Τζιν-Τζιάν-Αζάντι: «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία»

[ ARTI news / Κόσμος / 23.09.22 ]

Τζιν-Τζιάν-Αζάντι: «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία»

Για έκτη συνεχόμενη μέρα Ιρανές/οί  βγήκαν στους δρόμους πολλών πόλεων της χώρας για να διαδηλώσουν την οργή τους για το θάνατο της Mahsa Amini. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR), που εδρεύει στο Όσλο, έχουν ήδη σκοτωθεί 31 άνθρωποι. Αλλά η εξέγερση, όπως εκτιμά ο αραβικός Τύπος, κινδυνεύει να κατασταλεί άγρια, όπως συνέβη το 2009 και το 2019. 

Η Mahsa Amini μετά τη δολοφονία της από την «αστυνομία ηθών» του θεοκρατικού καθεστώτος, έχει γίνει το σύμβολο της εξέγερσης κατά της καταπίεσης των γυναικών.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Middle East Eye (MEE), οι διαδηλώσεις που συγκλόνισαν αρκετές πόλεις της χώρας από το περασμένο Σάββατο -ακόμα και την ιερή πόλη Κομ, γενέτειρα του Αλί Χαμενεΐ- χαρακτηρίζονται από την έντονη γυναικεία συμμετοχή και την κινητοποίηση όλων των κοινωνικών τάξεων.

«Σε εικόνες που εντυπωσιάζουν τόσο από τη δύναμή τους όσο και από τη σπανιότητά τους, Ιρανές γυναίκες χορεύουν στη μέση του δρόμου με τη μαντήλα τους στο χέρι […] ή περπατούν περήφανες και ξυπόλητες στα γεμάτα σοκάκια διαφόρων πόλεων της χώρας», σημειώνει η λιβανέζικη εφημερίδα L'Orient-Le Jour .

Σε ένα από τα βίντεο που έχουν γίνει viral στα κοινωνικά δίκτυα, βλέπουμε γυναίκες να βγάζουν τις μαντήλες τους και να τις πετάνε στη φωτιά εν μέσω χειροκροτημάτων του ενθουσιασμένου πλήθους.

Μια 31χρονη διαδηλώτρια δηλώνει:

«Είδα εκείνη την απίστευτη στιγμή που τα άλλα κορίτσια στριφογύριζαν τις μαντήλες τους στον αέρα και φώναζαν «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία».

Αλλού, η βία είναι στην ημερήσια διάταξη, με διαδηλωτές να πυρπολούν αστυνομικά οχήματα και να καίνε ένα τεράστιο πορτρέτο του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί, στρατηγού του καθεστώτος, που σκοτώθηκε από αμερικανική επίθεση στο Ιράκ τον Ιανουάριο του 2020.

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ένας Ιρανός δημοσιογράφος δήλωσε ότι το σημερινό κίνημα είναι διαφορετικό από αυτά που έχουν λάβει χώρα στο παρελθόν. «Σε αντίθεση με προηγούμενες διαδηλώσεις, σήμερα οι άνθρωποι φωνάζουν συνθήματα και διακινδυνεύουν τη ζωή τους για ένα πολιτιστικό αίτημα, το οποίο είναι ο τερματισμός της υποχρεωτικής χιτζάμπ και της καταπίεσης των γυναικών του Ιράν».

«Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων του 2019, η πλειονότητα ήταν άνθρωποι που ανήκε στα κατώτερα στρώματα. Σήμερα, άνθρωποι όλων των τάξεων, με διαφορετικές αντιλήψεις, βγαίνουν στους δρόμους. Πολλοί άνθρωποι που φορούν χιτζάμπ είναι επίσης εκεί».

Έλλειψη ηγεσίας

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η χώρα έχει δει πολλές μεγάλες διαδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του 2019, αλά όλες έχουν κατασταλεί αιματηρά.

«Αν και αυτή η διαδήλωση είναι σημαντική από πλευράς αριθμού και εμβέλειας, είναι απίθανο να οδηγήσει σε ένα οριστικό αποτέλεσμα λόγω της έλλειψης ηγεσίας και οργάνωσης της κινητοποίησης», αναφέρει ένας πολιτικός αναλυτής.

«Δεν υπάρχει ξεκάθαρος στόχος. Κάποιοι θέλουν το τέλος της υποχρεωτικής χιτζάμπ, άλλοι την κατάργηση της «αστυνομίας ηθών» και άλλοι την ανατροπή της Ισλαμικής Δημοκρατίας», προσθέτει.

«Το σύστημα δεν έχει άλλη επιλογή από το να αντισταθεί. Εάν υποχωρήσει, οι επιπτώσεις θα είναι σοβαρές και αν τερματίσει την «αστυνομία ηθών», το επόμενο βήμα θα ήταν το τέλος της υποχρεωτικής χιτζάμπ, η οποία είναι μέρος των ταυτοτήτων του συστήματος. Οπότε δεν θα κάνει πίσω».

Καταστολή

Αντιμέτωπες με το μέγεθος του φαινομένου και φοβούμενοι ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας, οι αρχές αποφάσισαν να περιορίσουν την πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα μετά τον πολλαπλασιασμό των βίντεο που δείχνουν διαδηλωτές να ζητούν την πτώση του καθεστώτος, αναφέρει το Al-Jazeera. «Έχουν επίσης αναφερθεί σημαντικές διακοπές του Διαδικτύου σε ολόκληρη τη χώρα, με έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να διακόπτεται, αφήνοντας εκατομμύρια Ιρανούς εκτός δικτύου».

Η ΜΚΟ κυβερνοασφάλειας NetBlocks, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε «απώλεια συνδεσιμότητας σε όλη τη χώρα» και ότι οι τρέχουσες διακοπές είναι οι «χειρότερες» από τον Νοέμβριο του 2019, όταν οι αρχές είχαν σκόπιμα διακόψει το Διαδίκτυο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που συγκλόνισαν τη χώρα. Ακολούθησε μια αιματηρή καταστολή με τουλάχιστον 300 νεκρούς.

Τα μέτρα αυτά (δηλαδή το "μαύρο" στο διαδίκτυο) λήφθηκαν λόγω «ενεργειών που πραγματοποιήθηκαν από αντεπαναστάτες κατά της εθνικής ασφάλειας μέσω των κοινωνικών δικτύων», δικαιολογήθηκε, στην ιστοσελίδα του, το πρακτορείο του ιρανικού καθεστώτος Fars news.

"Χωρίς πρόσβαση στο Διαδίκτυο, είναι πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να δημοσιεύουν βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να επικοινωνούν με άλλους διαδηλωτές ή να λαμβάνουν αξιόπιστες αναφορές για το τι συμβαίνει", επισημαίνει το Al-Jazeera.

Πολλοί φοβούνται ότι θα ακολουθήσει για μία ακόμα φορά η αιματηρή καταστολή....

Όμως, εμείς στο arti θεωρούμε ότι το σύνθημα Τζιν-Τζιάν-Αζάντι: «Γυναίκα, ζωή, ελευθερία», δεν μπορεί πλέον να κατασταλεί.

Έχει γραφεί ανεξίτηλα στην ιστορία και θα φωτίζει τους αγώνες μέχρι την τελική δικαίωση.