότερους από 20 μάρτυρες πριν τελικά αποφασίσει για το εάν οι στοχευμένες απελάσεις της κυβέρνησης παραβιάζουν την Πρώτη Τροπολογία.
Η έξαρση συλλήψεων φιλοπαλαιστινίων ακτιβιστών αποτελεί μέρος της καταστολής της κυβέρνησης Τραμπ κατά των ξένων ακαδημαϊκών που σπουδάζουν και ζουν νόμιμα στις ΗΠΑ. Ο Ρούμπιο νωρίτερα φέτος επικαλέστηκε μια σπάνια χρησιμοποιούμενη διάταξη του νόμου περί μετανάστευσης για να επιδιώξει την απέλαση αυτών των φοιτητών δηλώνοντας ότι η παρουσία τους στις ΗΠΑ έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
Η αγωγή που κατατέθηκε τον Μάρτιο από την Αμερικανική Ένωση Καθηγητών Πανεπιστημίου, τα παραρτήματά της στο Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο Ράτγκερς, καθώς και από την Ένωση Σπουδών Μέσης Ανατολής, υποστηρίζει ότι η εκστρατεία απελάσεων που στοχεύει ακαδημαϊκούς καταλύει τα δικαιώματα των Αμερικανών πολιτών να συμμετέχουν σε ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών με συναδέλφους που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό και εξαρτώνται από φοιτητικές βίζες ή πράσινες κάρτες.
Ένας από τους δικηγόρους που ασκούν πιέσεις για την αγωγή δήλωσε ότι οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις υπέρ συγκεκριμένων φοιτητών και ακαδημαϊκών βοηθούν στην αντιμετώπιση των υποθέσεών τους, αλλά δεν αντιμετωπίζουν τα πιο συστημικά ζητήματα στα οποία στοχεύει η υπό εκδίκαση αγωγή.
Εν τω μεταξύ, «Οι συλλήψεις έχουν δημιουργήσει κλίμα φόβου στις πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα, με τους ξένους φοιτητές και καθηγητές να φοβούνται ότι οι πράκτορες της ICE μπορεί να τους συλλάβουν ανά πάσα στιγμή για τον νόμιμο πολιτικό τους λόγο», δήλωσε ο Jameel Jaffer του Ινστιτούτου Πρώτης Τροπολογίας Knight. «Η ευρύτερη ανακούφιση είναι απαραίτητη, επειδή η απειλή σύλληψης και απέλασης για την εκφορά πολιτικού λόγου έχει μια βαθιά ανασταλτική επίδραση στην προθυμία των ξένων φοιτητών και καθηγητών να συμμετέχουν σε συνταγματικά προστατευόμενες μορφές έκφρασης και συναναστροφής».
Από το Politico