«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν μια αναμφισβήτητη ευθύνη για την κρίση», γράφει η Renmin Ribao(Λαϊκή Ημερησία), επίσημο όργανο του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
Πρόκειται για ένα κείμενο που σηματοδοτεί την αλλαγή στάσης του Πεκίνου απέναντι στις ΗΠΑ, καθώς μόλις πριν ένα μήνα μιλούσε θετικά για τα πενήντα χρόνια συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το «μη αναστρέψιμο» των σινοαμερικανικών σχέσεων.
«Πίσω από την κρίση στην Ουκρανία κρύβεται η σκιά της αμερικανικής ηγεμονίας. Η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η βασική αιτία της κρίσης στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι οι εμπνευστές της κρίσης», γράφει η Λαϊκή Ημερησία, και συνεχίζει: το ΝΑΤΟ, είναι μια κληρονομιά του Ψυχρού Πολέμου, που έχασε το λόγο ύπαρξής του μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, «Ωστόσο, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, συνεχίζει να επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του. Υπό το πρόσχημα της «εδραίωσης της δημοκρατίας», της «διάδοσης της σταθερότητας και της προώθησης κοινών αξιών», το ΝΑΤΟ έχει επανειλημμένα παραβιάσει τις υποσχέσεις του και έχει επεκταθεί προς τα ανατολικά πέντε φορές. Μάλιστα, η Λαϊκή Ημερησία χαρακτηρίζει το ΝΑΤΟ «μαχαίρι» που έχει πλησιάσει τα ρωσικά σύνορα.
Σύμφωνα με το όργανο του ΚΚΚ, το ΝΑΤΟ, ως στρατιωτικό μπλοκ, έχει από καιρό αναχθεί σε εργαλείο που χρησιμοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να επιβάλλουν την ηγεμονία τους. «Από ιστορική και παγκόσμια σκοπιά, η ουκρανική κρίση είναι μια παγκόσμια κρίση ασφάλειας, που δημιουργήθηκε και διευθύνεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες», συνεχίζει το κείμενο, παραθέτοντας τα γεγονότα που «καθοδηγήθηκαν εξ αποστάσεως» από την Ουάσιγκτον τα τελευταία χρόνια: όπως η «αραβική άνοιξη», οι «έγχρωμες επαναστάσεις» στις χώρες της Ευρασίας, καθώς και «η οργάνωση πραξικοπημάτων και δολοφονιών σε πολλές χώρες». Είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες που «υπονομεύουν σοβαρά τη διεθνή τάξη και απειλούν την παγκόσμια ειρήνη», καταλήγει η Renmin Ribao.
*Πληροφορίες από https://www.courrierinternational.com/article/texte-pekin-allume-la-meche-contre-l-otan-et-washington